Näkökulma: 1,3 miljardia euroa hankintoihin käyttänyt PSG sai tylyn opetuksen, kun oma kasvatti tuhosi lopulta unelman Mestarien liigan voitosta

© Kuva: Getty Images

Bayern München juhlii Mestarien liigan voittoa, kun se kaatoi finaalissa Paris Saint-Germainin maalein 1-0. Bayernin sankariksi nousi lopulta mies, joka kuvastaa lopulta varsin osuvasti nimenomaan PSG:tä, jonka kohtalo oli jälleen jäädä ilman kirkkainta palkintoa.

Paris Saint-Germain siirtyi qatarilaisomistukseen vuonna 2011. Silloin pariisilaisessa seurassa moni asia mullistui. PSG on käyttänyt Nasser Al-Khelaïfin toimitusjohtajakaudella pelaajahankintoihin 1,3 miljardia euroa. Summaan ovat sisältyneet muun muassa Neymarin kaappaus Barcelonasta 222 miljoonalla eurolla sekä Kylian Mbappén siirto 145 miljoonalla eurolla Monacosta.

Kesällä 2011 Kingsley Coman siirtyi PSG:n nuorista seuran alle 17-vuotiaiden joukkueeseen pelaamaan. Silloin otettiin Comanin ammattilaisuran ensiaskeleet. Askeleet eivät kuitenkaan sopineet Al-Khelaïfin suunnitelmiin. Suunnitelmiin, joissa Pariisiin tuotiin tähtipelaajia miljoonilla ja miljoonilla euroilla.

Kesällä 2014 Coman oli jo kolkutellut PSG:n edustusjoukkueen ovia. Coman itse asiassa debytoi PSG:n edustuksessa seurahistorian nuorimpana pelaajana.

Ovet eivät silti lopulta auenneet Pariisissa syntyneelle seuran omalle juniorille. Sen sijaan Comanille näytettiin ovea. Hänelle ei ollut käyttöä miljoonamiehistössä, josta oltiin rakentamassa kovaa vauhtia maailman kalleinta seurajoukkuetta.

Coman lähti ilmaisella siirrolla Juventukseen heinäkuun ensimmäisenä päivänä 2014, eli heti kun siirtoikkuna aukesi.

Sen jälkeen Coman on saanut nauttia vuodesta toiseen sarjamestaruuksista, joita ehti tulla toki jo PSG:ssä, vaikkakin pienessä roolissa. Juvessa rooli kasvoi hiljalleen, kunnes Bayern München osti lopulta Comanin lainalla vietetyn kahden kauden jälkeen noin 21 miljoonalla eurolla.

Sunnuntaina 23. elokuuta 2020 Coman upotti Bayernin voittomaalin kasvattiseuransa PSG:n verkkoon ja juhli sitä antaumuksella. Coman johdatti osumallaan Bayernin seurahistoriansa kuudenteen Mestarien liigan voittoon (aiemmin Euroopan Cup). Coman juhli, kun PSG:n tähtisikermä vaikeroi kyyneleitä pidättäen.

Tähtisikermä, johon on vuodesta 2011 lähtien käytetty yhteensä yli 1,3 miljardia euroa. Tähtisikermä, jossa Comanille ei ollut tilaa ja hänestä oltiin valmiita luopumaan ilmaiseksi.

PSG on tähtiä vilisevä superjoukkue, mutta ehkä Comanin tarinassa on se kaikkein tärkein opetus. PSG voi laittaa loputtomasti rahaa pelaajahankintoihin ja ostaa kenet ikinä se tahtoo. Mutta pitäisikö sen sittenkin pitää comaneista kiinni ja tarjota vastuurooleja seuran omille kasvateille, jotka tällä hetkellä ratkaisevat mestaruuksia muille joukkueille, vieläpä PSG:n nenän edestä?

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.