Saksan Bundesliiga jatkuu pitkän tauon jälkeen 16. toukokuuta. Se on Euroopan suurista sarjoista ensimmäinen, joka on tiedottanut pelien jatkumisen aikataulusta.

Me soitimme uutisen kunniaksi Suomen tunnetuimmalle Bundesliiga-hahmolle, Pasi Rautiaiselle.

– Aika sekavat fiilikset. Tässä on ollut meille kaikille tuntematon asia, ei edes mainita sitä. Minä en ymmärrä siitä monen muun tavoin yhtikäs mitään, ja tässä on oltu asiantuntijoiden varassa, Rautiainen sanoo SuomiFutis-sivustolle.

– Aika hiljaiseloa tässä on vietetty. Koko perhe on noudattanut määräyksiä niin hyvin, kuin on voitu. Käsiä en ole koskaan pessyt näin paljon. En koskaan. Olen varmasti putipuhdas pesun suhteen.

– Tämä on selvä merkki. Viimeisen kahdeksan vuoden ajan olen ihan hurahtanut roskien lajitteluun ja hiilijalanjäljen pienentämiseen, ja olen koittanut saada muita ihmisiä ympärillä vakuuttuneiksi siitä. Nämä ovat hyttysenkakkaa meressä, mutta haluaisin vielä lisää oppia, miten saisi hiilijalanjälkeä jätettyä tuleville sukupolville vielä pienemmäksi. Kyllä tämä on Äiti Maapallolta selvä hätähuuto. Vauhti on ollut liian luja.

”Olen iloinen, että yritetään pelata sarjat loppuun”

Siirrytään jalkapalloon. Myös sillä saralla Rautiainen on seurannut huolissaan yhtä asiaa.

– Vähän rauhatonta on ollut, ja suurta huolta olen kantanut terveysjutun lisäksi siitä, että piru vie sentään, jos sarjoja ei voida päättää urheilullisesti.

Nyt mahdollisesti voidaan. Bundesliigan lisäksi on jo tiedotettu Veikkausliigan alkamisesta 1. heinäkuuta. Espanjan La Liga on mahdollisesti alkamassa 20. kesäkuuta ja Englannin Valioliiga kesäkuun puolivälissä. Toisaalta esimerkiksi Hollannin Eredivisie lopetettiin ennenaikaisesti.

– Vanhana futaajana olen iloinen siitä, että ainakin yritetään pelata sarjat loppuun. Totta kai ymmärrän, että ihmishenki on aina tärkein, mutta nyt ainakin Saksa yrittää. Mikäänhän ei ole varmaa, mutta kyllä minä iloinen olen, että sarja yritetään pelata vihreällä veralla loppuun, eikä tämä mene millään kabinettipäätöksellä tai keskeyttämisellä.

Miten pelaajat reagoivat?

Pelien jatkuminen on aiheuttanut myös huolta. Saksassa kenties suurimman huomion on vienyt Union Berlinin Neven Subotic, joka kertoi hyvin avoimesti näkemyksistään.

– Sillä ei ole väliä, milloin me jatkamme, se on [joka tapauksessa] liian aikaisin. Vaikka aloittaisimme muutaman viikon päästä, se olisi liian aikaisin. Vaikka olisimme jo aloittaneet, se olisi ollut liian aikaisin. Vaikka aloittaisimme muutaman kuukauden päästä, se saattaisi olla liian aikaisin, Subotic sanoi BBC:n haastattelussa.

– Ymmärrän molempia osapuolia. Ei Subotic ole ainoa. Subotichan on tyyppinä sellainen, että hän on ennenkin ottanut asioihin kantaa. Mutta hän kuitenkin todennäköisesti itse pelaa näitä pelejä. Mielipiteitä on laidasta laitaan, Rautiainen sanoo.

Viasatin asiantuntijana toimiva Rautiainen uskoo, että meneillään oleva tilanne pääsee väkisinkin pelaajien pään sisään.

– Vaikka olisi kuinka kovaksi keitetty ammattilainen luonteeltaan, tällainen tuntematon asia – jossa ei tiedetä, mitä voi tapahtua – vuorenvarmasti herättää ihmisissä erilaisia tiloja.

”Ei ainakaan Saksassa pelaajat ole viimeisintä neljää tai kuutta viikkoa vain juoneet bisseä ja syöneet bratwurstia.”

Subotic kritisoi omassa puheenvuorossaan muun muassa sitä, että virallinen päätös kauden jatkumisesta tuli nopealla aikataululla. Mitä joukkueilta oikein voidaan odottaa, kun pelit jatkuvat pitkän tauon jälkeen?

– Tämä on epänormaali tilanne. Ei varmaan kukaan odota, että pelit olisivat heti korkealla tasolla pelillisesti. Kaikki tajuavat, että tässä ollaan kaukana normaalista tilanteesta, Rautiainen sanoo.

– En tiedä joukkueiden harjoitusohjelmia, mutta se täytyy sanoa, että eihän ainakaan Saksassa pelaajat ole viimeisintä neljää tai kuutta viikkoa vain juoneet bisseä ja syöneet bratwurstia. Kyllähän siellä on pyritty varautumaan kauden jatkumiseen mahdollisimman hyvällä yksilö- ja pienryhmäharjoittelulla, jota on tehty jo monen viikon ajan.

Mitä valmentajan on tehtävä?

Rautiainen omaa itse kattavaa valmennuskokemusta. Hänen näkemyksensä mukaan tässä poikkeustilanteessa pärjäävät ne valmentajat, jotka ovat hyviä vuorovaikutustaidoissa pelaajien kanssa.

– Vielä kerran: eihän tällaista tilannetta ole koskaan ollut. Jännitteen luominen on ollut varmasti vaikeaa. Se on varmasti ollut pelaajillekin käsittämätön tilanne, kun kahteen kuukauteen ei ole saanut mennä lähelle toista harjoituksissakaan. Nyt tuli muutos siihen. Tällä ja ensi viikolla saakin yhtäkkiä mennä.

– Siellä voi olla pelaajien keskuudessa estoja. Jollain aremmalla pelaajalla voi mennä kauan, ennen kuin pystyy tai uskaltaa mennä kaksinkamppailuihin.

”Valmentajat, jotka pystyvät aistimaan erilaisia ihmisiä, ovat vahvoilla tässä tilanteessa.”

– Valmentajana se täytyy ymmärtää. Ilman muuta valmentajalla on oltava antennit valmiustilassa, täytyy tuntea oma joukkue. Jos puhutaan vuorovaikutussuhteista ja pelaajan lukemisesta, niin tämä on nyt juuri sitä aikaa. Ne valmentajat, jotka pystyvät aistimaan erilaisia ihmisiä, ovat vahvoilla tässä tilanteessa.

Manchester Unitedin manageri Ole Gunnar Solskjær sanoi Sky Sportsin haastattelussa, ettei hänen mielestään pelaajaa voi pakottaa pelaamaan koronapandemian aikana. Rautiainen on samoilla linjoilla.

– Se on ihan selvää. Voi olla, että sellaisia pelaajia on. Minä ymmärrän Ole Gunnaria. Jos joku avoimesti sanoo, ettei pysty, se pitää hyväksyä, Rautiainen sanoo.

Mitä asioita Rautiainen aikoo seurata?

Kausi jatkuu heti huikealla Ruhrin derbyllä, kun Borussia Dortmund isännöi Schalkea lauantaina kello 16 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. Rautiaisen mukaan sieltä voi tulla ihan mitä tahansa.

– En tiedä, mitä odotan. Sieltä voi tulla 4-4- tai 5-5-pelejä, koska tämä on täysin epätavallinen tilanne.

Rautiainen odottaa ylipäätään Dortmundin otteiden näkemistä loppukauden aikana.

– Haluan nähdä heidän vastauksensa kaikkien näiden satsausten jälkeen. Saavatko he kurottua eron [Bayern johtaa sarjaa neljän pisteen erolla Dortmundiin] ihan sinne yhteen pisteeseen ennen viimeisiä kierroksia? Vai nähdäänkö ratkaisu jo parin viikon päästä siinä Dortmund-Bayern-ottelussa?

– Haluan myös nähdä Luken [Lukas Hradecky] Leverkusenin. Ennen kuin tämä korona tuli, he pelasivat todella vauhdikasta ja hyökkäysvoittoista futista.

[readmore from=Bundesliiga]

– Ja on vielä kaksi muutakin asiaa, joita seuraan. Toista katson vähän itkevin silmin. Se on Werderin [Bremen] taaperrus, koska mielestäni Werder kuuluu Bundesliigaan. En osaa kuvitellakaan Bundesliigaa ilman pohjoisen Werder Bremeniä.

– Ja sitten vähän iloisemmalla silmällä. Olen aika varma, että oma rakas Arminia Bielefeldini ei enää kompuroi, vaan on toinen suora nousija. Peukut pystyssä, koska minulla on todella läheiset ja hyvät suhteet sinne.

Ja loppuun vielä: mikä joukkue voittaa Bundesliigan?

– Baijerissa valmentajanvaihdon jälkeen peli on saatu uomiinsa, ja uskon, ettei Bayern päästä käsistään neljän pisteen johtoaan. Olen aika vakuuttunut, että mestaruus menee Etelä-Saksaan.

Rautiainen on tuttuun tapaan Viasatin studiossa, kun Bundesliiga palaa koronatauolta. Alla viikonlopun ohjelma.

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
BUNDESLIIGA PALAA koko päivän kattavan studion kanssa lauantaina 16.5.! #bulifi

Studiossa: @VilleKlinga, @kottilat & Pasi Rautiainen.

"Avausviikonlopun" ohjelma näyttää tältä: