Koronaviruspandemian huippu näyttää jääneen taakse jokseenkin kaikkialla Euroopassa – ainakin olettaen, ettei massiivista toista aaltoa tule. COVID-19 kylvi kuitenkin ankaraa tuhoa kevään aikana etenkin Italiassa, Isossa-Britanniassa, Espanjassa, Ranskassa ja Belgiassa.

Pelkästään Italiassa koronavirukseen on kuollut yli 33 300 ihmistä. Espanjassa vastaava luku on yli 27 000. Kuten hyvin tiedetään, ovat suuret yleisötilaisuudet ja massatapahtumat olleet keskeisiä virusepidemian leviämisessä. Viruslingoiksikin sellaisia on sanottu.

Yksi tällaisista viruslingoista oli tunnetusti 19. helmikuuta Milanon San Sirolla pelattu Mestarien liigan ottelu Atalanta-Valencia. Atalanta voitti ottelun 4-1, mutta urheillullisen glorian kääntöpuolena oli viruskatastrofi. Milanoon matkusti yli 40 000 fania ottelua varten, ja Atalantan kotipaikkakunnasta Bergamosta tuli yksi Italian kriisipesäkkeistä.

Otteluparin toinen osaottelu pelattiin Valenciassa 10. maaliskuuta. Tuolloin pelattiin jo ilman katsojia stadionilla, sillä viruspandemia paheni päivä päivältä. Atalanta lunasti ottelussa paikkansa Mestarien liigan puolivälierissä voittamalla pelin 4-3.

Nyt Italiassa on kuitenkin noussut kohu Atalanta-valmentaja Gian Piero Gasperinin paljastuksista. Gasperini nimittäin kertoi saaneensa koronavirustartunnan ennen peliä – ja matkustaneen siitä huolimatta joukkueen mukana Espanjaan. Sosiaalisessa mediassa Gasperinin ratkaisua on pidetty vastuuttomana.

– Tunsin oloni kipeäksi päivää ennen Valencia-ottelua. Ottelupäivän iltapäivällä oloni oli vielä huonompi, Gasperini kertoi La Gazzetta dello Sportille.

– Kun katsoo kuvia pelistä, en näytä hyvältä vaihtopenkillä. Silloin oli 10. maaliskuuta. En nukkunut hyvin kahtena seuraavana yönä. Minulla ei ollut kuumetta, mutta tuntui siltä, kuin olisi ollut.

– Ambulanssi ajoi ohi kahden minuutin välein, sillä harjoituskentän lähellä on sairaala. Se kuulosti kuin sota-alueelta. Öisin ajattelin, mitä minulle tapahtuisi, jos joutuisin siihen sairaalaan. ”En voi lähteä nyt, sillä minulla on vielä niin paljon tehtävää”, Gasperini muistelee ajatelleensa.

Gasperini sanoo vitsailleensa vain puolittain. Hän yritti pitää mielensä virkeänä, mutta kuolemanpelkokin nosti päätään. Lauantaina 14.3. hän veti kuitenkin kovimman treenisessionsa vuosiin viettäen tunnin juoksumatolla ja tehtyään päälle kympin lenkin. Silloin hän koki olonsa jo vahvaksi, mutta koronavirusoireet ehtivät painua hyvin mieleen. Yksi näistä on joihinkin koronatartuntoihin yhdistetty makuaistin menetys.

– Päivä ottelun jälkeen joukkue sai ruokaa ja vuoden 2008 Dom Perignon -sampanjaa Michelin-tähtikokilta, joka on Atalantan fani. Maistoin sitä ja sanoin: ”Tämä on vettä…” Ruoka maistui leivältä. Olin menettänyt makuaistini kokonaan.

– Pysyttelin Zingonian harjoituskentällä kolmen viikon ajan. Kun palasin kotiin Torinoon, pysyttelin sosiaalisesssa eristyksessä vaimoni ja lasteni kanssa. Koska minulla ei koskaan ollut kuumetta, en tehnyt vanutuppotestiä, mutta kymmenen päivää myöhemmin tehdyt verikokeet vahvistivat, että minulla oli ollut COVID-19.

– Minulla on vasta-ainetta, mutta se ei merkitse, että olisin nyt immuuni.

Bergamosta tuli Italian koronataistelun symboli, sillä armeijan rekat kuljettivat ruumisarkkuja krematoitavaksi muihin kaupunkeihin. Bergamon oma kapasiteetti ei riittänyt ruumiiden käsittelyyn. Ilmapiiri on synkkä edelleen.

– Kaupungin on vallannut syvä, nöyrä suru. Ilma on sitä sakeanaan. Sen aistii kaikkialla; kaduilla, ihmisten silmissä, baareissa ja ravintoloissa tai isänsä menettäneen valmennustiimini jäsenen hiljaisuudessa.

– Kestää vuosia, ennen kuin voimme kunnolla ymmärtää tapahtuneen. Bergamo oli tragedian keskiössä. Aina kun ajattelen sitä, se tuntuu absurdilta: urheilun ilon huipentuma yhdistyi Bergamon epätoivon syvyyksiin.

Jotkut Atalantan ultrat ovat vastustaneet päätöstä jatkaa Serie A -kautta 20. kesäkuuta. Gasperini uskoo kuitenkin päätöksen olevan oikea.

[readmore from=Atalanta]

– Jotkut ehkä kutsuvat sitä moraalittomaksi, mutta toiset näkevät siinä vaistonvaraisen reaktion elämään takertumisessa ja kuolemaan reagoimisessa. Atalanta voi auttaa Bergamoa nousemaan jaloilleen, samalla kunnioittaen jokaisen tuskaa ja suruaikaa.

– Ottaa aikansa, ennen kuin näemme taas iloa kaupungin aukeilla tai lentokentällä, mutta Bergamon ihmiset ovat tuhkan alla kyteviä hiiliä. He nousevat tästä hitaasti taas. Joukkue pysyi yhtenäisenä Bergamon kärsimyksen alla, kukaan pelaajista ei lähtenyt kaupungista lockdownin aikaan, ja he edustavat Bergamoa kentällä, Gasperini muistutti.

Lähde: Football-Italia