Espanjalaistähti Cesc Fàbregas valotti huippuvalmentajien työskentelytapoja: ”Hän viettää niin paljon aikaa harjoituskentällä”

© Kuva: Getty Images

Espanjan A-maajoukkueessa 110 kertaa esiintynyt keskikenttäpelaaja Cesc Fàbregas on saanut pelata joidenkin jalkapallon tunnetuimpien valmentajien alaisuudessa.

Fàbregas, 33, on pelannut ammattilaisurallaan Arsenalissa, Barcelonassa, Chelseassa ja viime vuoden tammikuusta lähtien AS Monacossa. Hänen entisiin valmentajiinsa lukeutuvat muun muassa José Mourinho, Arsène Wenger ja Pep Guardiola, joiden työskentelytavoista hän kertoi The Locker Roomin haastattelussa.

Portugalilainen Mourinho ja Fàbregas työskentelivät yhdessä Chelseassa vuosina 2014-2015. Ensimmäisellä kaudellaan yhdessä he saavuttivat Valioliigan mestaruuden. Fàbregas kertoi, miten Mourinho taivutteli hänet siirtymään Chelsean paitaan.

– José on sellainen valmentaja, jolla on yksi systeemi, mutta hän saa sen systeemin toimimaan todella hyvin, koska hänellä on tietyt pelaajat oikeaa systeemiä varten.

– Kun tapasin hänet ensimmäistä kertaa, hän sanoi minulle: ”Tarvitsen kaksi pelaajaa. Aion hankkia Diego Costan, ja jos sinä haluat, voit tulla joukkueeseeni”. Hän piirsi paperille joukkueen ja sanoi, että ”Tämä joukkue voittaa mestaruuden”. Ensimmäisenä päivänä. Hän sanoi minulle, että ”Tule, me voitamme mestaruuden”.

– Hän on mahtava valmentaja suurille pelaajille, koska hän leikittelee heidän mielellään. Hän stimuloi pelaajiaan. Esimerkiksi yhtenä päivänä hän saattaa tekstata, miten hyvä oletkaan tai sitten hän voi sanoa, että ”Tänään olit surkea”. Hän leikittelee pelaajien kanssa.

Mourinho vaihtoi Fàbregasin kentälle joulukuussa 2015 Valioliigan ottelussa Leicesteriä vastaan. Kuva: Getty Images

– Kerran hän sanoi, ettei halua minun pelaavan liigacupissa, vaan yhdessä toisessa pelissä ja että hän antaa minulle neljä päivää vapaata. Kukaan ei leikittele pelaajien mielen kanssa kuin hän. Hän saattaa sanoa, että olit kentän huonoin. Kun seuraavana päivänä todistat hänen olleen väärässä, hän kehuu sinua parhaaksi koko joukkueen edessä.

Fàbregas sai läpimurtonsa Wengerin Arsenalissa ja kiitteli ranskalaiskonkaria nimenomaan nuoriin pelaajiin luottamisesta.

– Wenger on paras valmentaja nuorille pelaajille. Minusta ei ole ketään parempaa, koska hän antaa mahdollisuuksia. Hän opettaa nuorille, miten tätä lajia pelataan.

– Hän osaa opettaa pelaajilleen, miten hän haluaa oman joukkueensa pelaavan.

Fàbregas pelasi Wengerin alaisuudessa 303 ottelua. Kuva: Getty Images

– Monet puhuvat nuorista pelaajista, jotka eivät pärjää. Jalkapallossa ei varsinkaan nykyään ole kärsivällisyyttä. Lehdistö ja kannattajat painostavat, mutta hänellä on kärsivällisyyttä. Hän antaa toisen ja kolmannenkin mahdollisuuden, jos joku pelaa huonon pelin. Tietysti se tilaisuus on käytettävä hyväkseen, mutta hän ei ikinä alistu tuollaisissa tilanteissa paineelle. Se ei ole helppoa. Rakastan hänen tapaansa ymmärtää jalkapalloa.

Guardiolan alaisuudessa Fàbregas pelasi kaudella 2011-12 Barcelonassa.

– Pep on luultavasti taktisin heistä kolmesta. Hän rakastaa järjestystä, vaikkakaan hän ei ole koko ajan käskemässä, missä pitää olla, mutta hän luottaa siihen, että hänen pelitapansa opettaa pelaajia löytämään oikeat tilat.

– Tietty hän on valmentanut mahtavia joukkueita. On helpompi selittää asioita [Andrés] Iniestalle kuin jollekin muulle, mutta hänestä tuntui aina, että kun palloa liikuttaa nopeasti ja oikea-aikaisesti, niin löytää aina vapaan joukkuekaverin ja edistää peliä.

– Minä pidän hänessä siitä, että hän saattaa vaihtaa taktiikkaa kolmesti yhden ottelun aikana, ja uskon, että hän tekee sitä nykyään vielä enemmän Manchester Cityssä. Ennen hän ei ehkä tehnyt sitä niin paljon, mutta se on sensaatiomaista. Hän viettää niin paljon aikaa harjoituskentällä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.