Futisnäyttämö on myös lava, jossa ottaa kantaa – Bundesliigassa huomiota USA:n rajuille tapahtumille

© Kuva: Getty Images

Yhdysvalloissa on koettu viikonlopun aikana rajuja mellakoita, joiden yhteydessä poliisi on käyttänyt rajua väkivaltaa sekä mielenosoittajia että muun muassa lukuisia toimittajia kohtaan. Mellakat käynnistyivät maanantaisesta tapauksesta, jossa poliisi tukehdutti pidätystilanteessa kuoliaaksi tummaihoisen George Floydin. Videoitu ja laajaa huomiota saanut tapaus oli synkkää jatkoa Yhdysvaltain lähihistorian poliisiväkivallalle.

Maailman huippufutissarjoista pyörii tällä hetkellä vain Saksan Bundesliiga – ja sekin tyhjille katsomoille. Koska muut huippusarjat ovat edelleen koronafutistauolla, on Bundesliiga saanut tavallistakin enemmän huomiota. Otteluita seurataan laajalti ympäri maailmaa.

Niinpä muutama bundesliigatähti on hyödyntänyt saamansa näkyvyyden ja ottanut kantaa Yhdysvaltain synkkiin tapahtumiin. Ensimmäisenä asialle ehti lauantaina Schalken Weston McKennie, 21-vuotias Yhdysvaltain maajoukkueen luottopelaaja.

McKennie käytti ottelussa Werder Bremeniä vastaan käsivarsinauhaa, jolla hän osoitti solidaarisuuttaan George Floydille. McKennien nauhassa luki ”Justice for George”, ”oikeutta Georgelle”. Kuvan Teksasissa syntyneen McKennien eleestä twiittasivat lauantai-iltana eteenpäin sekä Schalke että pelaaja itse.

– Tuntuu hyvältä, että voin hyödyntää alustaani saadakseni huomiota pitkään jatkuneelle ongelmalle!!! Meidän täytyy nousta taistelemaan sen puolesta, johon uskomme, ja minä uskon, että meidän on aika tulla kuulluksi, McKennie kirjoitti twiitissään lisäten kylkeen hashtagin ”sano ei rasismille”.

Keskikenttäpelaaja McKennie pelasi lauantaina Werder Bremeniä vastaan Schalken avauskokoonpanossa, kuten tavallisesti koko kauden aikana. 24 bundesliigaottelussa hän on tehnyt kaksi maalia. Schalke on hävinnyt kaikki neljä koronatauon jälkeistä otteluaan.

Myös sunnuntain ottelussa Borussia Mönchengladbach-Union Berlin nähtiin solidaarinen ele Yhdysvaltain tapahtumien puolesta. Mönchengladbachin 2-0 -maalin tehnyt Marcus Thuram polvistui maahan maaliaan tuulettaessaan. 22-vuotias ranskalaishyökkääjä teki 4-1 -lukemiin päättyneessä ottelussa kaksi maalia.

Useat Yhdysvaltain etenkin tummaihoiset urheilutähdet ovat polvistuneet viime vuosina järjestelmällistä rasismia ja mustaan väestönosaan kohdistunutta väkivaltaa vastaan protestoidessaan. Tunnetuin kampanjan edustaja on ollut amerikkalaisen jalkapallon tähtipelaaja Colin Kaepernick. Jalkapalloympyröistä näkyvin polvistumisellaan protestoinut on ollut Ballon d’Or -voittaja Megan Rapinoe.

Tällä viikolla myös useat harjoituksiin palanneet NBA-joukkueet ovat julkaisseet kannanottoja George Floydin surmaan liittyen. Pelaajien T-paidoissa on osoitettu solidaarisuutta Floydille.

Sunnuntain ottelussa molemmat Thuramin maalit syötti tämän maanmies Alassane Pléa, joka myös teki yhden maalin. Pléa on nyt sekä tehnyt että syöttänyt tällä kaudella Bundesliigassa kymmenen maalia. Hänestä tuli neljäs pelaaja Euroopan TOP 5 -sarjoissa, jolla on sekä maali- että syöttötilastossa kaksinumeroinen luku. Muut ovat Barcelonan Lionel Messi, Borussia Dortmundin Jadon Sancho ja Bayern Münchenin Serge Gnabry.


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!