Videoerotuomarijärjestelmä VAR (video assistant referee) siirtyy Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n kontrolliin.

FIFA on tiedottanut asiasta kaikille jäsenmailleen. Tähän saakka FIFA on kehittänyt järjestelmää yhdessä Kansainvälisen jalkapalloliittojen johtokunnan IFAB:n kanssa.

VAR:n oli alun alkaenkin tarkoitus siirtyä FIFA:n haltuun tästä heinäkuusta lähtien, IFAB:n sihteeri Lukas Brud kertoi Sky Sportsille.

FIFA:n apulaissihteeri Mattias Grafströmin mukaan VAR:n käyttöönotto on onnistunut laajalti.

− Olemme ylpeitä siitä, että VAR:n käyttöönotto on ollut maailmanlaajuinen menestys. VAR-järjestelmää sovelletaan nyt yli sadassa kansainvälisessä kilpailussa.

Videotuomarijärjestelmä on aiheuttanut jalkapalloväen keskuudessa sekä ihastusta että vihastusta. Monet pitävät järjestelmää toimivana, osa kokee ajatuksen olevan hyvä mutta systeemin vaativan vielä hiomista. Monet puolestaan eivät pidä VAR:sta ollenkaan.

FIFA:n kansainvälisen kehityksen johtaja, entinen Arsenalin pitkäaikainen päävalmentaja Arsène Wenger totesi pian FIFA:n ja IFAB:n kokouksen jälkeen, että tuomareilla pitäisi olla myös mahdollisuus tarkistaa tehty päätös monitorista.

Wenger painotti asiaa jo joulukuussa Valioliigan tuomareille.

− Tuomari saa pidettyä siten uskottavuutensa, sillä VAR-huoneessa on järjestelmän tuoreuden takia vielä kokemattomuutta, Wenger perusteli.