[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522315244674{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text]

Viime kausi

  • Neljäs sija Veikkausliigassa
  • Pisteitä 47
  • 13 voittoa, 8 tasapeliä, 6 tappiota
  • Suomen cup: puolivälierät

Veikkausliigan kärkiviisikossa paikkansa vakiinnuttanut Ilves vaikutti viime kauden alussa puksuttavan aina mestaruuteen asti. Omissa ei tuntunut soivan millään, mutta vastustajan verkkoon syntyi aina vähintään yksi osuma.

Honka oli kuudennella kierroksella ensimmäinen vastustaja, joka onnistui maalinteossa Ilvestä vastaan. Tamperelaiset kärsivät ensimmäisen tappionsa vasta yhdeksännellä kierroksella, kun tuleva mestari KuPS oli kotonaan vahvempi maalein 1-0.

Pettymykseen päättynyttä Kuopion-reissua seurasi taas neljä voittoa, joiden jälkeen kurssi kääntyi laskusuuntaan. FC Lahti paljasti heinäkuun puolivälissä Ilveksen heikkoudet.

Kuhnurit hiljensi silloisen sarjakärjen pudottautumalla syvälle ja pakottamalla tamperelaiset pitämään palloa. Ilves puski päätään seinään, kun se ei päässytkään hyökkäämään nopeasti vastaan. Tuon ottelun jälkeen Ilves ei saanut enää kertaakaan punottua kahta voittoa putkeen.

Lauri Ala-Myllymäki oli Ilveksen paras pelaaja jälleen kerran. Kuva: Juha Tamminen.

Vain kuukautta aiemmin oltiin huudeltu tuplamestaria, kun Ilves kukisti IFK Mariehamnin cupin loppuottelussa 2-0 – ja vieläpä varsin suvereenilla esityksellä. Ilveksen henkinen kantti tuli hyvin esille cupin aiemmissa ratkaisupeleissä viime hetken maalien muodossa. Sama ilmiö toistui monesti myös Veikkausliigan puolella.

Koronavirustilanteen edetessä jännitetään, milloin tamperelaiset pääsevät pelaamaan cupin kautta saavuttamiaan Eurooppa-liigan karsintoja.

Ilves lähti Veikkausliigan ylempään loppusarjaan kolmantena, kaksi pistettä perässä sarjakärki FC Interiä, joka oli voittanut sen runkosarjan päätöskierroksella Tampereella. Interin takana oli KuPS, joka oli niin ikään kaatanut Ilveksen runkosarjan loppumetreillä. Kärkikaksikko oli löytänyt parhaan vireensä suunnilleen samoihin aikoihin, kun Ilveksen kone rupesi köhimään.

Ylemmässä loppusarjassa Ilveksen saldo oli kaksi voittoa, kaksi tappiota ja yksi tasapeli. Lopullinen sarjasijoitus oli neljäs, kun huikean loppukauden pelannut Honka kiri paremman maalieron turvin edelle.

Ilveksen kaudessa oli paljon hyvää ja yksittäisiä onnistujia, mutta mitalisijojen ulkopuolelle jääminen oli räjähdysmäisen alun jälkeen pettymys.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text]

Valmennus

  • Päävalmentaja: Jarkko Wiss
  • Valmentaja: Toni Kallio
  • Maalivahtivalmentaja: Mikko Kavén
  • Fysiikkavalmentaja: Heli Rekimies
Jarkko Wiss on nostanut Ilveksen Veikkausliigan kärkikahinoihin. Kuva: Juha Tamminen.

Jarkko Wiss on jo viidettä kautta Ilveksen päävalmentajana. Viime kesänä tamperelaisseura paiskasi hänen kouraansa jatkosopimuksen, joka pitää entisen maajoukkuepelaajan Ilveksen peräsimessä vuoden 2022 loppuun asti.

Aiemmin urallaan Wiss on toiminut valmentajana myös Suomen nuorten maajoukkueissa. Syksyllä 2010 hänet nimitettiin Tampere Unitedin päävalmentajaksi, mutta joukkue suljettiin sarjasta kauden 2011 alla ennen kuin Wiss oli ehtinyt johdattaa Unitedia yhteenkään sarjaotteluun.

Hän on sarjan tämänhetkisistä päävalmentajista pisimpään virassaan pysynyt käskyttäjä. Wissin, 47, aikana Ilves on saavuttanut kertaalleen Veikkausliigassa pronssia ja viime kaudella cupin mestaruuden.

Wiss on onnistunut repimään monena vuonna ryhmästään kaiken irti. Ensimmäisinä vuosina puhuttiin ylisuorittamisesta, mutta nykyään Ilveksen odotetaan olevan kärkikahinoissa tai vähintään sarjataulukon paremmalla puolen.

Viime kaudella Ilves oli yksi sarjan suoraviivaisimmista joukkueista. Tamperelaiset laukoivat paljon ja kaukaa, mutta valtaosa heidän osumistaan syntyi parhailta maalintekosektoreilta rangaistusalueen sisältä tai Lauri Ala-Myllymäen jalasta.

Ilves oli parhaimmillaan, kun se pääsi hyökkäämään vauhdilla huonosti organisoituja puolustuksia vastaan. Sillä oli kuitenkin hankaluuksia, kun tämä vaihtoehto vietiin siltä pois.

Wissin ja muun valmennusryhmän haasteena onkin pohtia, mitä llveksen tulisi tehdä, kun siltä riisutaan sen parhaat aseet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text]

Arvio

Sija: 5

Yhden pykälän lasku viime kauden sijoituksesta ei johdu niinkään Ilveksestä vaan siitä, mitä muissa joukkueissa on tapahtunut. Monet kilpailijat ovat selkeästi vahvistuneet viime kauden jälkeen.

Ilveksessä mielenkiintoista onkin, että joukkueen kohdalla ei juurikaan puhuta pelaajasiirroista. Yksikään viime kauden lähtijöistä ei ollut korvaamaton, joten tamperelaiset ovat selvinneet parilla täsmähankinnalla, joskin kärkiosasto huutaa vielä uutta verta.

Joko nyt Janne Saksela saisi pelata ehjänä? Kuva: Juha Tamminen.

Keskikentällä Ilveksellä on jopa positiivinen ongelma: laadukkaita pelaajia on enemmän kuin tarpeeksi. Keskisektorilla tamperelaisten nippu kestääkin vertailun mihin tahansa liigaseuraan.

Puolustusosasto hoitaa tehtävänsä kunnialla, mutta loukkaantumisia se ei siedä.

Ilveksen runko on pysynyt monta vuotta samana, mikä tuo jatkuvuutta pelaamiseen ja toimintaan ylipäätään. Moni joukkue ei voi sanoa samaa.

Tampereella junioriputki on tuottanut mukavasti pelaajia edustusjoukkueeseen, eikä pelkästään täydennykseksi vaan oikeasti kilpailemaan minuuteista. Nuorten esiinnousua toivotaan ja odotetaan tänäkin vuonna.

Jos Veikkausliigan kärkipää on edes lähes yhtä tasainen kuin viime kaudella, saattaa Ilves hyvinkin päätyä korkeammillekin sijoille. Alkuvuosi ja cupin pelit lupasivat taas hyvää, mutta korona tuli ja keskeytti kaiken.

Viime kaudella Ilveksen eväät loppuivat kesken. Alkavalla kaudella sama ei saa toistua, jos Wissin suojatit mielivät mitalikamppailuun. Vahva puolustuspelaaminen on tälläkin kaudella tamperelaisten avain menestykseen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1592286207225{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Lauri Ala-Myllymäki

Ala-myllymäki on yksi liigan vaarallisimmista laukojista. Kuva: Juha Tamminen.

Ala-Myllymäen tapauksessa voisi jopa kysyä, onko hän liian tärkeä pelaaja Ilvekselle. Tamperelaiset tekivät viime kaudella Veikkausliigassa kaikkiaan 34 maalia. Niistä Ala-Myllymäki teki tai syötti yhteenaä 15, eli noin 44 prosenttia kaikista osumista.

Hän on yksi sarjan harvoista pelaajista, joka pystyy omalla yksilötaidollaan ratkomaan pelejä. Ala-Myllymäki on uhka vastustajan maalivahdille pidemmänkin matkan päästä – oli pallo pelissä tai aseteltuna muurin eteen.

Ala-Myllymäki on jo aiempina vuosina tavoitellut siirtoa ulkomaille, mutta Ilveksen onneksi liigan ehdoton tähtipelaaja on jäänyt Tampereelle. Viime vuoden helmikuussa hän solmi Ilveksen kanssa jatkosopimuksen, joka on voimassa vielä tämän vuoden.

Tuolloin seuran toimitusjohtaja Tomi Erola sanoi, että Ala-Myllymäkeä kohtaan oli kiinnostusta Suomen rajojen ulkopuolelta. Olisiko tämä hänen viimeinen kautensa Veikkausliigassa? Pelaajan puolesta olisi jopa toivottavaa, että hän pääsisi testaamaan itseään ulkomaille. Ainakin jos näytöt ovat tällä kaudella vastaavaa luokkaa kuin viime vuosina.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”lupaus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1592286302622{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Läpimurtopelaaja – Tuure Mäntynen

Ilveksestä nousee joka vuosi nuoria pelaajia valokeilaan. Onko tänä vuonna Tuure Mäntysen vuoro? Kuva: Juha Tamminen.

Ilveksen riveistä olisi voinut nostaa tähän kategoriaan useammankin nimen, mutta valinta osui tällä kertaa Tuure Mäntyseen.

Vasemman laitapuolustajan paikalla operoiva Mäntynen, 20, vakuutti tamperelaisten valmennusryhmän alkuvuodesta testijaksolla ja sai kahden vuoden sopimuksen.

Hän nousi viitisen vuotta sitten FC Jazzin edustusjoukkueeseen ja tahkosi kaudella 2016 Ykkösessä 17 ottelua. Viimeiset kolme vuotta hän vietti saksalaisen Kaiserslauternin organisaatiossa, jossa hän edusti seuran juniorijoukkueitta ja aikuisten tasolla kakkosjoukkuetta. Suomeen Mäntynen palasi peliajan perässä.

Tulevalla kaudella hän pelaa ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa. Mäntysellä on hyvä paikka napata itselleen tontti vasempana laitapakkina tai wing-backina.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Väitteet

  • Lauri Ala-Myllymäki tekee yli 60 prosenttia maaleistaan erikoistilanteista.
  • Mika Hilander on tämän kauden nollapelitilaston kärkinimi.
  • Ilves pelaa ylemmän puoliskon joukkueista selvästi eniten tasapelejä.

Ala-Myllymäki viimeisteli viime kaudella jo puolet osumistaan vapaapotkuista tai pilkuista. Tällä kaudella lukema vain kasvaa. Elokuussa 37 vuotta täyttävä Hilander ei ole näyttänyt vielä lainkaan merkkejä hidastumisesta. Edessään hänellä on yksi maan luotettavimmista puolustuksista. Ilveksen hyökkäyspään tehot kokevat kuitenkin notkahduksen tänä vuonna. Tasapelipisteitä ropisee.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Kokoonpanolista

[table id=6 responsive=”collapse” /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1591721480288{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Joona Veteli, 25, Fredrikstad (Norja)
    Veteli löi muutama vuosi sitten Kemissä kovat näytöt tiskiin ja lähti Norjaan. Suomeen palasi pelaaja, jota Jarkko Wiss hyödyntänee useammassakin keskustan roolissa. Veteli kilpailee avauksen paikasta, muttei ole läpihuutonimi avauskokoonpanossa.
  • Tuure Mäntynen, 20, Kaiserslautern 2 (Saksa)
    Edessä debyyttikausi Veikkausliigassa. Sai ensimaistiaisensa miesten peleistä jo viisi vuotta sitten Jazzissa ja pääsi heti isoille minuuteille. Viime vuodet menivät Saksassa Kaiserslauternin organisaatiossa. Nuori pelaaja, joka tähyää varmasti takaisin ulkomaille.
  • Eetu Mömmö, 18, Ilves 2
  • Maksim Stjopin, 17, Ilves U19
  • Juho Pietola, 18, Ilves 2
  • Eetu Huuhtanen, 17, Ilves U19

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522308514542{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Matias Ojala, 25, FC Inter
    Ojalan vahvuudet ovat juuri hänen monipuolisuudessaan. Täytti paikkansa tontilla kuin tontilla. Inter sai hyvinkin hyödyllisen pelaajan.
  • Aleksi Tarvonen, 25, KPV
    Loukkaantumiset sotkivat laitahyökkääjän kauden. Pelejä Ilveksessä kertyi lopulta vain kahdeksan. Lähti hakemaan uutta vauhtia Ykkösestä.
  • Tariq Kazi, 19, Bashundhara Kings
    Suuntasi isänsä kotimaahan Bangladeshiin, jossa seuraksi valikoitui hallitseva mestari. Pelannut urallaan 15 Veikkausliigan ottelua, joista valtaosa oli toissa kaudella.
  • David Addy, 30, ilman seuraa
  • Jacques Haman, 25, ilman seuraa
  • Jesse Huhtala, 19, ilman seuraa
  • Roope Huhtala, 19, ilman seuraa
  • Johannes Luukkanen, 21, ilman seuraa

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”uutiset”][vc_column][td_block_11 custom_title=”Ilves-uutiset” tag_slug=”ilves” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]