UEFA julkaisi koronamääräykset kansainvälisiin otteluihin: laiminlyönneillä vakavat seuraukset

© Kuva: Getty Images

UEFA on jakanut koronaohjeistukset ja terveyssäännöt Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan pudotuspeleihin valmistautuville 28 joukkueelle. Molemmat turnaukset jatkuvat tällä viikolla viiden kuukauden koronatauon jälkeen.

Molemmissa kilpailussa voittaja haetaan ”final eight” -turnausmuodossa tyhjille katsomoille Portugalissa ja Saksassa. Mestarien liigan finaali pelataan Lissabonissa 23. elokuuta, ja Eurooppa-liigan finaali pelataan kaksi päivää myöhemmin Kölnissä.

– UEFA odottaa kaikkien osapuolien sitoutuvan hygienian ylläpitoon parhaansa mukaan sekä kontrolloidussa otteluympäristössä että yksityiselämässään, UEFA:n protokollassa sanotaan.

– Näiden standardien laiminlyönti voi johtaa vakaviin seurauksiin kansainvälisten otteluiden osalta.

Lopputurnauksia varten tiukat käytännöt

Joukkueiden pelaajat ja henkilökunta testataan kaksi tai kolme päivää ennen kuin he matkustavat kotimaastaan lopputurnaukseen. Heidät testataan uudelleen paikan päällä jokaista ottelua edeltävänä päivänä. UEFA takaa, että testitulokset saadaan valmiiksi vähintään kuusi tuntia ennen alkuvihellystä.

Joukkueiden pelaajia on ohjeistettu pitämään kasvosuojainta julkisilla paikoilla heidän matkustaessaan. Seuroja kehotetaan myös järjestämään joukkueelleen charter-lentoja.

Myös joukkueiden majoituspaikoissa noudatetaan tiukkaa kuria tartuntojen ehkäisemiseksi. Muun muassa ruokailut on järjestettävä yksityistiloissa, eikä hotellin henkilökunta saa olla tekemisissä joukkueen jäsenten, astioiden tai ruokien kanssa enempää kuin on tarve.

Joukkueet eivät saa poistua hotellista muuten kuin etukäteen sovittuina ajankohtina ja ”organisoiduissa olosuhteissa.” He eivät lisäksi saa olla kontaktissa kenenkään ryhmän ulkopuolisen ihmisen kanssa.

Uudet säännökset ensi kauden turnauksiin

UEFA julkaisi myös uudet säännökset kauden 2020-2021 Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan turnauksia varten. UEFA:n johtokunta hyväksyivät uudet säännöt eilen tiistaina, ja ne tulevat voimaan ensi kauden otteluissa. Uudet säännöt eivät siis vaikuta loppukauden otteluihin.

Kotijoukkueen on järjestettävä vaihtoehtoinen ottelupaikka neutraalilla maaperällä, mikäli vastustajajoukkue ei voi kotijoukkueen kotimaan rajoitusten takia matkustaa pelipaikalle ja takaisin. Mikäli kotijoukkue ei saa vaihtoehtoista ottelupaikkaa järjestettyä, se tuomitaan häviämään ottelu luovutuksella.

Mikäli jommankumman maan hallituksen määräämät rajoitukset estävät ottelun pelaamisen viime hetkellä, sen maan joukkue häviää ottelun luovtuksella.

Jos joukkueessa todetaan vähintään 10 koronatartuntaa, heidän on pelattava ottelu, mikäli heillä on vähintään 13 pelaajaa (mukaan lukien yksi maalivahti) käytettävissä A-listallaan. Mikäli joukkueella on vähemmän kuin 13 käytettävissä olevaa pelaajaa, he voivat nostaa kokoonpanoon pelaajia, joita ei alun perin ole valittu joukkueen Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan kokoonpanoon. Jos joukkue ei silti saa 13 pelaajaa kasaan, se häviää ottelun luovutuksella.

Mikäli ottelun tuomitseva erotuomari saa koronatartunnan eikä kykene tuomitsemaan ottelua, tuomari, jolla on kotijoukkueen kotimaan kansalaisuus voi poikkeusluvalla tuomita ottelun.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.