Lukas Hradecky tavoittelee kolmatta cup-mestaruuttaan: ”Kultaisen pokaalin piteleminen on yksinkertaisesti siistiä”

© Kuva: Getty Images

Bundesliigan sarjakausi on paketissa, mutta Lukas Hradecky ja muu Bayer Leverkusenin joukkue saa vielä odotella lomansa alkua hetken. Leverkusen sijoittui sarjassa viidenneksi, ja pelaa ensi kaudella Eurooppa-liigassa. Kotimainen kausi olisi kuitenkin mukava päästää mestaruusjuhliin, sillä Leverkusen haastaa lauantaina Berliinin Olympiastadionilla pelattavassa Saksan Cupin loppuottelussa Bayern Münchenin.

30-vuotias Huuhkajien maalivahti Hradecky on Leverkusenin joukkueessa niitä harvoja, jotka tietävät, miltä cup-mestaruus tuntuu. Hradecky voitti vuonna 2013 Tanskan Cupin Esbjergin maalivahtina, ja kaksi vuotta sitten Saksan Cupin viimeisessä ottelussaan Eintracht Frankfurtissa. Tuolloin finaalissa kaatui Bayern München maalein 3-1.

Vaikka ottelun merkitys on Leverkusenille luonnollisesti valtava, valmistautuu Hradecky peliin totutun rennolla ja tyynellä asenteellaan.

– Valmistautun peliin melko tavalliseen tapaan. Olkoonkin, että ilman katsojia pelattava peli on erilainen kuin aiemmat cup-finaalini. Olosuhteet ovat samat kuin viime viikkojen bundesliigaotteluissa. Sikäli valmistautumisessani ei muutu konkreettisesti mikään, Hradecky sanoi Bayer Leverkusenin kotisivujen haastattelussa.

Koska kyseessä on yksiosainen cup-finaali, on rangaistuspotkukilpailunkin mahdollisuus aina olemassa. Hradecky saattaa siis joutua kaksintaisteluun vaikkapa Robert Lewandowskin tai Thomas Müllerin kanssa.

– Bayern on saanut viime peleissään paljon rankkareita. Siksi meillä on tarpeeksi esimerkkejä siitä, miten ja mihin he yleensä laukovat. Me maalivahdit saamme käyttöömme erityisiä tilastoja. Tutustumme niihin yleensä vasta vähän ennen pelipäivää, Hradecky kertoi.

Lukas Hradeckylle DFB Pokalin finaali on jo uran kolmas. Saavutus on komea, kun ajattelee, että koko Bayer Leverkusen on nähty finaalissa aiemmin vain kolme kertaa. Ainoan cup-mestaruutensa se saavutti kaudella 1992-1993, eli 27 vuotta sitten. Keväällä 2002 ja 2009 Leverkusen oli cup-finaalin hävinnyt osapuoli.

Bundesliigaa Leverkusen ei ole voittanut koskaan, ja Saksan Cupin voiton lisäksi sen ainoa merkittävä saavutus on UEFA Cupin voitto kaudella 1987-1988. Ei siis ihme, että koko seurayhteisö janoaa palavasti cup-mestaruutta.

– Leverkusenin faneilla on takanaan pitkä aika ilman mestaruuksia ja loppuotteluita. Haluamme muuttaa sen asian. Menestyksen kaipuu on kova sekä faneilla että pelaajilla, Hradecky sanoo.

Bayernin suosikkiasemasta finaalissa ei liene syytä kiistellä. Se on ainoa Mestarien liigassa kaikki ottelunsa voittanut joukkue, ja Bundesliigan kevätkaudella Bayern nappasi kahta vaille täydet pisteet. Lukas Hradecky hakee kuitenkin uskoa omaan joukkueeseensa siitä, että toiseksi viimeisen tappionsa Bayern koki marraskuun lopussa kotikentällään juuri Leverkusenia vastaan (1-2 -numeroin). Viimeisin tappio tuli puolestaan Mönchengladbachissa heti seuraavalla kierroksella joulukuun alussa.

Hradecky muistuttaa, että myös kaksi vuotta sitten Bayernin kevätkausi oli täydellisyyttä hipova, joten lähtökohdat ovat sinsänsä samat.

– Silloinkin Bayern pelasi Jupp Heynckesin johdolla vahvan kevätkauden. Aivan kuin nyt Hansi Flickin valmennuksessa, kun kevätkausi on ollut vielä dominoivampi kuin silloin. On vaikuttavaa, kun joukkue voittaa mestaruuden voittamalla 16 ottelua kevätkauden aikana (17 mahdollisesta, toim. huom.).

– Se ei silti tarkoita, etteikö meillä olisi mahdollisuuksia. Taktisesti meidän pitää pelata samalla tavalla kuin joulukuun ottelussa (toim. huom. 30.11.), ja henkisesti meidän pitää olla valmiita panemaan kaikki peliin vaikka 120 minuutin ajan.

– Pitkän kauden jälkeen me kaikki olemme väsyneitä, myös Bayern. Sellaisiakin hetkiä tulee, jolloin me saamme paljon tilaa – ja ne hetket pitää hyödyntää, Hradecky jatkaa.

Kumpi ikinä ottelun voittaakaan, ovat juhlat tietysti poikkeukselliset koronavuodesta johtuen. Yhteistä kansanjuhlaa fanien kanssa ei voitane järjestää.

– Jalkapallo on yhteisöllinen juttu, mutta tällä kaudella on moni asia toisin. On vielä aikaista sanoa, miten me käyttäydymme voiton tai tappion jälkeen. Joka tapauksessa kultaisen pokaalin piteleminen käsissä on yksinkertaisesti siistiä – olosuhteista riippumatta. Joukkue on täysin keskittynyt, ja sen on voinut tämän viikon treeneissä aistia, Hradecky lupaa.

– Jo pelkästään Berliinin Olympiastadionille matkustaminen ja Bayernia vastaan pelaaminen luo finaalitunteen. Tuntuu siltä, kuin Bayern olisi finaalissa joka vuosi. Minulle antaa lisävirtaa sekin, että tämän pelin jälkeen alkaa loma. Voimme nyt laittaa pitkän bundesliigakauden jälkeen vielä kerran kaiken peliin saavuttaaksemme jotain.

– Bayernin voittaminen tuntuu aina hyvältä. Se hetki, kun nostaa pokaalin kohti taivasta, on kuitenkin ikuinen. Se on tunne, jollaista ei saa kokea uransa aikana usein. Se meidän jokaisen täytyy ymmärtää.

– Jalkapalloilija haluaa aina voittaa, mutta mestaruutta ei saa lahjana. Finaaliin pääseminen ei ole helppoa. Onnistuin jo kerran Eintrachtin kanssa, ja Tanskassakin voitin cupin. Jos se onnistuisi myös Leverkusenissa, se olisi mahtavaa. Olisin siitä todella ylpeä.

Kovin pitkää lomaa eivät Hradecky ja Leverkusen kuitenkaan saa, sillä sillä on vielä elokuussa edessään puristus Eurooppa-liigan pudotuspeleissä. Neljännesvälieristä Glasgow Rangersia vastaan on pelaamatta toinen osaottelu. Avausosan Leverkusen voitti 3-1. Mikäli jatkopaikka lohkeaa, pääsee Leverkusen mukaan Saksassa pelattavaan Final Eight -lopputurnaukseen.

Saksan Cupin loppuottelu alkaa lauantaina Suomen aikaa kello 21, ja se on nähtävissä Viaplaylla ja Viasatin kanavilla.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.