IL: Tim Sparv muisteli pitkää maajoukkueuraansa: ”Se harmittaa vieläkin”

© Kuva: Juha Tamminen

33-vuotias Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on kuulunut Suomen maajoukkueisiin käytännössä jo yli puolet elämästään. Sparv pelasi jo Suomen alle 15-vuotiaiden maajoukkueessa huhtikuussa 2002, kuului runkomiehistöön niin U17-, U19- kuin U21-maajoukkueissakin ja debytoi aikuisten maajoukkueessa 21-vuotiaana. Nyt keskikenttäpelaajalla on pelattuna 74 A-maaottelua. Yhteensä maaotteluita on 140.

Aikuisten arvokisadebyytti lykkääntyi harmillisesti vuodella, kun koronaviruspandemia siirsi kesän 2020 EM-kisat ensi vuoteen. Sparvin ei kuitenkaan tarvitse suurempia jännittää, sillä hän on yksi monista Huuhkajien pelaajista, jotka pelasivat jo alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsissa vuonna 2009. Tuolloinkin Sparv oli Suomen joukkueen kapteeni.

- Kukaan ei uskonut, että päästään näin pitkälle. Oli uskomaton saavutus, että oltiin kahdeksan parhaan joukossa Euroopassa, Sparv muistelee Iltalehden haastattelussa.

Sparv teki EM-kisoissa Suomen ainoan maalin, rangaistuspotkusta Joe Hartin taakse avausottelussa Englantia vastaan. Englanti kuitenkin voitti pelin Micah Richardsin maalilla 2-1. Myöhemmin Suomi sai taipua vielä Saksalle ja Espanjalle.

- Ensimmäisessä ottelussa meillä oli loistava sauma, Sparv muistelee.

- (Toisella puoliajalla) Englannilla oli kulmapotku. Minun vastuullani oli Micah Richards. Se harmittaa vielä tänäänkin.

Pitkä matka eri maajoukkueissa huipentui viime marraskuussa Helsingissä pelattuun Liechtenstein-otteluun, joka sinetöi Suomen EM-kisapaikan.

- Istuttiin saunassa ja oltiin nostalgisia. Mietittiin, mitä oli tapahtunut uran aikana maajoukkueessa, Sparv muistelee juhlapäivän iltaa.

- Se oli hieno hetki. Ollaan oltu yhdessä niin paljon, reissattu ja hävitty yhdessä. Nyt oli sellainen hetki, mistä voidaan nauttia ja ymmärtää, kuinka paljon jalkapallo merkitsee meille.

EM-kisojen siirtäminen luonnollisesti harmittaa Sparviakin, mutta sille asialle eivät pelaajat mahtaneet mitään.

- Urheilullisesti se totta kai harmittaa, koska meillä oli hyvä momentum ja flow, ja tulokset ovat olleet hyviä, ja itseluottamus joukkueessa.

- Olisi ollut kiva mennä heti haastamaan kovia maita, mutta otin päätöksen aika rauhallisesti. Se on jollain tavalla iso porkkana edessä. Toivottavasti käytämme tämän ajan viisaasti ja rakennamme joukkuetta niin, että ollaan vielä valmiimpia ensi kesänä, Sparv toivoo.

Tanskan Superliigassa valmistaudutaan hiljalleen kauden jatkamiseen koronavirusepidemiahuipun jo taituttua. Sarjaa selvällä erolla johtava Sparvin FC Midtjylland harjoittelee pienryhmissä 4-5 kertaa viikossa.

– Se on toiminut erittäin hyvin. On tärkeää henkisesti, että pääsee ulos koskemaan palloa, Sparv kertoo.

Konkarin sopimus Midtjyllandin kanssa päättyy tähän kauteen, eikä jatkosta ole vielä päätöstä tehty. Sparv antaa ymmärtää, että seura saattaa vaihtua.

- On iso kysymys, mitä haluaisin tehdä, ja millaisia vaihtoehtoja minulla on. Nämä kuusi vuotta Tanskassa ovat olleet erittäin menestyksekkäitä. Olen viihtynyt tosi hyvin täällä seurassa.

- Tiedän, että minulla on ehkä kaksi kolme vuotta jäljellä tällä tasolla. On ehkä hyvä ajankohta löytää uusi seura ja saada uusia kokemuksia.

Noiden muutaman vuoden jälkeenkin Sparv nähtäneen edelleen jalkapallon parissa, sillä hän suorittaa parhaillaan Uefa B -valmentajakurssia.

– Jalkapallo on maailman paras työ. Haluan valmentaa peliuran jälkeen, Sparv ilmoittaa.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.