Valtioneuvosto tiedotti maanantai-iltana, että koronaviruspandemian vuoksi voimassa ollut kymmenen hengen kokoontumisrajoitus nousee kesäkuun alussa 50 henkilöön. Yli 500 hengen yleisötapahtumat ovat kiellettyjä ainakin heinäkuun loppuun, mutta urheilutapahtumien ja -sarjojen käynnistäminen voisi olla mahdollista ”erityisjärjestelyin”.

Muotoilut nostattivat välittömästi spekulaatioita jalkapalloväen keskuudessa. Koskisiko ottelutapahtumia 50 vai 500 henkilön rajoitus? Esimerkiksi Naisten Liigassa (nyk. Kansallinen Liiga) kauden 2019 yleisökeskiarvo oli 282 katsojaa/ottelu ja Miesten Kakkosessa 273 katsojaa/ottelu.

Veikkausliigan katsojakeskiarvo oli viime vuonna 2 620 katsojaa/ottelu ja Ykkösen 1 128 katsojaa/ottelu, mutta kenties näilläkin sarjatasoilla vähän yleisöä sisään voisi olla parempi kuin ei yhtään? (yleisökeskiarvojen lähteenä Ainoa mittari).

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen vastasi Helsingin Sanomille tarkemmin siitä, voisiko otteluihin päästää yleisöä sisään kesäkuussa, kunhan 500 ihmisen rajoituksesta pidetään kiinni. Sähköpostitse kysymyksiin vastannut Kosonen näytti ajatukselle vihreää valoa (HS:n koko juttu löytyy täältä).

– Tapahtumassa voi olla 1.6. jälkeen läsnä yli 50, mutta alle 500 ihmistä, jos tilaisuuden turvallisuus ja terveellisyys voidaan varmistaa erityisjärjestelyin. Sisä- tai ulkotilaa täytyy myös olla tarkkaan rajattu, Kososen vastaus kuului.

Erityisjärjestelyillä tarkoitetaan muun muassa tilojen puhtautta, riittäviä käsien pesu- ja desinfiointimahdollisuuksia sekä riittäviä turvavälejä ja väljyyttä. Tapahtumajärjestäjiä ohjeistavat tarkemmin aluehallintovirastot.

[readmore from=Koronavirus]

– On kiinnitettävä huomiota siihen, ettei synny jonoja esimerkiksi lippuluukulle tai myyntipisteisiin, Kosonen lisäsi.

On selvää, että pelkät joukkueet pelaajineen ja taustahenkilöineen, tuomarit ja seurojen edustajat vievät 500 henkilön kiintiöstä ison siivun. Lisäksi jalkapallo-otteluihin tarvittaisiin TV-tuotannon henkilökuntaa, median edustajia ja järjestyshenkilöitä. Kovin paljon yleisöä ei siis missään tapauksessa voisi paikalle päästää, mutta kenties erityisjärjestelyt mahdollistavat pienen määrän.

– Järjestelyillä voidaan mahdollistaa myös yleisön paikallaolo erityisehdoin. Seurataan siis tarkasti aluehallintovirastojen ohjeistusta, Kosonen varmistaa.