[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522315244674{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text]

Viime kausi

  • Ykkösen Mestari
  • 27 ottelusta 74 pistettä
  • 24 voittoa, kaksi tasapeliä, yksi tappio
  • Suomen Cup: tappio neljännesvälierissä RoPS:lle 0-1

Ykkösen viime kauden suurimpina nousijasuosikkeina pidettiin AC Oulua, TPS:ää ja Jaroa. Haka lähti kauteen mustana hevosena, sillä joukkueen riveissä ei ollut samanlaisia suuria tähtiä kuin edellämainittujen ryhmien, ja budjettikin oli suhteellisen maltillinen. SuomiFutis nosti kuitenkin Hakan potentiaalisten nousijakandidaattien joukkoon Ykkösen kausiennakossaan, eikä ennustus metsään mennytkään.

Hakan kausi 2019 oli suvereeni. Se voitti Ykkösen huikealla 19 pisteen erolla ennen sarjakakkosta TPS:ää, ja hävisi koko kauden aikana vain yhden ainoan ottelun. 24 voittoa 27 ottelusta on hämmästyttävän kova suoritus – koko sarjan historian kovin. Haka suorastaan murskasi sarjan piste-ennätyksen ja varmisti nousunsa jo neljä kierrosta ennen sarjan päätöstä. Myös sen tehtyjen maalien määrä 76 on sarjan uusi ennätys. Omiin pallo meni 22 kertaa – hieno saldo sekin.

Haka ei jättänyt muille mitään nokan koputtamista missään vaiheessa kautta. Touko-kesäkuun pohjoisen reissuillaan Oulussa ja Kajaanissa Haka sai tyytyä kahdesti maalittomaan tasapeliin, mutta näistä jälkimmäisen jälkeen alkoi huima 15 ottelun voittoputki. Maaliero näissä peleissä oli 48-11.

Kauden ainoan tappionsa Haka koki Valkeakoskella 19. syyskuuta niin ikään Veikkausliigaan noussutta TPS:ää vastaan. Ykkösen maalikunkku Salomo Ojala teki Hakalle maalin, mutta TPS:n Eliécer Espinosa teki tuplat ja TPS vei pisteet maalein 2-1. Jo ennen tuota ottelua Hakan pääsarjanousu oli kuitenkin jo varmistunut, joten kyseessä oli vain pienenpieni tahra lähes täydelliseen kauteen.

Anton Popovitch oli Ykkösen paras keskikenttäpelaaja kaudella 2019. Kuva: Juha Tamminen

Hakan yleisökeskiarvo 1 537 katsojaa/ottelu oli komea. Lukema on parempi kuin seuran toistaiseksi kolmella viimeisellä veikkausliigakaudella. Buumi kyti tehtaan varjossa jo ennen kauden alkua, mutta erinomainen menestys vain pitkitti jonoja kauden edetessä. Uuden kauden alla Haka myi yli 2 500 kausikorttia, mutta valitettavasti koronakriisin tuomat rajoitukset pitävät yleisöluvut tällä kaudella hyvin maltillisina.

Hakan täysosumakausi oli ennen kaikkea koko joukkueen kokonaispanoksen tulosta ja taktiikan täydellisen sisäistämisen ansiota. Yksittäisistä onnistujista voi nostaa esiin ainakin 23 maalia takoneen Salomo Ojalan, 14 maalia syöttäneen pelintekijä Anton Popovitshin ja sarjan parhaaksi puolustajaksi valitun Niklas Fribergin. Koko suhteellisen nimetön puolustuslinja nosti omaa profiiliaan kauden aikana valtavasti.

Kaikkein suurin onnistuja oli kuitenkin valmentaja Teemu Tainio, yksi Huuhkajien ”kultaisen sukupolven” tyylikkäimmistä edustajista. Tainio teki erittäin komean, joskin useiden loukkaantumisten vaivaaman pelaajauran. Nyt ilmassa on vahvoja merkkejä siitä, että myös valmennusurasta tulee hieno.

Kausi 2019 oli Tainiolle parempi käyntikortti kuin kukaan olisi uskaltanut kuvitellakaan. Häikäisevän hienot tulokset poikivat luultavasti tarjouksia muistakin seuroista, mutta elokuun lopussa Tainio sitoutui Hakaan uudella kolmevuotisella sopimuksella. 40-vuotias Tainio on Hakalle erinomainen keulakuva ja ilmeisen suosittu tyyppi myös joukkueen pelaajien keskuudessa. ”Tornion terrieri” on valmentajanäyttelyssä todellinen muotovalio.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text]

Valmennus

Päävalmentaja: Teemu Tainio
Valmentaja: Mikko Manninen
Valmentaja: Ville Kanerva
Maalivahtivalmentaja: Pauli Jussila

Teemu Tainio nousi kertaheitolla suomalaisvalmentajien kirkkaisiin valoihin. Kuva: Juha Tamminen

Valmennusryhmälle ei ole parempaa työnäytettä kuin se, että sen ohjeistama joukkue voittaa 27 ottelustaan 24. Nyt haaste on luonnollisesti sarjanousun myötä paljon aiempaa kovempi, mutta ainakin Hakan henkinen kapasiteetti tuntuu olevan rautainen. Sekin viittaa Tainion erinomaiseen pelaajienkäsittelytaitoon.

Hakan taktiikan ytimessä oli viime kaudella keskustan ylimiehittäminen. Se teki vastustajien hyökkäämisestä vaikeaa seinään puskemista. Hienon kauden pelanneet laitapuolustajat Henri Malundama ja Jami Kyöstilä puolestaan nousivat ahneesti ja jakelivat mainioita keskityksiä. Näitä Salomo Ojala sitten päätti maalin edustalta erinomaisella tehokkuudella.

Tainio on nauttinut uransa aikana hienoista valmentajista. Auxerressa häntä luotsasi pitkään legendaarinen Guy Roux, Tottenhamissa Martin Jol (Jol myös Ajaxissa) ja Juande Ramos, Sunderlandissa Roy Keane, Birminghamissa Alex McLeish, New York Red Bullsissa Huuhkajien tuleva valmentaja Hans Backe ja HJK:ssa Sixten Boström ja Mika Lehkosuo.

Näiltä kaikilta on varmasti saanut mukavasti eväitä valmentajauraa ajatellen. Tainio oli taktisesti älykäs pelaaja, ja Lapin miehen lupsakkuudella joukkuekemian luominenkin tuntuu sujuvan kuin itsestään. Tainiolla oli peliurallaan luontainen voittajamentaliteetti, ja sen hän on onnistunut välittämään pelaajilleenkin. Tainio on osoittanut olevansa myös hyvä reagoimaan pelin aikana. Tästä on etua etenkin, kun koronakaudella sallitaan viisi pelaajavaihtoa.

Nyt edessä on debyyttikausi päävalmentajana pääsarjatasolla. Mikään ei viittaa Hakan vaikeuksiin tälläkään kaudella, mutta jos ongelmia jossain vaiheessa tuleekin, on Hakan syytä olla Tainion kanssa kärsivällinen. Annettavaa miehellä on paljon.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text]

Arvio

Sija: 8

Hakan joukkue ja kannattajat saivat tottua viime kaudella jatkuvaan voittamiseen. Tällä kaudella samaa menestystä ei ole luvassa, sillä nyt Haka pelaa taas seitsemän vuoden tauon jälkeen pääsarjapelejä.

Koronaviruksen aiheuttama kauden lykkääntyminen ei sada Hakan laariin, sillä kapea pelaajamateriaali joutuu otteluruuhkassa koetukselle. Tällä kaudella tappioita lieneekin luvassa enemmän kuin voittoja. Silloin joukkuehengen kestävyyttä koetellaan. Mikään tosin ei viittaa Hakan henkisen kantin romahtamiseen.

Hakan budjetti ei erityisen suuri ole tälläkään kaudella, joten pelaajahankintoja on tehty maltillisesti. Paperilla täsmähankinnat vaikuttavat kuitenkin hyviltä. Suurta tarvetta runsaalle määrälle vahvistuksia ei nähty, sillä pelaajien itsetunto on huiman viime kauden jälkeen tapissa. Joukkueen runkopelaajat ovat kauttaaltaan parhaassa peli-iässä, tai lähestymässä sitä.

Hankinnoista Michael Hartmann maalin suulla on ison haasteen edessä. Hyvän viime kauden pelannut Jonas Häkkinen ansaitsi ehdottomasti jatkaa liigatasolla ja Eero Markkasella on varmasti veikkausliigatasolle annettavaa. Kysymysmerkki on lähinnä Medon nykyinen pelillinen taso. Kaivattua kokemusta sierraleonelainen veikkausliigakonkari ainakin tuo.

Vieläkö Medo on veikkausliigatasolle selkeä vahvistus? Kuva: Juha Tamminen

Isoja menetyksiäkään Haka ei kokenut, vaan koko viime kaudelta tuttu ja turvallinen onnistujien runko jatkaa tälläkin kaudella joukkueessa. Siksi iskun paikka lieneekin nimenomaan alkukaudesta. Viime vuonnakin hyvä startti tarjosi kaivatun lentävän lähdön. Joukkueen roolitukset ovat selkeät.

Hakan heikkous on ollut erikoistilannepuolustaminen. Niistä omissa soi viime kaudella liigaa. Aika näyttää, onko tähän tullut parannusta viimeisen reilun puolen vuoden aikana.

Haka palannee Veikkausliigaan suhteellisen valmiina. Se tuskin löytyy putoamistaistelusta, mutta vielä epätodennäköisempää on, että Haka pelaisi jo kaudella 2020 mitaleista. Luultavasti Haka löytää itsensä kauden päätteeksi sarjan alemmasta keskikastista. Mallikelpoinen pääsarjaan paluu sekin, yhdeksänkertaiselta suomenmestarilta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1591970019711{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Niklas Friberg

Niklas Friberg on Hakassa paljon vartijana. Kuva: Juha Tamminen

Tähän osioon olisi voinut nostaa myös Ykkösen viime kauden maalikuninkaan Salomo Ojalan tai nimihankinta Eero Markkasen. Miksei myös hyvällä pelisilmällä varustetun toisen polven huippupelaajan Anton Popovitchinkin?

Valinta kohdistui kuitenkin 24-vuotiaaseen keskuspuolustaja Niklas Fribergiin. Syy on siinä, että Haka tulee tällä kaudella olemaan viime vuotta enemmän ottavana osapuolena. Sen puolustuslinjasta etsivät nyt aukkoja aiempaa taitavammat ja nopeammat pelaajat, joten menestys riippuu hyvin paljon siitä, pitävätkö takalinjat.

Viime kaudella takalinjojen päällikkö oli juuri 186-senttinen Friberg, joka valittiin myös sarjan parhaaksi puolustajaksi. Myös laitapuolustajana pelannut salolainen on pelannut Veikkausliigaakin TPS:n riveissä 33 ottelun verran, mutta nyt hän palaa pääsarjatasolle ehdottomana liiderinä. Friberg oli Hakalta ennen viime kautta nappivärväys. Laadukkaan puolustustyön lisäksi hän teki Hakalle neljä maalia.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”lupaus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1591970086050{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Läpimurtopelaaja – Henri Malundama

Kuva: Juha Tamminen

Laitapuolustajilla ja -linkeillä on Hakan taktiikassa tärkeä rooli. Kukaan laitojen luottopelaajista ei ole varsinaisesti suurelle yleisölle tuttu, mutta Ykkösessä tähtikaartiin nousivat sekä Henri Malundama että Jami Kyöstilä. Mielenkiintoinen hankinta puolustuksen oikealle laidalle on myös HJK-juniori Seth Saarinen.

Malundama kuului viime kaudella Hakan ehdottomiin luottopelaajiin, ja sekä teki että syötti kaksi maalia. Neljässä tämän vuoden Suomen Cupin lohkovaiheen ottelussa 24-vuotias tamperelaisen jalkapallokoulun kasvatti teki ja syötti yhden osuman.

Nopealta Malundamalta sopii odottaa alkavan kauden aikana paljon. Sama pätee myös toisen laidan Kyöstilään. Molemmissa on aineksia kauden yllättäjiksi.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Väitteet

  • Haka ei ole lähelläkään sarjasta putoamista.
  • Eero Markkanen jää Hakan hyökkääjien nokkimisjärjestyksessä kakkoseksi.
  • Medo ei ole Hakassa kauden loppuun saakka, eikä Teemu Tainio sopimuskautensa (kausi 2022) loppuun.

Haka on tullut Veikkausliigaan jäädäkseen. Sen paketti on pysynyt viime kaudelta hyvin kasassa, ja rautainen itsetunto on pitävä perusta. Huuhkajistakin tuttu Eero Markkanen on Veikkausliigaan hyvä vahvistus. Markkasen urakäyrä osoittaa kuitenkin alaspäin, ja Salomo Ojalan jyrkästi ylöspäin. Ojala on kauden aikana Markkasta useammin avauksesssa.

Hakan hankinnat vaikuttavat pääasiassa hyviltä, mutta jäähdyttelysarjoista Suomeen palanneen Medon yllä leijuu floppausuhka. Teemu Tainion sopimus saatetaan ”ostaa ulos” ennen kolmivuotisjakson päättymistä. Niin hyvät ennusmerkit miehen valmentajauralle on.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Kokoonpanolista

[table id=87 responsive=”collapse” /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1591611292119{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Eero Markkanen, 28, ilman seuraa
    Löytääkö Markkanen jälleen peli-ilon? Kuva: Juha Tamminen.

    Kauden alkaessa 29 vuotta täyttävä 197-senttinen kärkimies on pelannut 17 A-maaottelua. Peleistä Real Madrid Castillassa on jo pieni ikuisuus, ja uran tehokkain sarjakausi (8 maalia AIK:ssa 2016) on myös jo aika kaukana. Dynamo Dresdenissä, Randersissa ja Dalkurdissa ei säväyttänyt, ja Indonesiassakin Markkanen erottui ennen muuta pituudellaan. Valtava näytön paikka.

  • Seth Saarinen, 19, Klubi 04
    Viime kaudella isoja minuutteja Kakkosessa. Läpimurron kynnyksellä.
  • Michael Hartmann, 26, Linköping City (Ruotsi)
    Yhdysvaltalaismaalivahti tuli Hakaan Ruotsin kolmannelta sarjatasolta. Saunomisesta ja frisbeegolfista pitävä torjuja on pelannut jo neljä vuotta Pohjoismaissa (Ruotsi ja Norja), mutta nyt on edessä uran ensimmäinen pääsarjakausi. Sai sopimuksen testijakson jälkeen, ja vakuuttanut talven otteluissa.
  • Jonas Häkkinen, 21, VPS
    Topparina tai keskikentän pohjalla pelaava Häkkinen oli Ykköseen pudonneen Vepsun suurimpia onnistujia. Kanadassa syntynyt ja viime vuoteen saakka ikänsä asunut Häkkinen nousi myös Pikkuhuuhkajiin. Ansaitsi jatkaa pääsarjatasolla.
  • Topias Listo, 17, Haka U19
  • Saibou Keita, 22, ilman seuraa
    Norjalaislaituri on kiertänyt nuoresta iästään huolimatta jo Puolassa, Italiassa ja viimeksi Romaniassa. Potentiaalinen yllättäjä?
  • Medo, 32, ilman seuraa
    Medo jäi Suomeen aikanaan yhtenä Sierra Leonen juniorimaajoukkueen loikkareista. Hän on pelannut Veikkausliigaa kuudella kaudella (viisi HJK:ssa, yksi KuPS:ssa), ja kymmenen vuotta sitten hänet valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi. CV:stä löytyvät kovat Partizan Belgrad ja Bolton (52 peliä Englannin Mestaruussarjassa), mutta nyt hän palaa Suomeen Kuwaitista, vaatimattomalla pelituntumalla. Nouseeko jalka yhä vanhaan malliin?
  • Maximus Tainio, 19, Tottenham U23
    Hakan viimeisin hankinta on vahvasti isänsä Teemu Tainion jalanjäljillä. Sama pelipaikka keskikentän pohjalla, ja kolmas yhteinen seura HJK:n ja Tottenhamin jälkeen. Loukkaantuminen hidasti poikien maajoukkuepelaajan uraa. Toimiiko isä-poika-yhteistyö Hakassa?

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522308514542{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Elias Ahde, 24, KPV
    SJK-lähtöinen hyökkääjä teki viime kaudella seitsemän maalia. On sopinut tähänastisella urallaan paljon paremmin Ykköseen kuin Veikkausliigaan. Ensi syksynä jälleen nousujuhlat edessä?
  • Santeri Aaltonen, 27, TPS
    SalPan kasvatti pelasi viime kaudella Ykkösessä 15 ottelua, ja siirtyi nyt toisen sarjanousijan riveihin. Peliaika TPS:ssä kortilla?
  • Joona Tapani, 23, Ekenäs IF
  • Erkka Helminen, 23, TPV
  • Noah Leong, 23, ilman seuraa
  • Jean Nganbe Nganbe, 32, ilman seuraa
    Kamerunilainen on edustanut Suomessa jo seitsemää eri seuraa ja pelannut Veikkausliigassa 88 ottelua. Polvivammoista kärsinyt ”tupla-Nganbe” on ollut aktiivinen pelaajayhdistyksen toiminnassa.
  • Severi Keskitalo, 19, SalPa
  • Joona Kari, 22, ilman seuraa
  • Samu Lindgren, 19, ilman seuraa
  • Samuel Mansour, 30, ilman seuraa

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”uutiset”][vc_column][td_block_11 custom_title=”Haka-uutiset” tag_slug=”haka” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTNFJTBBZnVuY3Rpb24lMjBnZXRBZ2UlMjhkYXRlU3RyaW5nJTI5JTIwJTdCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwdmFyJTIwdG9kYXklMjAlM0QlMjBuZXclMjBEYXRlJTI4JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwdmFyJTIwYmlydGhEYXRlJTIwJTNEJTIwbmV3JTIwRGF0ZSUyOGRhdGVTdHJpbmclMjklM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjB2YXIlMjBhZ2UlMjAlM0QlMjB0b2RheS5nZXRGdWxsWWVhciUyOCUyOSUyMC0lMjBiaXJ0aERhdGUuZ2V0RnVsbFllYXIlMjglMjklM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjB2YXIlMjBtJTIwJTNEJTIwdG9kYXkuZ2V0TW9udGglMjglMjklMjAtJTIwYmlydGhEYXRlLmdldE1vbnRoJTI4JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwaWYlMjAlMjhtJTIwJTNDJTIwMCUyMCU3QyU3QyUyMCUyOG0lMjAlM0QlM0QlM0QlMjAwJTIwJTI2JTI2JTIwdG9kYXkuZ2V0RGF0ZSUyOCUyOSUyMCUzQyUyMGJpcnRoRGF0ZS5nZXREYXRlJTI4JTI5JTI5JTI5JTIwJTdCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwYWdlLS0lM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlN0QlMEElMjAlMjAlMjAlMjByZXR1cm4lMjBhZ2UlM0IlMEElN0QlMEElMEF2YXIlMjBiZGF5cyUyMCUzRCUyMGRvY3VtZW50LmdldEVsZW1lbnRzQnlDbGFzc05hbWUlMjglMjJjb2x1bW4tNiUyMiUyOSUzQiUwQSUwQWZvciUyOHZhciUyMGklMjAlM0QlMjAxJTNCJTIwaSUyMCUzQyUyMGJkYXlzLmxlbmd0aCUzQiUyMGklMkIlMkIlMjklMjAlN0IlMEElMjAlMjB2YXIlMjBiZGF5JTIwJTNEJTIwZ2V0QWdlJTI4YmRheXMlNUJpJTVELmlubmVySFRNTC5zbGljZSUyODAlMkMxMCUyOS5zcGxpdCUyOCUyNy4lMjclMjkucmV2ZXJzZSUyOCUyOS5qb2luJTI4JTI3JTJGJTI3JTI5JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwYmRheXMlNUJpJTVELmlubmVySFRNTCUyMCUzRCUyMGJkYXklM0IlMEElN0QlMEElMEF2YXIlMjBmbGFncyUyMCUzRCUyMGRvY3VtZW50LmdldEVsZW1lbnRzQnlDbGFzc05hbWUlMjglMjJjb2x1bW4tMiUyMiUyOSUzQiUwQWZvciUyOHZhciUyMGklMjAlM0QlMjAxJTNCJTIwaSUyMCUzQyUyMGZsYWdzLmxlbmd0aCUzQiUyMGklMkIlMkIlMjklMjAlN0IlMEElMjAlMjB2YXIlMjBmbGFnJTIwJTNEJTIwZmxhZ3MlNUJpJTVELmlubmVySFRNTCUzQiUwQSUyMCUyMGZsYWdzJTVCaSU1RC5pbm5lckhUTUwlMjAlM0QlMjAlMjclM0NpJTIwY2xhc3MlM0QlMjJmbGFnJTIwJTI3JTJCZmxhZyUyQiUyNyUyMiUyMGFyaWEtaGlkZGVuJTNEJTIydHJ1ZSUyMiUzRSUzQyUyRmklM0UlMjclM0IlMEElN0QlMEElM0MlMkZzY3JpcHQlM0U=[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]