Kansallinen Liiga kuuluu kaikille – SuomiFutiksen kattava ennakkopaketti tuo tähdet tutuiksi ja esittelee sarjan suosikit

© Kuva: Getty Images

Pääsarjatason jalkapalloilu alkaa Suomessa tänä lauantaina, kun Kansallisen Liigan historiallinen ensimmäinen kausi käynnistyy. Sarja sinänsä ei toki ole uusi, mutta nimi on. Vielä viime kaudella sarjaa pelattiin nimellä Naisten Liiga, mutta helmikuussa päätettiin ottaa käyttöön sukupuolineutraali nimi.

Viime kaudella sarjassa pelattiin ylä- ja alaloppusarjat, mutta tänä vuonna niistä luovuttiin koronaviruspandemian siirrettyä kauden alkua. Nyt kymmenen joukkuetta pelaa kaksinkertaisen 18 kierroksen sarjan. Kausi päättyy suunnitelman mukaisesti 7.-8. marraskuuta. Veikkausliigan tavoin myös Kansallisessa Liigassa sallitaan tällä kaudella viisi pelaajavaihtoa.

Sarjauudistukseen ja liigan näkyvyyden parantamiseen on satsattu huolella. Sarjalla on nyt edustavat uudet kotisivut, pääsponsori Subwayn kanssa solmittu yhteistyösopimus ja mikä tärkeintä, uusi TV-kontrahti Ruudun kanssa. Ruutu näyttää kauden aikana kaikki Kansallisen Liigan ottelut suorina lähetyksinä. Pelit ovat nähtävissä myös tallenteina jälkikäteen.

– Yksi tärkein tavoite tänä vuonna on saada Kansallisen liigan nimi ihmisten mieliin. Nyt tavoitellaan tunnettuutta, sarjauudistukselle kasvonsa antanut Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kertoi Ylen haastattelussa.

Kun Pihlaja aloitti uudistustyönsä, piti ensin määritellä, mitä haluttiin saavuttaa. Pihlajan pitkän aikavälin tavoitteena on tehdä naisten jalkapallosarjasta ammattilaissarja. Toimintaedellytyksiä ja taustatyötä halutaan ammattimaistaa, sillä pelin tason noustessa yleisönkin toivotaan löytävän pian katsomoihin. Liikkelle lähdettiin kuitenkin arvoista.

– Kaikki aloitettiin alusta. Palloliiton Kimmo J. Lipposen kanssa pohdittiin arvopohjaa, jolle uutta liigaa aletaan rakentaa. Työhön otettiin seurat ja joukkueet mukaan.

Keskeisiksi arvoiksi valikoituivat samanarvoisuus, rohkeus ja tahto menestyä. Suuntaviitaksi otettiin, että jalkapallo kuuluu kaikille ihonväriin, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai kansalaisuuteen katsomatta.

Urheilullisen tason nostamisen lisäksi Pihlaja toivoo tämän inklusiivisuuden ja rehtiyden vetoavan potentiaalisiin katsojiin. Kansallisessa Liigassa ei ”sikailla tai kieritä maassa loukkaantuneena”.

Naisten Liigan katsojakeskiarvo kaudella 2019 oli 282 katsojaa/ottelu. Ainoana yli 500 katsojan keskiarvoon ylsi sarjasta pudonnut IK Myran. Toiseksi paras yleisökeskiarvo oli HJK:lla, 431 katsojaa/peli. Viime kaudella sarjan kymmenestä joukkueesta seitsemän paransi yleisökeskiarvoon, ja kokonaiskatsojamäärä oli sarjan ylivoimainen uusi ennätys (linkki Palloliiton uutiseen aiheesta.)

Toisin sanottuna koronaviruspandemian takia asetettu 500 henkilön yleisörajoitus ei pääse juurikaan Kansallisen liigan sisäänpääsyä rajoittamaan. Nykytiedoilla heinäkuun loppuun saakka voimassa olevista yleisömäärärajoituksista sekä IK Myranin putoamisesta huolimatta sarjalla on hyvä mahdollisuus nostaa katsojakeskiarvoaan viime vuodesta.
Kansallisen Liigan joukkuekattaus on tällä kaudella hyvin Etelä-Suomeen painottunutta. Kymmenestä joukkueesta viisi pelaa pääkaupunkiseudulla.

Avauskierroksen viisi ottelua alkavat mielenkiintoisesti tunnin välein, joten periaatteessa suorana on mahdollista katsoa lauantaina jopa kolme ottelua. Sarjan koko otteluohjelma löytyy täältä.

HJK hyödynsi PK-35 Vantaan sarjasta sulkemisen ja voitti suvereenisti mestaruuden

Puolustava mestari on HJK, joka hävisi koko kauden aikana vain yhden 23 ottelustaan. 22 maalia tehnyt Jutta Rantala voitti sarjan maalitilaston ylivoimaiseen tapaan. Suomenmestaruus oli HJK:lle kaikkiaan 23:s, mutta edellisestä oli ehtinyt vierähtää jo 14 vuotta.

Pöytä jäi HJK:lle ja muille viime vuonna auki, kun PK-35 Vantaa jätettiin ennen kauden 2019 alkua yllättäen ilman liigalisenssiä. Vantaalaisseura oli dominoinut Naisten liigaa edelliset vuodet voitettuaan seitsemän mestaruutta viimeisellä yhdeksällä kaudella.

Åland Unitedin Anna Westerlund on Kansallisen Liigan kokeneimpia ja menestyneimpiä pelaajia. Kuva: Juha Tamminen

PK-35 Vantaa menetti sarjatason vaihduttua ymmärrettävästi lukuisia johtavia pelaajiaan, mutta siitä huolimatta se palasi pikavauhtia takaisin pääsarjaan täksi kaudeksi. Kansalliseen Liigaan nousi lopultakin kaksikin PK-35:ttä, sillä helsinkiläinen PK-35 nousi korkeimmalle sarjaportaalle karsintojen kautta, kukistettuaan toisen osaottelun rankkarikisassa IK Myranin. Oululainen ONS putosi Ykköseen suoraan.

HJK:n takana himmeämmät mitalit pokkasivat Honka ja Åland United. Ensimmäisen pääsarjakautensa pelannut KuPS ylsi hienosti sijalle viisi.

Tutut suosikit mestaruustaistelussa nytkin

Uuteen kauteen HJK lähtee edelleen ykkössuosikkina. Mitaleista tulevat oletettavasti taistelemaan ahnaasti myös Honka, Åland United, KuPS ja TiPS. Etenkin Honka ja Åland United tuntuvat vain vahvistuneen viime kaudesta, joten kenties mestaruuskamppailusta tulee viime vuotta tasaisempi. Käymme seuraavaksi läpi joukkueita ja kauden tärkeimpiä pelaajasiirtoja.

HJK

Klubin pelaajistossa on valtavasti laatua, ja se lähtee suosikkina puolustamaan mestaruuttaan. 18-vuotias Anna Koivunen on jo nyt yksi Suomen parhaista maalivahdeista, ja todennäköisesti Helmarien tulevaisuuden vastuunkantajia. Jo ennen läpimurtoaan pääsarjassa Koivunen oli valittu alle 17-vuotiaiden EM-kisoissa tähdistöön, ja myös Pikkuhelmarien MM-kisataipaleella hän onnistui upeasti.

Myös kenttäpelaajien osalta HJK:n kokoonpanossa on tasoa runsaasti, vaikka maalikuningatar Jukka Rantala siirtyikin Ruotsiin. Yhdysvaltalaisen Kaylee Daon toivotaan täyttävän Rantalan saappaat.

Mimmi Nurmela, Nea Lehtola, Emmaliina Tulkki, Annika Huhta ja Hanna Ruohomaa edustavat kaikki pelipaikkojensa kärkeä sarjassa. Essi Sainio, 33, ja Linda Ruutu, 30, tuovat tärkeää kokemusta ryhmään, ja johtavat paitsi esimerkillään, myös tehokkuudellaan. Molemmat olivat viime kaudellakin sarjan parhaita keskikenttäpelaajia, ja Sainion kansainvälinen ura on Kansallisessa Liigassa lähes vertaansa vailla.

Valmentaja: Jonne Kunnas

Annika Huhta lukeutuu Suomen lupaavimpiin pelaajiin. Kuva: Getty Images

Honka

Viime kauden hopeamitalistin riveistä löytyy useita Pikkuhelmarien EM-menestyksestä tuttuja pelaajia. Aino Vuorinen, Dana Leskinen ja Nana Yang esiintyivät edukseen jo viime kaudella, ja nyt luvassa voi olla vielä parempaa. Milla Punsar teki viime kaudella kahdeksan maalia. Sarjan viime kauden paras puolustaja Elli Pikkujämsä jatkaa uraansa Ruotsissa.

Honka teki syksyllä erinomaisen värväyksen, kun Helmarien luottopuolustaja Katariina Naumanen siirtyi KuPS:sta Espooseen. Koronatauon aikana Naumanen nousi julkisuudessa esiin puhuessaan rohkeasti ylirasituksestaan ja masennuksestaan. Jutun voi lukea Helsingin Sanomien sivuilta täältä.

Honka lienee HJK:n ykköshaastaja tälläkin kaudella.

Valmentaja: Rosa Lappi-Seppälä

Maajoukkuepelaaja Katarina Naumanen siirtyi vahvistamaan Hongan puolustusta. Kuva: Getty Images

Åland United

Pronssijoukkue Ahvenanmaalta teki erinomaisen siirron, kun se vahvistui sarjan viime kauden parhaalla keskikenttäpelaajalla Ashley Riefnerillä. Yhdysvaltalainen on pelannut Suomessa neljä kautta ja voittanut jo kolme mestaruutta. 78 ottelussa on syntynyt 21 maalia. Sarjan paras värväys?

Ahvenanmaalaisten maalia vartioi 25-vuotias Anna Tamminen, sarjan viime kauden parhaaksi valittu maalivahti. Puolustuksessa komentoa pitää 31-vuotias maajoukkuekonkari Anna Westerlund. Myös Tiia Peltonen lukeutuu sarjan parhaisiin puolustajiin. Useisiin uusiin ulkomailta tulleisiin vahvistuksiin kohdistuvat kovat odotukset.

Valmentaja: Samuel Fagerholm

TiPS

Viime kaudella neljänneksi sijoittuneella Tikkurilan Palloseuralla on puolustuslinjassa ja keskikentällä kovia tekijöitä. Joanna Tynnilä sekä siskokset Emmi ja Oona Sirén tarjoavat alakertaan hyvän perustan, jonka varaan rakentaa. Kymmenen maalin Jenna Topra on tuttu Pikkuhelmarien arvokisoista, ja joukkueen vaarallisin maalintekijä. Samanikäinen Nora Lehto komppasi hyvin yhdeksällä maalillaan, ja jatkaa myös joukkueessa.

Kiinnostava lisä TiPS:n toimintaan on taustalle henkiseksi mentoriksi liittynyt Heidi Foxell, joka vammautui traagisesti Hyvinkään ammuskelussa vuonna 2012. TiPS kamppailee mitalisijoista.

Valmentaja: Pauliina Miettinen

KuPS

KuPS sai viime vuonna pääsarjapaikan jälkijunassa PK-35 Vantaan lisenssisotkun takia. Se kasasi nopeasti kilpailukykyisen joukkueen ja ylsi hienosti sarjassa sijalle viisi. Takana on vankka ja vakavarainen seuraorganisaatio ja toimet viimeisen reilun vuoden aikana osoittavat, että Kuopiossa satsataan myös naisten jalkapalloiluun tosissaan.

KuPS on nytkin tehnyt pelaajahankintoja, mutta onnistuminen niissä vaikuttaa nyt epävarmalta. Seuraan tuli loppuvuodesta 2019 kaksi yhdysvaltalaispelaaja, mutta Savon Sanomien mukaan Kaelyn Korten sopimus on jo purettu. Puolustaja McKenzie Grossman on puolestaan kärsinyt loukkaantumisista eikä mahdu nyt pelaavaan kokoonpanoon.

Yksi KuPS:n tärkeimmistä pelaajista on 19-vuotias maalivahti Emma Immonen. Immonenkin kuului Pikkuhelmarien arvokisajoukkueisiin vuonna 2018, ja juhli jo tuolloin PK-35 Vantaassa suomenmestaruutta. Viime vuonna hän pelasi poikien sarjassa pelaavassa Mäkelänrinteen urheilulukion tyttöjen joukkueessa HFA Märskyssä. Immonen voi olla koko sarjan parhaita maalivahteja.

Tyttöjen maajoukkueista hyvin tuttu maalivahti Emma Immonen oli KuPS:lta oiva kiinnitys. Kuva: Getty Images

Myös toisessa päässä kenttää KuPS:lla on kovia tekijöitä, sillä hyökkääjät Gentjana Rochi ja Aino Kröger tekivät viime kaudella yhteensä 20 maalia (12 ja 8). Keskikentällä kovia tekijöitä ovat etenkin Neea Berg ja Lavdije Begolli. Albanialainen Begolli ja makedonialainen Rochi muodostivat tehokkaan tutkaparin JyPK:ssa kaudella 2018, ja pelaavat vuoden tauon jälkeen taas yhdessä.

33-vuotiaalle Neea Bergille pääsarjakausi on jo uran 17:s.

– Kehitystä on tapahtunut sen aikana. Ehkä se olisi huolestuttavaa, jos ei olisi tapahtunut. Toki olisi toivonut, että kehitystä olisi tapahtunut nopeammin. Nyt liigalle on tehty paljon uusia ja hyviä uudistuksia ja viimeisen vuoden aikana on otettu isoja harppauksia. Mutta jos vertaa 17 vuoden taakse, niin isoin kehitys on tapahtunut olosuhteissa, valmennuksessa sekä pelaajien ammattimaisuudessa, Berg pohti JPY:n haastattelussa.

Kiinnostava pelaaja on tietysti myös Kaisa Kotka, Huuhkajien Petteri Forsellin elämänkumppani. Molemmat ovat treenanneet erinomaisia vasemman jalan kutejaan yhdessä.

KuPS:n valmennustiimissä vaikuttavat Veikkausliigasta tutut maalivahtivalmentaja Jori Särkkä sekä entinen huippupuolustaja Tuomas Rannankari. Mitali on täysin realistinen tavoite KuPS:lle.

Valmentaja: Ollipekka Ojala

JyPK

Jyväskyläläisjoukkue löytynee tälläkin kaudella sarjan alemmalta puolikkaalta, ellei aivan häntäpäästä. Kannattaa seurata tarkasti ainakin 25-vuotiasta hyökkääjää Henna Honkasta. Honkanen ei ehtinyt viettää italialaisessa Pink Barissa kuin muutaman kuukauden, ja palaa nyt tuttuun seuraan, tällä kertaa lisäksi valmennustiimin jäsenenä. Honkanen teki viime kaudella komeat 12 maalia. Nuori Henna Rinkinen voi olla kauden yllättäjä.

Valmentaja: Tuomas Jaakkola

TPS

Viime kauden seiskan TPS:n selkänoja on erinomainen maalivahti Siiri Välimaa, joka pelasi turkulaisille paljon tärkeitä sarjapisteitä. 30-vuotias, Raumalta lähtöisin oleva Välimaa siirtyi Tepsiin viime kaudeksi Norjan vuosien jälkeen, ja onnistui loistavasti.

Vähintään yhtä tärkeä pelaaja raitapaidoille on joukkueen kapteeni Mira Andersson. 29-vuotias Andersson aloittaa TPS:ssä jo 12. liigakautensa. Huuhkaja-puolustaja Jere Urosen sisko on pelannut pääsarjatasolla jo 241 ottelua.

Hyvin mielenkiintoinen lisä TPS:n hyökkäykseen on tuulennopea Gabriela Pelogi. Brasiliassa syntynyt Pelogi vietti lapsuuttaan lastenkodissa, kunnes hänet adoptoitiin 12-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Nyt edessä on uran ensimmäinen kausi Amerikan ulkopuolella. TPS:n kotisivuilta voi lukea Pelogin tarinasta lisää.

Valmentaja: Sami Haltia

Ilves

Tamperelaisten suurin onnistuja viime kaudella oli maalitilaston kakkonen, 15 maalia tehnyt Roosa Tuominen. Tuominen valittiin myös Vuoden tulokkaaksi. Vahvasti tuloaan kansalliseen eliittiin tekevät myös Tuuli Enkkilä ja Jenni Kantanen. Tärkeä pelaaja on myös nuori kapteeni Sanni Ojanen. Nuorelta joukkueelta odotetaan laajamittaista kehitysharppausta.

Valmentaja: Mika Lahtinen

PK-35 Vantaa

2010-luvun menestyjäryhmä hajosi luonnollisesti sarjatason vaihduttua. Tuorein takaisku tuli vain muutama päivä ennen tämän kauden sarjan alkua, kun 25-vuotias Vilma Väisänen, viisinkertainen suomenmestari ilmoitti peliuransa päättyneen polvivamman seurauksena. PK-35 Vantaa yltänee paluukaudellaan parhaimmillaankin keskikastiin. Voittamisen kulttuuria seurassa on toki vaikka muille jakaa.

Valmentaja: Jari Väisänen

PK-35

Helsinkiläiselle sarjanousijalle ei voi välttämättä helppoa kautta povata. Nuori ryhmä on liigatasolla melko kokematon ja putoajaehdokas numero yksi. Eniten voi odottaa kenties päävalmentajan tyttäreltä Amanda Rantaselta ja Alina Schreylta.

Valmentaja: Rami Rantanen

PK-35 Helsinkiä valmentaa nelinkertainen suomenmestari ja 18 A-maaottelua pelannut Rami Rantanen. Kuva: Juha Tamminen

Kansallisen Liigan avauskierros 13.6.

14.00 PK-35 Vantaa-JyPK, Myyrmäki Stadion
15.00 KuPS-TPS, Keskuskentän Jalkapallostadion
16.00 HJK-PK-35 Helsinki, Bolt Arena
17.00 Åland United-TiPS, Wiklöf Holding Arena
18.00 FC Honka-Ilves, Tapiolan N 1

Jutun lähteinä on käytetty seurojen kotisivuja ja Kansallisen liigan kotisivuja.

Juttua on muokattu 11.6. kello 14.40. Muokkauksessa oikaistiin Emma Immosen viime kauden joukkuetta ja sarjaa, joissa oli aiemmin väärä tieto.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80