Huuhkajien historiallisesta EM-kisapaikasta on julkaistu tiistaina uusi kirja Me mennään kisoihin (Tammi). Kirjassa kerrotaan Huuhkajien matkasta EM-kisoihin, ja ääneen pääsevät muun muassa kapteeni Tim Sparv, ykkösvahti Lukas Hradecky sekä toppari Paulus Arajuuri.

Kirjan ovat tehneet A-maajoukkueen pitkäaikainen luottovalokuvaaja Jussi Eskola sekä toimittaja Pekka Mäntylä. Aiemmin Huuhkajista julkaistiin myös Helsingin Sanomien toimittaja Ari Virtasen teos Oi Suomi on.

Tuoreessa Me mennään kisoihin -kirjassa kerrotaan myös mielenkiintoinen paljastus EM-kisapaikan varmistaneesta Liechtenstein-ottelusta. Huuhkajat oli tilanteessa, jossa voitto Liechtensteinista varmistaisi kisapaikan. Suomen ottelut kuitenkin jatkuivat Liechtenstein-voiton jälkeen, kun joukkue matkusti vielä EM-karsintojen päätöspeliin Kreikan vieraaksi.

Ennen Liechtenstein-ottelua Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva oli kertonut joukkueelle, että mikäli Liechtenstein kaatuisi, kisapaikkaa juhlittaisiin ravintola Teatterissa, mutta yhdellä ehdolla. Joukkueen bussin oli määrä lähteä puoli kahdelta yöllä takaisin hotellille.

Joukkueen kippari Tim Sparv ei ottanut Kanervan ohjeistusta hyvällä.

– Suutuin Rivelle, kun hän kertoi siitä aiemmin viikolla. Jos pääsemme EM-kisoihin, ei aikuisille ihmisille voi sanoa kotiintuloaikaa, Sparv kertoo kirjassa.

Lopulta Liechtenstein kaatui komeasti maalein 3-0. Suomi meni sekaisin ja Huuhkajien joukkue lähti juhlimaan kisapaikkaa suunnitellusti Teatteriin. Myös Kanervan ohjeistus toteutui ainakin siltä osin, että joukkueen bussi todella lähti puoli kahdelta kohti hotellia. Tosin yksikään joukkueen jäsen ei bussiin astunut.

Pelaajat kiittelivät

Kirjassa äänessä olevat Sparv, Hradecky ja Arajuuri saivat lukea Me mennään kisoihin -kirjan ensimmäisinä. Palaute oli varsin positiivista.

– Eskola ja Mäntylä ovat yhdessä tehneet hienon teoksen, joka antaa myös meille pelaajille mahdollisuuden katsoa taaksepäin ja muistella huikeaa karsintaa, Sparv kehui tiedotteessa.

– Onneksi tämä kaikki on saatu talteen. Kirjan tunnearvo vain nousee, mitä kauemmaksi
tapahtumista mennään, ja tämä kirja tulee aina muistuttamaan meitä upeista hetkistä, Hradecky fiilisteli.