Nähdäänkö europelien karsinnoissa pakotettuja luovutusvoittoja? – Miten UEFA:n sääntö vaikuttaa suomalaisseuroihin

© Kuva: Juha Tamminen

Kauden 2020-2021 ensimmäiset europelit pelataan ensi lauantaina, kun sijoilla 52-55 rankingissa olevien maiden mestarit aloittavat oman Mestarien liigan esikarsintaturnauksensa. Eurooppa-liigassa vastaava esikarsintakierros pelataan 20.8. Suomalaisseuroista KuPS pääsee tositoimiin Mestarien liigan karsinnoissa 18.-19.8. ja Inter, Honka ja Ilves Eurooppa-liigan karsinnoissa 27.8.

Arvonnat näille karsintakierroksille suoritetaan ensi viikonvaihteessa sunnuntaina ja maanantaina. Tällöin siis myös suomalaisseurat saavat tietää vastustajansa. Karsinnat pelataan tällä kaudella ilman katsojia ja yksiosaisina, joten kaikille joukkueille ei kotipeliä heru. Kotietu arvotaan.

Guardian kirjoittaa nyt kuitenkin uudesta yllättävästä uhasta europelien karsintojen onnistumiselle. Koronaviruspandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset voivat pakottaa joitain seuroja luopumaan leikistä. Tällöin vastustaja etenisi seuraavalle kierrokselle luovutusvoitolla.

UEFA on määritellyt, että seurojen tulee tiedottaa Euroopan jalkapalloliittoa maassaan vallitsevista matkustusrajoituksista viimeistään 48 tuntia ennen kunkin arvonnan suorittamista. Mikäli kotijoukkue saa vastustajakseen joukkueen maasta, josta ei ole karanteenivapaata saapumista ottelua pelaamaan, pitää sen etsiä kotipelilleen kenttä neutraalista maasta.

Jos matkustusrajoitus asetetaan tämän aikarajan jälkeen – toisin sanoen myös arvonnan ja ottelupäivän välissä – voidaan kotijoukkue tuomita häviämään pelinsä.

– Tapauksissa, joissa kansalliset/paikalliset viranomaiset ovat määränneet rajoituksia, jotka estävät ottelun pelaamisen suunnitellusti, järjestävää seuraa pidetään vastuullisena ja UEFA:n kurinpitovaliokunta määrää joukkueen häviämään ottelun 0-3, sääntökohdassa lukee.

Toistaiseksi Suomeen voi matkustaa vapaasti ja ilman karanteenisuosituksia seuraavista maista, joista osallistuu joukkueita europelien karsintoihin: Alankomaat, Belgia, Italia, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Unkari, Liechtenstein, Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia, Lietttua, Kypros, Irlanti, Andorra, San Marino ja Georgia.

Mikäli suomalaisseuralle arvottaisiin kotipeli joukkuetta kohtaan, joka tulisi jostain muusta maasta kuin edellämainituista, pitäisi peli pelata Suomen ulkopuolella. Luonnollisesti matkustusrajoitukset saattavat vielä kiristyä tai muuten muuttua tulevien viikkojen aikana ennen otteluiden pelaamista.

Suomalaisjoukkueiden mahdollisia vastustajia ensimmäisellä karsintakierroksella voi tarkastella täältä.


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.