Saksassa pohditaan sanktioita kohutuista protesteista – FIFA pyytää käyttämään maalaisjärkeä

© Kuva: Getty Images

Saksan jalkapalloliitto päätti ottaa tutkintaan viikonlopun bundesliigakierroksella nähdyt mielenilmaukset koskien yhdysvaltalaisen George Floydin surmaa ja Black lives matter -liikkeelle osoitettua solidaarisuutta. Schalken Weston Mckennie ilmaisi kantansa käsivarsinauhalla, Mönchengladbachin Marcus Thuram polvistumalla ja Borussia Dortmundin Achraf Hakimi ja Jadon Sancho aluspaitaansa kirjoitetuilla teksteillä.

Jalkapalloliitto DFB vakuuttaa kuitenkin, että Sancho ei saanut varoitustaan paidassa olleesta tekstistään johtuen, vaan koska pelaajien on kiellettyä ottaa paitansa pois tai vetää se päänsä ylle.

– Sanchon pelikaveri Achraf Hakimi näytti saman viestin maalinsa jälkeen, mutta häntä ei varoitettu, koska hän ei nostanut paitaansa päänsä ylle, DFB:stä perusteltiin Mundo Deportivon mukaan.

DFB kuitenkin tutkii nyt, rikkoivatko McKennie, Thuram, Sancho ja Hakimi sääntöjä, jotka kieltävät pelaajia esittelemästä kentällä poliittisia, uskonnollisia tai henkilökohtaisia viestejä. Maanantaina Kölnin Anthony Modeste liittyi mukaan mielenilmaisijoiden ryhmään. Modeste tuuletti maaliaan kääntämällä oikean kämmenensä ulospäin ja vasemman kämmenensä kohti rintakehäänsä. Ihon eri värisävyillä hän otti selkeän kannan rasismia vastaan.

– Emme voi suvaita sitä, että ihmisiä syrjitään ihonvärinsä takia. Jos ihonväri johtaa heidän kuolemaansa, suutun mitä syvimmin, Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Fritz Keller totesi tiedotteessa.

– Rasismin uhrit tarvitsevat meitä kaikkia osoittamaan solidaarisuutta. Olen ylpeä pelaajista. Voin ymmärtää hyvin heidän toimintansa viikonloppuna. Kukaan ei saa viitata kintaalla Yhdysvaltain tapahtumille.

Fritz Kellerin lausunnot osoittavat selvästi, että DFB ei ole tuomitsemassa pelaajia ankarasti. Kyse on lähinnä sääntöihin kirjattujen mielenilmauspykälien mahdollisesta rikkomisesta.

Samoilla linjoilla on myös kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA, joka toivoo kansallisilta sarjoilta ”maalaisjärjen käyttöä”, kun ne pohtuvat, pitäisikö mieltään osoittavia pelaajia rangaista.

– FIFA ymmärtää täysin niiden tunteiden ja huolien syvyyden, jota monet jalkapallot ovat ilmaisseet George Floydin tapauksen traagisten olosuhteiden johdosta, FIFA:sta kommentoitiin uutistoimisto AP:lle.

– Se, miten lajin sääntöjä sovelletaan, jätetään sarjaorganisaatioille. Heidän tulisi kuitenkin käyttää maalaisjärkeä ja pitää mielessä tapahtumien konteksti.

Lähteet: Mundo Deportivo ja Sky Sports


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!