Keskiviikkona europelien kannalta suuri päivä – näistä asioista UEFA tekee päätöksiä

© Kuva: Getty Images

Tänään on europelien kohtalon kannalta todella suuri päivä. Tämä koskee sekä kauden 2019-2020 europelejä että kauden 2020-2021 europelejä.

UEFA:n johtokunta pitää tiistaina ja keskipäivänä kaksipäiväistä videokonferenssia. Pitkässä kokouksessa päätetään muun muassa koronaviruspandemian siirtämien europelien uudesta aikataulusta.

Kun koronaviruspandemia levisi aggressiivisesti maaliskuussa, pantiin sekä miesten että naisten europelit jäihin. Miesten Mestarien liiga ja Eurooppa-liiga tyssäsivät neljännesvälierävaiheeseen ja Naisten Mestarien liiga puolivälierävaiheeseen. Lisäksi kaikki aikuisten maaottelut maaliskuusta kesäkuuhun siirrettiin myöhemmin pelattavaksi, ja nuorten arvoturnauksia peruttiin kokonaan.

Sky Sportsin ennakkotietojen mukaan Miesten Mestarien Liigan puolivälierät, välierät ja loppuottelu pelattaisiin loppuun kiihkeänä 12 päivän Final Eight -turnauksena. Turnausta isännöisi Lissabon, joka asettaisi käyttöön kaksi ottelustadionia.

Puolivälierät pelattaisiin 12.-15. elokuuta, välierät 18.-19.8. ja loppuottelu 23. elokuuta. Siitä Sky Sportsilla ei ole tietoa, milloin ja missä kesken jääneet neljä neljännesvälierien otteluparia pelattaisiin loppuun. Ottelupareista Barcelona-Napoli (avausosan tulos 1-1), Bayern München-Chelsea (3-0), Juventus-Lyon (0-1) ja Manchester City-Real Madrid (2-1) on vielä toinen osaottelu pelaamatta.

Todennäköisesti loput pelit pelataan ilman katsojia stadioneilla, mutta on olemassa pieni mahdollisuus sille, että Portugalin hallitus hyväksyy rajoitetun väkimäärän päästämisen katsomoon. Mestarien liigan loppuottelu piti alun perin pelata Istanbulissa, mutta se vetäytyi tapahtumasta taloussyiden takia. Istanbul saanee hyvitykseksi jonkun tulevan vuoden finaali-isännyyden.

Myös Eurooppa-liigan ja Naisten Mestarien liigan osalta päädyttäneen Final Eight -lopputurnausformaattiin. Eurooppa-liigan tapahtuma järjestettäneen Saksassa – joko Frankfurtissa tai Düsseldorfissa – ja Naisten Mestarien Liiga Espanjassa, baskikaupungeissa Bilbaossa ja San Sebástianissa.

Entäs ensi kausi?

Kesäkuussa piti alkaa myös kauden 2020-2021 europelien karsinnat. Niihin selviytyi Suomesta miehissä KuPS, Inter, Honka ja Ilves sekä naisissa HJK. Yleinen oletus on, että karsinnat saattaisivat käynnistyä elokuussa, mutta mahdollisesti typistettynä. Todennäköisin skenaario lienee, että karsintojen kaksiosaiset otteluparit joudutaan pelaamaan yksiosaisina. Tällöin kotijoukkueen ratkaisisi arpa.

Mestarien liigan uuden kauden lohkovaiheen uskotaan alkavan lokakuun puolivälissä. Normaalilla kaudella tällöin pelattaisiin jo lohkovaiheen kolmatta kierrosta. Varmaa on, että ensi kaudenkin ottelukalenterista tulee hyvin tiivis. Kenties yksi mahdollisuus on, että kansalliset liitot supistavat cup-kilpailujaan maanosakilpailujen onnistumiseksi.

Miesten ja naisten EM-turnauksia siirrettiin myöhemmäs jo aiemmin – miesten EM-kisat kesälle 2021 ja naisten turnaus kesälle 2022. Tänään odotetaan lopullisia tietoja miesten EM-kisojen 12 isäntäkaupungista sekä ottelukalenterista.

Mediassa on pidetty mahdollisena, että jotkut alkuperäisistä isäntäkaupungeista vetäytyvät isännyydestään. Suomen lohkon pelipaikkojen Kööpenhaminan ja Pietarin ei uskota olevan vaarassa, ja nykyinen oletus on, ettei mikään muukaan kaupunki isännyydestään luovu. Kokouksessa päätetään myös EM-karsintojen playoff-vaiheen aikataulusta. Alun perin pelit piti pelata maaliskuussa.

Myös syksyn maaottelukalenterin on määrä tarkentua tänään. Suomen piti pelata niin syys-, loka- kuin marraskuussakin kaksi Nations Leaguen ottelua kuussakin, mutta mediassa on arveltu, että kuusi lohkovaiheen kierrosta tiivistetään pelattavaksi vain kahdella erillisellä yhdeksän päivän mittaisella maaottelutauolla. Näin yksi syksyn maaottelutauoista vapautuisi kansallisten sarjojen, cupien tai europelien käyttöön.

Kokouksen asialistalla ovat lisäksi vuoden 2022 MM-karsintojen arvontamenettely sekä mahdolliset koronakriisistä aiheutuvat muutokset tai kevennykset UEFA:n lisenssi- ja Financial Fair Play -määräyksiin.

UEFA tiedottaa päätöksistään Suomen aikaa kello 16.30 alkavassa lehdistötilaisuudessa. Lehdistötilaisuus striimataan suorana UEFA:n kotisivuilla.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.