Bundesliiga on yksi harvoista Euroopan sarjoista, jonka joukkueet ovat palanneet harjoituskentille. Täysipainoisia joukkueharjoituksia ei Saksassakaan vedetä, vaan joukkueet harjoittelevat 3-4 pelaajan pienryhmissä, kontakteja vältellen ja turvaetäisyyksistä huolehtien.

Mikäli koronavirustilanne antaa myöten ja terveysviranomaisilta tulee vihreää valoa, toivotaan Saksassa, että Bundesliigaa voitaisiin pelata taas 9.5. alkaen. Kaikkialla julistetaan pelaajien terveydentilan tulevan etusijalla, mutta tämä on synnyttänyt Saksassa keskustelua siitä, kuinka pitkälle sen takaamiseksi voidaan mennä.

Bundesliigan yhdeksän jäljelläolevan kierroksen pelaaminen turvallisesti edellyttää, että pelaajille ja joukkueiden lähellä olevilla henkilöille varataan kaikkiaan 20 000 koronavirustestiä. Lukema on huima, kun tiedetään, ettei kaikkia oirehtiviakaan kyetä testaamaan virustartuntojen varalta. Lukemassa on mukana vain 1. Bundesliiga, ei alempia sarjatasoja tai naisten Bundesliigaa.

Saksan ammattilaissarjoja hallinnoivan DFL:n puheenjohtaja Christian Seifert korosti jo, että lääkäreillä ja terveydenhoitoalan ammattilaisilla on etuoikeus virustesteihin ennen kaikkia urheilijoita. Silti jo nyt esiintyy pelkoja siitä, että jalkapallon suosiminen tavallisiin kansalaisiin nähden voisi synnyttää rajua eripuraa.

– Tietenkään ei saa syntyä sellaista käsitystä, että jalkapallo viittaisi omahyväisyydessään kintaalla todellisuudelle, Seifert totesi Gießener Allgemeinen mukaan.

Epidemiologian asiantuntijan ja SPD-poliitikko Karl Lauterbachin mielestä toukokuu tulee vielä aivan liian aikaisin – vaikka pelejä pelattaisiinkin tyhjillä stadioneilla.

– Luulen, että Bundeliigaa voitaisiin pelata taas syksyllä, kun testejä on tarpeeksi eikä kukaan koe tulleensa laiminlyödyksi, 57-vuotias Lauterbach sanoi TV-kanava Sport1:lle WAZ:n mukaan.

– Kuvitelkaa seuraavanlainen katastrofaalinen tilanne: Bundesliigaa aletaan taas pelata, ja sitten tartuntatapauksia tuleekin taas lisää. Se ei olisi mielestäni hyväksyttävää. Ei varsinkaan niiden yritysten silmissä, jotka odottavat kuumeisesti rajoitusten vapauttamista.

Ilman valtavaa määrää koronatestejä ja säännöllistä pelaajien testaamista Lauterbach ei usko pelien jatkumisen olevan mahdollista.

– Pelejä tyhjilläkään stadioneilla olisi hyvin vaikeaa järjestää siten, että pelaajien terveyttä voitaisiin suojella. Kontaktilajeissa viruksen leviäminen on tuskin estettävissä, jos jollain on tartunta.

– Jos jalkapallolle annetaan myönnytyksiä, synnyttää se närää kansan parissa. Se ei tekisi jalkapallolle hyvää.

Urheilufilosofi Gunter Gebauer pitää Bundesliiga-pelien jatkamista toukokuussa moraalisesti hyvin arveluttavana.

– Pikatestien hankkiminen ei ole erityisen kallista, mutta testitulokset pitää analysoida. Juuri siinä on akilleen kantapää, Gebauer totesi Frankfurter Allgemeinen mukaan.

Koska testit joudutaan tilaamaan ulkomailta, voidaan Saksassa suorittaa kuukaudessa vain korkeintaan noin 700 000 koronavirustestiä.

– Jos yksin bundesliigakauden loppuun pelaaminen edellyttää 20 000 testiä, on määrä valtava, kun ajatellaan lukuisia riskiryhmään kuuluvia ihmisiä, jotka tarvitsevat näitä testejä kipeästi. Minusta määrä on kohtuuton, Gebauer jatkoi.

Gebauer uskoo, että koronaviruspandemia muuttaa myös suhtautumista jalkapalloon yhteiskunnassa. Urheiluviihde saa kenties väistyä olennaisempien kysymysten tieltä.

[readmore from=Koronavirus]

– Koronakriisin jälkeen urheilu saa siirtyä hieman syrjään. Urheilu on tärkeää sosiaaliselle elämälle, mutta tulemme huomaamaan, että elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin jalkapallo-ottelu, Gebauer arvelee.

Mistään helposta aiheesta ei ole kyse. Saksalaismediassa jo arveltiin, että kahden ylimmän sarjatason 36 seurasta peräti 13 on akuutin konkurssiuhan alla, ellei sarjakautta pelata loppuun edes tyhjillä stadioneilla. Saksassa pidetään perjantaina seuraava jäsenseurojen täyskokous, jossa pohditaan ratkaisuja loppukauden osalta.