Koronapandemian vuoksi Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan karsintaottelut pelataan tällä kaudella viimeistä karsintakierrosta lukuun ottamatta yksiosaisina. Näinpä Interiltä, Hongalta ja Ilvekseltä jäi kotipeli kokonaan pelaamatta. Arpa heitti niille kaikille vieraspelin, jossa noutaja tuli jokaiselle suomalaisseuralle sinänsä urhoollisen esityksen jälkeen.

Veikkausliigan puolustava mestari KuPS pääsee tänään kuitenkin pelaamaan kauden ensimmäisen eurokotipelinsä. Mestarien liigan karsinnoissa KuPS sai norjalaisen Molden vieraana tylyn oppitunnin maalein 0-5, mutta sillä on toinen tilaisuus Eurooppa-liigan karsinnoissa kotikentällään.

Helpolla KuPS ei pääse, sillä sen torstai-illan vastustaja Slovan Bratislava on kivikova ja kokenut euroseura, joka nähtiin viime kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Slovan Bratislava kaatoi lohkossa kerran Besiktasin, sai Bragalta tasapelipisteen ja koki kaksi niukkaa maalin tappiota Valioliigan Wolverhamptonille.

Syy siihen, miksi Slovakian puolustava mestari Slovan Bratislava on jo näin varhaisessa vaiheessa Eurooppa-liigan karsintojen puolella, on koronaviruksessa. Slovan Bratislavan piti kohdata 19. elokuuta Mestarien liigan karsintojen ensimmäisellä kierroksella färsaarelainen KÍ, mutta peliä siirrettiin kahdella päivällä valmennusjohdon jäsenen saatua virustartunnan. Koko ykkösjoukkue asetettiin karanteeniin. Kun myös eräällä pelaajallakin todettiin tartunta ja myös reservimiehistö pantiin karanteeniin, oli ottelu pakko perua. KÍ:lle tuomittiin 3-0 -luovutusvoitto ja se jatkoi matkaansa Mestarien liigassa.

Vaikka kaikki karsintapelit pelataankin UEFA:n määräyksellä tyhjille katsomoille, on kotietu näyttänyt voimansa viimeaikaisissa karsintaotteluissa. Matkustaminen rasittaa vierasjoukkueita joka tapauksessa ja olosuhteet ovat kotiryhmälle tutummat.

Mestarien liigan karsinnoissa tällä viikolla PAOK yllätti jo Portugalin suurseura Benfican (2-1) ja eteni playoff-kierrokselle. PAOK oli jo aiemmin pudottanut turkkilaisen Besiktasin niin ikään kotonaan. Yllätyksenä voi pitää myös sitä, että Ferencvaros pudotti jatkosta Dinamo Zagrebin (2-1) ja kyproslainen Omonia Belgradin Punaisen Tähden rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Nämä ovat tuloksia, jollaisista kotijoukkue KuPS voinee ammentaa itseluottamusta Slovan Bratislavaa vastaan. Kuopion tekonurmi voi tuottaa vaikeuksia vieraille ja hyytävä Aila-myrsky voi olla toinen epämiellyttävä yllätys. Bratislavassa on tänäänkin 26 astetta lämmintä. Forecan ennusteen mukaan sade laantuu Kuopiossa illaksi tihkuksi, mutta tuulivaikutus saa ilman tuntumaan ottelun aikana 3-asteiselta.

– Molde-pelissä molemmilla joukkueilla oli tekonurmi, mutta tässä tapauksessa Slovanilla on nurmi, joten tekonurmi tuo ehkä meille pientä etua, KuPS:n kapteeni Ville Saxman arveli kuopiolaisten YouTube-kanavalla.

KuPS:n edellinen tappio on juuri edellä mainittu Molde-tappio reilun neljän viikon takaa. Veikkausliigassa se on voittanut viisi viimeistä peliään (yksi näistä ennen Molde-ottelua) yhteismaalierolla 14-5. Peli, ja ennen kaikkea hyökkäyspeli on siis ollut hyvissä kantimissa.

Slovan Bratislava saapuu puolestaan Kuopioon kolmen ottelun voittoputkessa. Se on saanut viidestä sarjaottelustaan 12 pistettä ja on Slovakian pääsarjassa toisena.

– Slovan on hyvä joukkue ja kova vastustaja. Heillä on monia kokeneita pelaajia ja useita maajoukkuepelaajia, KuPS:n päävalmentaja Arne Erlandsen kehui vieraita KuPS:n kotisivujen ennakossa.

[readmore from=KuPS]

– Me olemme tehneet saman taustatyön kuin aina ja kaikki mahdollinen tieto vastustajasta on hankittu. Mitään yllätyksiä ei siten ole tulossa.

Erlandsenin mainitsemia nykyisiä aikuisten maajoukkuepelaajia Slovanin riveissä on kolme: slovakialainen maalivahti Dominik Greif, bulgarialainen toppari Vasil Bozhikov ja unkarilainen keskikenttäpelaaja Dávid Holman. Joukkueen paras maalintekijä alkukauden otteluissa on ollut vasta 19-vuotias David Strelec, joka on tehnyt kolme maalia.

Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruutu+-palvelussa. Lähetys alkaa kello 18.2o ja itse peli kello 18.30. Ottelun selostava Juuso Ikonen tekee työtään sään armoilla kymmenen metrin korkeudessa olevassa hökkelissä, joten olosuhteet ovat vähintäänkin haastavat. Ikosen ennakkotunnelmia pelistä voi lukea täältä.

Koska kyseessä on yksiosainen pudotuspeli, pelataan ottelu ratkaisuun saakka. Jos tilanne on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, mennään jatkoajalle ja tarvittaessa rankkarikisaan. Ottelun voittaja saa kolmannella karsintakierroksella kotiotteluun vieraakseen liettualaisen Suduvan. Peli pelataan viikon kuluttua 24.9. Lisäksi UEFA palkitsee kolmannen karsintakierroksen paikasta muhkealla 280 000 euron palkintosummalla.

Ruutu Urheilu

@RuutuUrheilu
Tänään klo 18.20 kunnon myrsky luvassa, kun @KuPS1923 isännöi Eurooppa-liigan toisella karsintakierroksella Slovan Bratislavaa 🌪️⚽️ Ottelu pelataan UEFA:n määräysten mukaisesti ilman yleisöä, joten perinteinen aurinkokatsomo löytyy vain Ruudusta! #UELfi #jalkapallo #futis