Seuraavan jalkapallon miesten EM-turnauksen alkuun oli eilen aikaa 87 päivää. Tiistaina laskuri kuitenkin nollattiin ja startattiin uusiksi, kun UEFA päätti lykätä koronaviruspandemian takia kisojen alkua vuodella. Näin Huuhkajien historialliseen arvokisadebyyttiin onkin taas aikaa 450 päivää.

EM-lähtolaskenta

@lahtolaskenta
4️⃣5️⃣1️⃣ päivää

Päätös on historiallinen ja ainutlaatuinen, mutta heppoisista syistä sitä ei tehtykään. Maailmalla vellovaa pandemiaa halutaan hidastaa ja siitä selvitä mahdollisimman vähän henkilövahingoin. Suomalaisen(kin) yleisön kannalta rauhoittava tieto on joka tapauksessa, että nyt ostetut pääsyliput ovat voimassa myös ensi vuonna. Jos kisoihin ei tuolloin syystä tai toisesta pääsekään, on ostetuista lipuista mahdollista saada rahat takaisin.

Suomen piti pelata ennen EM-kisoja neljä harjoitusmaaottelua – maaliskuussa Puolaa ja Ranskaa vastaan, ja kesäkuussa Ruotsia ja Viroa vastaan. Kaksi ensinmainittua siirtyi näillä näkymin pelattavaksi kesäkuulle, ja Ruotsi- ja Viro-ottelut mahdollisesti hamaan tulevaisuuteen – mutta varmoja päätöksiä ottelujen suhteen ei ole vielä tehty.

Ottelujen piti olla tärkeä näyttöpaikka lopputurnauspelaajien katsastamiseksi, mutta nyt kisajoukkueen rakentamiseen onkin 12 kuukautta lisää aikaa.

– Positiivinen puoli on se, että tässä ehditään valmistautua paremmin. Se antaa mahdollisuuden joillekin pelaajille antaa näyttöjä Huuhkajissa. Vuoden päästä ollaan paljon viisaampia, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi Palloliiton keskiviikkoisessa etätiedotustilaisuudessa.

Siinä ajassa pelaajiston voimasuhteet ehtivät elää vielä paljon, joten SuomiFutis päätti tehdä spekulatiivisen katsauksen, keiden pelaajien osakkeet ovat nousussa ja keiden laskussa kisapaikkaa ajatellen. Liian vakavasti listausta ei pidä ottaa, sillä tulevaisuuden ennustaminen ei tunnetusti ole mikään erityisen helppo taiteenlaji.

Laskussa:

Paulus Arajuuri – Aina hymyilevä ja iloinen toppari on ollut viime vuodet Huuhkajien ehdoton profiilipelaaja ja varakapteeni. Arajuuri on ollut terveenä ollessaan itsestäänselvä valinta avauskokoonpanoon, mutta kestääkö pelivire vuoden lykkäyksen? Arajuuri täyttää kesken EM-kisojen 33 vuotta ja kroppaan on alkanut kertyä erilaisia vammoja.

Arajuuri siirtyi täksi kaudeksi Tanskan Superliigasta Kyproksen pääsarjaan, eikä kovatasoisia otteluita tule enää yhtä paljon kuin ennen. Arajuuren sydän sykkii vuorenvarmasti Huuhkajille vuodenkin päästä entiseen malliin, mutta parhaansa saa mies tehdä, etteivät nuoremmat hiivi vuoden sisällä rinnalle ja ohi.

Onko Paulus Arajuuren asema EM-kisaspekulaatioissa vuoden päästäkin yhtä vahva kuin nyt? Kuva: Juha Tamminen

Tim Sparv – Huuhkajien pidetty ja esimerkillinen kapteeni on varmasti odottanut EM-kisoja kuin kuuta nousevaa. Tunnettu tilastollinen tosiasia on, että Huuhkajat tapaavat voittaa pelejä paljon useammin silloin, kun Sparv on kentällä. On suorastaan epärealistista kuvitella EM-ryhmää ilman kapteeni Sparvia johtamassa joukkojaan, mutta ei kisojen lykkäys Sparvin kannalta hyvään saumaan tullut.

Sparv oli Huuhkajien karsintaryhmän vakiomiehistä iäkkäin. Kun EM-kisoja vihdoin päästään pelaamaan, on hänellä ikää jo 34 vuotta. Uran loppu lähestyy vääjäämättä, mutta ennen sitä Sparvin pitäisi selvittää, missä hän ensi kaudella pelaa.

Sopimus Tanskan Superliigaa johtavan FC Midtjyllandin kanssa ulottuu vain tulevaan kesään, eikä jatkosopimusneuvottelujen kanssa ole kiirehditty. Rooli Midtjyllandissa on joka tapauksessa ollut pienenemään päin. Saako Sparv ensi kaudellakin Midtjyllandissa riittävän vastuullisen aseman, vai täytyykö hänen pitää EM-kisakuntoaan yllä jossain toisessa seurassa?

Juha Pirinen – Valkeakoskelta lähtöisin oleva laitapuolustaja ei ole vielä löytänyt uutta seuraa, ja on näillä näkymin jatkamassa uraansa Norjan toiselle sarjatasolle pudonneessa Tromsøssä. Pirinen on EM-kisojen aikaan 29-vuotias, ja nuorista voi hyvinkin nousta vuodessa laadukkaita haastajia. Mies saa tehdä parhaansa, jotta pysyy kisakaavailuissa ensi vuonnakin mukana.

Simon Skrabb – Pietarsaarelaislähtöinen hyökkääjä sai tammikuussa unelmasiirron Serie A:n Bresciaan. Skrabb oli vasta hakemassa jalansijaa Italian pääsarjassa, kun sarja pantiin tauolle koronaviruksen iskettyä saapasmaahan ankarammin kuin missään muussa Euroopan maassa.

Näytöt ovat toistaiseksi Italiassa vähäiset, ja kaiken lisäksi Brescia on pahassa putoamiskurimuksessa. Jos Serie A pystytään pelaamaan loppuun, ja Brescia putoaa Serie B:hen, on Skrabbilla kova haaste pitää nuoremmat hyökkääjät takanaan taistelussa paikasta kisajoukkueeseen.

Markus Halsti ja Kasper Hämäläinen – Jos oli kokeneen ja luotettavan kaksikon asema kisaspekulaatioissa jo entuudestaan vaatimaton, taisi lykkäys laittaa lopullisesti pisteen haaveille kisajoukkueeseen mahtumisesta. Halsti on EM-kisojen aikaan 37-vuotias ja Hämäläinen 34.

Comebackia pohtineet Perparim Hetemaj, Niklas Moisander ja Roman Eremenko – Maajoukkueesta on vetäytynyt edellämainitun trion lisäksi myös New York City FC:n kapteeni Alexander Ring, mutta erityisesti Moisanderin ja Eremenkon kohdalla on pohdittu vakavasti haluja palata maajoukkueeseen EM-kisojen alla. Toisaalta vuoden lykkäys toisi lisää aikaa ”uuteen sisäänajoon”, mutta ”parasta ennen -päiväys” pikemminkin laskenee kolmikon osakkeita. Hetemaj on kisojen aikaan 34, Moisander 35 ja Eremenko 34.

Niklas Moisanderin EM-kisoihin osallistuminen lienee lykkäyspäätöksen myötä entistäkin epätodennäköisempää. Kuva: Juha Tamminen

Teemu Pukki – Älkää säikähtäkö, Vuoden urheilijaksi tammikuussa valittua Pukkia ei joukkueesta pudota mikään muu kuin erittäin valitettava loukkaantuminen. Suomen kisamenestyksen kannalta pitää kuitenkin toivoa, että Pukki pelaa vuoden päästäkin seurassa, jossa hän saa rutkasti peliminuutteja ja heiluttaa säännöllisesti verkkoja. Näin on asian laita viime vuosina ollut, mutta jos Norwich putoaa Valioliigasta, voi Pukki olla ensi kaudella uudessa seurassa ja pahimmillaan epävarmassa asemassa joukkueensa pelaajahierarkiassa.

Nousussa:

Anssi Jaakkola – Huuhkajien luotettavan kolmosvahdin EM-kisapaikka on ollut vaakalaudalla olkapäävamman vuoksi. Kisojen lykkäys sallii Jaakkolan kuntouttaa käsivartensa kuntoon, joten EM-unelma elää ja voi hyvin. Jaakkolan sopimus Bristol Roversin kanssa tosin umpeutuu kesällä, mutta ainakin alkukauden näytöt olivat niin rautaiset, että jatkosopimuksen solmiminen lienee realistista.

Anssi Jaakkolan olkapäävamma sai nyt kunnolla aikaa parantua. Kuva: Juha Tamminen

William Jääskeläinen – Jaakkola saanee tervehtyessäänkin kovan kilpailijan paikasta joukkueessa nuoresta Jääskeläisestä. Toisen polven maalivahti on ensi vuonna 22-vuotias, ja hän on pelannut erinomaisen kauden Kakkosliigan Crewessä. Crewe on vieläpä vahvasti kiinni nousussa Ykkösliigaan – eli samalle tasolle Jaakkolan Bristol Roversin kanssa.

Jukka Raitala – Myös luotettavan laitapuolustajan EM-kisoissa pelaaminen oli epävarmaa jalkavamman vuoksi, mutta nyt toipumisella ei ole kiire. Montreal Impactin kapteenin sopimus ulottuu vuoden 2020 loppuun, joten se on vielä auki, missä Raitala ensi vuonna pelaa.

Niko Hämäläinen – Kahden passin laitapuolustaja Hämäläinen ei ole vielä lukinnut A-maajoukkue-edustustaan sen paremmin Suomeen kuin äitinsäkään kotimaahan Yhdysvaltoihin. Ura on kuitenkin väkevässä nosteessa, sillä Hämäläinen on pelannut Kilmarnockissa vahvan kauden.

Ikää on ensi vuonna 24, ja jos ensi kausi menee hyvässä sarjassa ja isossa roolissa, saattaa Hämäläinen viedä pelipaikan esimerkiksi Juha Piriseltä. Markku Kanerva kommentoikin äskettäin MTV:lle, että Hämäläinen olisi ollut mukana maaliskuun maaotteluissa, ellei otteluita olisi jouduttu siirtämään.

Aapo Halme – Halme on pelannut Pikkuhuuhkajien keskuspuolustuksessa isossa roolissa, mutta kenties vuoden kuluttua paikka on jo pysyvästi A-maajoukkueessa. Kookas toppari on EM-kisojen alkaessa 23-vuotias, ja jos hän pelaa ensi kaudellakin isoja minuutteja Englannin Mestaruussarjassa, on kisapaikka lähellä. Epävarmuustekijän aiheuttaa tosin se, että Barnsley saattaa pudota sarjasta.

Nousussa: Aapo Halme. Kuva: Getty Images

Marcus Forss – Ensi kesänä 21 vuotta täyttävä Forss takoi Englannin Ykkösliigassa komeat 11 maalia ennen kuin joutui pitkälle huilille takareisivamman takia. Se laski osakkeita EM-kisaspekulaatioissa, mutta nyt Forsskin päässee kisaan puhtaalta pöydältä. Kenties hän pelaakin ensi kaudella Brentfordissa Mestaruussarjaa, ellei peräti Valioliigaa.

[readmore from=Huuhkajat]

Benjamin Källman – Källman sai jalkaa A-maajoukkueen oven väliin jo EM-karsintojen aikana ja teki yhden maalinkin, mutta nyt hänellä on vuosi lisäaikaa kasvaa ja kypsyä arvokisapelaajaksi. Runsasmaalinen kausi Norjan pääsarjassa auttaisi asiaa paljon. Källman täyttää ensi kesänä 22 vuotta.

Saku Ylätupa – FC Espoon, HJK:n ja RoPS:n kautta täysiveriseksi jalkapalloammattilaiseksi jalostunut Ylätupa siirtyi viime kesänä ruotsalaiseen AIK:hon. Koko syyskausi meni lähes olemattomilla peliminuuteilla, mutta alkuvuosi on näyttänyt siltä, että tänä vuonna AIK:lla on Ylätuvalle paljon suurempi rooli tarjolla. Maalejakin suomalainen on jo tehnyt. Vielä tänä vuonna EM-kisat olisivat saattaneet tulla Ylätuvalle liian aikaisin, mutta kesä 2021 on kokonaan toinen juttu. Ylätupa täyttää elokuussa 21 vuotta.