KuPS isännöi torstaina Eurooppa-liigan karsintaottelussa slovakialaista Slovan Bratislavaa. Aila-myrsky tuottaa oman lisämausteensa illan otteluun. Ennen kaikkea se tekee ottelun Ruudulle selostavan Juuso Ikosen työympäristöstä vähintäänkin haasteellisen.

Kuopion Savon Sanomat Areena toimii ottelun näyttämönä. Vaikka Veikkausliigassa yleisöä on päässyt rajoitetusti otteluihin, europeleissä mennään eri säännöillä. UEFA:n rajoitusten takia otteluun ei pääse yleisöä lainkaan paikalle.

Ikonen kuitenkin kipuaa pelottavaan selostuskoppiinsa tulkitsemaan ottelun tuhansille katsojille ruudun välityksellä. Keskiviikkona Ikonen julkaisi Twitterissä kuvan itsestään Savon Sanomat Areenan selostuskopissa humoristisella kuvatekstillä. Torstaina on kuitenkin tosi kyseessä. Aila-myrsky on syytä ottaa tosissaan.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Juuso Ikonen 🇺🇦

@IkosJuuso
Viranomaiset kehottavat pysymään sisätiloissa ja kiinnittämään irtaimiston kunnolla myrskyä varten.

Minä:

#KuPS #UELfi

– Aika tiuhaan olen seurannut ennusteita. Ilmatieteen laitoksen mukaan pelin alkaessa pahimman sateen pitäisi olla jo ohi, mutta tuulen nopeus puuskissa saattaa nousta jopa yli 20 metriin sekunnissa, Ikonen kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Tuulenpuuskat tuntuvat varmasti Savon Sanomat Areenan selostuskopin rakenteissa, sillä koppi on noin kymmenen metrin korkeudessa maan tasalta. Tässä välissä on syytä avata, minkälaisia vaikutuksia yli 20 metriä sekunnissa puhaltavalla tuulella on.

Tuulen nopeus 17–20 m/s:
Vaikutus maalla: Katkoo puiden oksia. Ulkona liikkuminen vaikeaa.

Tuulen nopeus 21–24 m/s:
Vaikutus maalla: Katkoo puita. Vaurioittaa heikohkoja rakennuksia, irrottaa kattotiiliä ja särkee savupiipun hattuja.

Jo ilman myrskyä Savon Sanomat Areenan selostuskoppiin kiipeäminen on tarpeeksi jännittävää puuhaa, joten torstain olosuhteet eivät tilannetta ainakaan helpota.

– Tuonne hökkeliin kiivettäessä jännittää joka kerta, vaikka tuuli ei olisikaan myrskyisä. Tällä kertaa ensimmäiset askeleet jännittää ehkä hieman tavallista enemmän. Tuon hökkelin puolustukseksi on toki sanottava, että itse pelin sieltä näkee todella hyvin, mikä on lopulta se tärkein asia.

Hurjat olosuhteet eivät vaikuta Ikosen valmistautumiseen juurikaan. Muistiinpanot hän aikoo kuitenkin teipata järeästi.

– Valmistautuminen on täysin samanlainen, kuin muulloinkin. Ehkä paperit laitan varuilta hieman topakammalla teipillä kiinni ja muovitaskuihin, että ne nyt jotakuinkin pysyvät sijoillaan ja luettavassa kunnossa, Ikonen sanoo luottavaisena.

Toinen vaihtoehto olisi toki, että ottelu selostettaisiin pääkatsomon puolelta. Slovan-ottelussa ei ole yleisöä, joten paikka luultavasti löytyisi vaivatta. Näillä näkymin Ikonen kiipeää siitä huolimatta tuttuun ja – no ei välttämättä kovin turvalliseen – koppiinsa.

– Ei se (selostaminen pääkatsomosta) varmaan mahdoton ajatus ole, mutta tuotantoryhmä on paikan valinnut ja sillä mennään. He (tuotantotiimi) tekevät minun työni mahdollisimman helpoksi ja luotan täysin heihin, että homma toimii.

Tuotantotiimillä on varmasti kädet täynnä torstaina, jotta sähköt ja piuhat kestävät myrskyn, ja lähetys toimisi läpi ottelun. Ikosen mukaan ennen ottelua käytävässä palaverissa myrsky varmasti huomioidaan.

– Ennen lähetystä käydään läpi lähetyksen ajolistaa ja aikatauluja. Todennäköisesti tänään käydään jonkinlaisia varotoimenpiteitä läpi, jos jotain epätoivottavaa sattuu.

Kuopiossa vielä ennen koronaa myötätuulessa edennyt stadionhanke on tällä hetkellä täysin pysähdyksissä. Hiljattain toimittaja Petri Karvinen kirjoitti kolumnissaan Savon Sanomissa, että uusi stadion olisi vain futisromantikkojen statussymboli. Ikonen on eri linjoilla, ja kieltämättä selostuskoppi osoittaa karulla tavalla olosuhteiden riittämättömyyden.

– Yleisesti katsomo-olosuhteet (Savon Sanomat Areenalla) ovat surkeat, täysin sateen suojassa olevia paikkoja on ehkä noin 2 000 henkilölle.

Slovan ennakkosuosikki

Syy kuitenkin, miksi Ikonen selostuskoppiin kiipeää, löytyy kentältä. KuPS hakee jatkopaikkaa Eurooppa-liigan karsinnoissa. Jatkopaikka toisi hallitsevan suomenmestarin kassaan noin 280 000 euroa. Sillä luulisi saavan ainakin uuden selostuskopin, jos ei muuta.

KuPS:n vastustaja Slovan Bratislava on kuitenkin äärettömän kova eurooppalainen huippujoukkue. Slovan pelasi viime kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, mikä kertonee jo paljon joukkueen tasosta. Kahtena edellisenä kautena Slovakian mestaruutta juhlinut Slovan on myös Ikosen papereissa ennakkosuosikki.

– Slovanista on hyvin vaikea löytää selkeitä heikkouksia, joukkue lähtee totta kai selvänä ennakkosuosikkina otteluun, Ikonen aloittaa ja jatkaa sitten:

[readmore from=KuPS]

– Laitapakit tukevat voimakkaasti hyökkäyksiä, ja näissä voi olla KuPS:n iskun paikat positiivisissa tilanteenvaihdoissa. Slovan vaihtoi todella yllättäen valmentajaa reilu viikko sitten, joten on vaikea sanoa missä tilassa joukkue tällä hetkellä on ja kuinka suuri pelillinen muutosprosessi tulee olemaan. Joukkueen suurimmat tähdet Vladimir Weiss, Moha, sekä Ondrej Petrak eivät ole myöskään joukkueen mukana, joten tämä ehkä hieman tasoittaa tilannetta.

Näin ollen KuPS:lla todella on saumansa yllätykseen.

– Kotikenttä ja vaikeat keliolosuhteet antavat myös oman mausteensa. Itse jopa hieman odotan yllätystä tänä iltana, Ikonen tunnustaa.

Ikoselta löytyy siis orastavaa luottoa KuPS:n yllätyssaumoihin. Mutta löytyykö luottoa siihen, että lähetys saadaan toteutettua ilman suurempia ongelmia, ja että selostuskoppi pysyy Aila-myrskyssä pystyssä?

– Pakkohan se on luottaa. Matsin aikana elää niin omassa kuplassaan, ettei ulkoisia tekijöitä ja muuttujia tule edes mietittyä, Ikonen toteaa.

KuPS – Slovan Bratislava käynnistyy kello 18.30, ja ottelua voi seurata maksullisesta Ruutu+:sta.