Bundesliigan arjessa useita muutoksia – otteluissa jatkossa 239 henkilön katto

© Kuva: Getty Images

Lähestulkoon kaikki bundesliigaseurat ovat palanneet takaisin harjoituskentille. Ensimmäiset palailivat treenaamaan jo reilusti maaliskuun lopun puolella, ja viimeisinä vuoroaan ovat saaneet odottaa karanteeninsa takia Eintracht Frankfurt ja Paderborn, joiden pelaajia oli sairastunut koronavirukseen.

Maanantaina treeneihin palasi myös bundesliigajätti ja tämänhetkinen sarjajohtaja Bayern München. Bayernissa treenataan kuitenkin kaikkien muidenkin seurojen tavoin pareittain tai hyvin pienissä ryhmissä, muihin ryhmiin riittävää etäisyyttä pitäen. Näin pyritään suojautumaan mahdollisilta virustartunnoilta ja samalla kunnioittamaan muun yhteiskunnan kokoontumisrajoituksia.

Arki näyttää kuitenkin toisenlaiselta kuin ennen. Pelaajat harjoittelevat lämpimästä ilmasta huolimatta hanskat käsissään ja harjoitukset ovat yleisöltä suljettuja – Saksan yleisen tavan vastaisesti. Nyt treenien jälkeen ei jaeta nimmareita eikä oteta selfieitä fanien kanssa.

Seuroissa tehdään kaikki voitava, etteivät pelaajat sairastuisi koronavirukseen, vaikka ihmiskontaktit nyt lisääntyvätkin kotoa poistumisen myötä. Jokaiselle Bayernin pelaajalle oli määrätty tietty kellonaika, jolloin tulla harjoituskeskukseen, jottei seuran parkkihalliin syntyisi ruuhkaa.

Massakohtaamisia välteltiin myös pukukopeissa, sillä jokaiselle 3-4 pelaajan treeniryhmälle oli määrätty stadionin uumenista oma, juniorijoukkueen tavallisesti käyttämä pukukoppi. Treenejä vedettiin useissa eri pisteissä: yhdessä treenattiin fyysistä kuntoa, toisessa harhautuksia ja kolmannessa viimeistelyä. Kunkin ryhmän piti odottaa, että edellinen saisi harjoituksensa valmiiksi.

Kun kaksi tuntia kestäneet harjoitukset olivat ohi, varotoimet jatkuivat. Pelaajat saivat käydä pukukopissa vain hakemansa henkilökohtaiset tavaransa, mutta suihkussa jokainen joutui hygieniasyistä käymään kotona.

Jérôme Boateng saapui harjoituksiin hengityssuojain kasvoillaan. Ennen kuin treenit pääsivät käyntiin, Bayernin lääkintäryhmä teki jokaiselle joukkueen jäsenelle koronavirustestin. Tuloksia testeistä saadaan odottaa parin päivän ajan.

Tiukat henkilörajoitukset sarjan jatkuessa

Saksassa pohditaan piakkoin, voidaanko liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia jossain vaiheessa lieventää. Samaan pohdintaan kytkeytyy myös Bundesliigan toive päästä jatkamaan sarjaa toukokuun alussa. Koronaviruspandemia keskeytti pelit 11. maaliskuuta.

Mikäli suuria yllätyksiä ei tapahdu, pelattaisiin kausi loppuun tyhjillä stadioneilla. Bildin mukaan stadionille päästettävien henkilöiden ylärajaksi on määritelty 239.

Henkilöistä 126 saisi olla kentällä tai kentän laidalla. Lukema pitää sisällään pelaajat, valmentajat avustajineen, lääkärit, median edustajat (esim. TV-kuvaajat) ja pallopojat. Pallopoikien määrä rajoitetaan neljään per ottelu, kun tavallisesti heitä on paikalla 12. Järjestyksenvalvojia otteluissa olisi 30.

Katsomon puolella saisi näin olla 113 henkilöä. Läsnäolo sallittaisiin erinäisille huoltohenkilöille, 30 toimittajalle ja 28 TV-yhtiön edustajalle. VIP-vieraatkaan eivät stadionille pääsisi, vaan jokainen seura saisi lähettää peleihin vain pienen delegaation edustajiaan. Juotavaa ja syötävää otteluissa ei myydä.

TV-yhtiö tarjoamassa pelastusrengasta akuuttiin hätään

Kicker kirjoitti viime viikolla, että Saksan kahden ylimmän sarjatason 36 seurasta peräti 13:ta uhkaa konkurssi tulevien kuukausien aikana, jos kautta ei pystytä pelaamaan loppuun. Taloudellinen hätä on akuutti, ja seurojen onneksi TV-yhtiö Skylta on löytymässä sekä hyvää tahtoa että euroja pahimman yli selviämiseksi.

WAZ-lehti kertoo, että Sky neuvottelee parhaillaan bundesliigaseurojen kanssa siitä, että se maksaisi kahden ylimmän sarjatason seuroille TV-rahoja etukäteen. Mistään pikkusummasta ei ole kyse, vaan yli 300 miljoonasta eurosta.

Koska sarjan jatkumisesta ei ole varmuutta, ottaisi Skykin asiassa ison taloudellisen riskin. Sky on Bundesliigan merkittävin rahoittaja, sillä sen TV-sopimuksen vuotuinen arvo on 876 miljoonaa euroa. Tämän kauden TV-rahoista on maksamatta neljäs ja viimeinen erä, joka maksettaisiin tavallisesti toukokuussa. Nyt Sky saattaa kuitenkin aikaistaa aikataulua seurojen taloudellisen ahdingon vuoksi.

Lähteet: ASSportBild, Deichstube ja Onefootball


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.