Veikkausliigan puolustava mestari KuPS hyvästeli Mestarien liigan karsinnat varhaisessa vaiheessa, kun se taipui norjalaiselle Moldelle vieraissa tylysti 0-5. Ottelua seurasi kuukauden tauko europeleistä, ja sen aikana KuPS viritti itsensä huippuiskuun. Kotistadionillaan Kuopiossa se pudotti ensin jatkosta maineikkaan Slovan Bratislavan ja sitten liettualaisen Suduvan – runsaslukuisen kannattajajoukon hurratessa aidan takana stadionin ulkopuolella.

Etenkin Slovan Bratislavan pudottaminen oli KuPS:lta melkoinen uroteko. KuPS oli pelissä tappiolla niin jatkoajalla kuin rankkarikisassakin, mutta onnistui nousemaan lopulta voittoon. Päänahka oli erinomainen, sillä olihan Slovan pelannut muun muassa viime kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Menneet ovat kuitenkin menneitä, ja nyt katse on tässä illassa, yhdessä KuPS:n historian suurimmista otteluista. Haaste on kuitenkin nyt aivan toista luokkaa kuin viikko sitten Suduvaa vastaan. KuPS on joutunut vuorostaan reissaamaan, nyt Romaniaan, ja CFR Cluj on erittäin nimekäs ja kokenut europelijoukkue. Ottelu alkaa kello 18.30 ja se on nähtävissä suorana lähetyksenä Ruudussa ja JIM:illä.

Kuopion Palloseura

@KuPS1923
⚠️VAHVISTUS: Ruutu+ ja Jim näyttävät Cluj-KuPS -ottelun!

Voittavaa kokoonpanoa ei vaihdeta vaan @RuutuUrheilu jatkaa Kuopion Palloseuran mukana Euroopassa. Ottelulähetys alkaa kello 18.20 ja selostamossa @IkosJuuso.

🟡⚫️BANZAI!⚫️🟡

#KuPS #UELfi #ponsse #veikkausliiga

Cluj on pelannut viimeisten 12 kauden aikana kolme kertaa Mestarien liigan ja kahdesti Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Viime kaudella se selvisi Eurooppa-liigan lohkostaan myös pudotuspeleihin. Niissä se putosi ensimmäisellä kierroksella Sevillalle maalein 1-1 vierasmaalisäännön perusteella. Ja kuten tiedetään, Sevilla paineli aina kilpailun voittoon saakka.

Se kertonee jo omaa selvää kieltään Clujn tasosta. Tällä kaudella Cluj on pelannut kaksi ottelua Mestarien liigan karsintaa ja yhden Eurooppa-liigassa. Se voitti ensin maltalaisen Florianan 2-0, mutta taipui sitten Dinamo Zagrebille rangaistuspotkukilpailussa (peliaika 2-2). Viikko sitten Cluj voitti Tukholmassa Djurgårdenin 1-0.

Kovia päänahkoja Clujlla on viime vuosilta vaikka muille jakaa. Vuosikymmenen alkupuolella se voitti kolmesti sveitsiläisen FC Baselin ja kahdeksan vuotta sitten kerran myös Manchester Unitedin. Viime kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa kaatui Celtic kerran, Lazio kerran ja Rennes kahdesti. Sekä Lazio että Rennes pelaavat tällä kaudella Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Saako KuPS tänäänkin syytä juhlaan? Kuva: Juha Tamminen

Pelaajien arvoa Transfermarktilla vertaillessa ero on myös suuri. Siinä, missä KuPS:n joukkueen kokonaismarkkina-arvo on 4,23 miljoonaa euroa, on Clujn vastaava lukema lähes kuusi kertaa enemmän, 24,05 miljoonaa euroa.

Ennakkosuosikin asemasta ei siis ole mitään epäselvyyttä, mutta ei KuPS:lla ole mitään syytä lähteä päät painoksissa otteluun. Playoff-kierroksen pelaaminen yksiosaisena suosii lähtökohtaisesti altavastaajia, ja yllätyksiä illalla nähdään varmasti.

Kuopion Palloseura

@KuPS1923
🗣️"Kuopion Palloseura kyykkäsi europeleissä."

🗣️"Sympaattisessa tappiossa paino on jälkimmäisellä sanalla."

Kuopion Palloseura pelaa tänään paikasta Eurooppaliigan lohkovaiheeseen. 💛🖤

📽️Meidän tarina europeleissä: youtu.be/t57IWgZkmt4

#KuPS #ponsse #UELfi #veikkausliiga

KuPS:n itseluottamus on varmasti tapissa kahdeksan perättäisen voitetun ottelun jälkeen. Näistä kolmessa viimeisessä sitä vastaan ei ole tehty maalin maalia. Vaikka jokaisessa ottelussa ei olekaan suurta loistoa nähty, on KuPS napsinut täysiä pistepotteja ”rutiinillakin”, ja noussut siten Veikkausliigan kärkeen.

Vastakkain kaksi vedenpitävää puolustuslinjaa

Jos on KuPS:n puolustus ollut pitävä, niin samaa voi sanoa illan kotijoukkueesta. Cluj on Romanian liigassa kakkosena saatuaan viidestä pelistään kolme voittoa ja kaksi tasapeliä. Maaleja se on tehnyt vain viisi, mutta omiin pallo on mennyt ainoastaan kerran, kauden avauskierroksella. Djurgården-peli mukaan luettuna Cluj on pelannut jo viisi nollapeliä putkeen.

Kuten kaikkialla Euroopassa, koronapandemia luonnollisesti katkaisi pelit keväällä myös Romaniassa. Sarja pääsi jatkumaan 14.6. reilun kolmen kuukauden tauon jälkeen, ja sen viimeinen kierros pelattiin 3.8. Lopputulemana Cluj voitti kolmannen perättäisen ja kaikkiaan kuudennen Romanian-mestaruutensa.

Koska ensimmäinen europeli pelattiin jo 19.8. ja kausi 2020-2021 käynnistyi 23.8., on Cluj hieman kärjistäen pelaamassa ”toista kautta putkeen”. Kausien väliin jäi vain reilut kaksi viikkoa, ja lyhyen kahden ottelun pre-seasoninsa se veti kesäkuun alussa. Pelituntuma on siis kunnossa.

Jos on Clujlla ollut kiireitä kesäkuusta lähtien, puhunee väsymysfaktori kuitenkin lähinnä KuPS:ia vastaan. Cluj pelasi elokuussa viisi ja syyskuussa neljä ottelua, kun KuPS:n vastaavat lukemat ovat seitsemän ja kuusi. Viimeaikainen suoritustaso todistaa, että Arne Erlandsenin tiimi on tehnyt erinomaista työtä joukkueen fyysisessä valmentamisessa, mutta ei olisi ihme, jos jaloissa alkaisi pian painaa.

Futislegenda Petrescu kentän laidalla

CFR Clujn valmentaja on romanialaisen jalkapalloilun legenda Dan Petrescu, joka on johdattanut Clujn kolmen mestaruuden suoraan. Monet muistavat 52-vuotiaan Petrescun hyvin Chelseasta. Petrescu pelasi urallaan neljät arvokisat ja kaikkiaan 95 A-maaottelua, mukaan lukien mainion vuoden 1994 MM-turnauksen. Noissa kisoissa loistanut Romania eteni puolivälieriin, mutta putosi rangaistuspotkukilpailussa Ruotsille. Petrescu oli toinen joukkueensa epäonnistujista pilkkukisassa.

Dan Petrescu on valittu kolme kertaa Romanian vuoden valmentajaksi ja hän pelasi urallaan lähes sata A-maaottelua, osana Romanian kultaista sukupolvea. Kuva: Getty Images

Clujn joukkueessa pelaa kolme Romanian nykyistä, lokakuun maaotteluihin valittua A-maajoukkuepelaajaa. He ovat 27-vuotias toppari Andrei Burca, 33-vuotias vasen laitapuolustaja Mario Camora ja 34-vuotias keskikenttäpelaaja Ciprian Deac, joukon kokenein maajoukkuemies.

Portugalissa syntynyt ja kasvanut Camora sai vasta elokuussa Romanian kansalaisuuden ja hänen uskotaan debytoivan maajoukkueessa lokakuussa. Camora on pelannut Clujssa jo vuodesta 2011 lähtien. Camora on myös joukkueensa kapteeni ja eniten otteluita Clujssa pelannut pelaaja – aito seuraikoni siis.

Burcan ja Camoran rinnalla puolustuslinjaa täydentävät 36-vuotias brassitoppari Paolo Vinícius sekä oikea laitapuolustaja, bosnialainen Mateo Susic, 29. Kokeneen puolustuslinjan takana maalia vartioi täksi kaudeksi Steaua Bukarestista siirtynyt Cristian Balgradean. Cluj tarvitsi uuden ykkösvahdin, kun kolme kautta seurassa pelannut Liettuan entinen A-maajoukkuevahti Giedrius Arlauskis siirtyi kesällä Saudi-Arabian liigaan.

Keskikentällä maajoukkuemies Deacin asema on sinetöity. Hänen kanssaan kentän keskiosissa häärivät Djurgården-ottelussa Mihai Bordeianu, Alexandru Paun ja kroatialainen Damjan Djokovic. Penkille oli jättää vielä Romanian maajoukkueessa yhteensä 86 ottelua pelanneet Alexandru Chipciu (46), Ovidiu Hoban (30) ja laitapuolustaja Cristian Manea (10).

Hyökkäyksen kärjessä aloittaa jokseenkin aina 34-vuotias venezuelalainen Mario Rondón, mutta hänen kärkiparinsa on vaihdellut. Viime kauden tehokkain pelaaja oli kuitenkin 42 ottelussa huimat tehot 18 maalia ja 14 maalisyöttöä takonut oikea laitalinkki Ciprian Deac. Hänen kanssaan saa KuPS olla todella tarkkana.

Ciprian Deac on pelaaja, jota kannattaa vartioida tarkasti. Kuva: Getty Images

Clujn seuran etuliite CFR viittaa Romanian rautateihin, ja joukkueen lempinimi onkin ”Rautatieläiset”. Tänään on KuPS:n tehtävä pysäyttää rautatieläisten eurojunan kulku. Helppoa se ei ole, mutta raudanluja itseluottamus on rakennettu tällaisia iltoja varten.

Ats Purjeen alle olevassa klipissä heittämä ”paskat housussa” jääköön toivottavasti pelkäksi hurtiksi huumoriksi pelin alla. Hieman tätä alempana näkyvässä pidemmässä haastattelussa virolainen nimittää ottelua uransa suurimmaksi, ja sitä se on varmaan jota kuinkin kaikille KuPS:n pelaajille.

Kuopion Palloseura

@KuPS1923
"Ats Purje, onhan meillä huomenna kaikki saumat vaikka voittoon?"

Kokenut virolainen lienee jo kierompi kuin yksikään savolainen. 😂

#KuPS #UELfi #ponsse #veikkausliiga

KuPS:ia kipparoi tänään Suomen kentillä hyvin kokenut Ville Saxman, joka myöntää suoraan ottelun tärkeyden. Saxman on ollut kaksi peliä sivussa, mutta on jälleen mukana.

– Tämä on historiallinen peli seuralle ja Suomenkin mittapuulla puhutaan tosi isosta pelistä, Saxman toteaa KuPS:n YouTube-kanavan haastattelussa.

Ville Saxman uskoo KuPS:n saavan vastaansa ”ilkeän ja vähän likaisenkin joukkueen”. Kuva: Juha Tamminen

– Europelit ja varsinkin tällainen peli ja panos ovat ihan mahtava juttu. Isojen seurojen kaataminen antaa aina pienen buustin tavalliseen tekemiseen.

– Cluj on vähän suoraviivaisempi joukkue kuin nämä aiemmat. He ovat hyviä päällä ja yrittävät ratkaista peliä erikoistilanteesta. He ovat myös vähän ilkeä ja likainenkin joukkue, joten siihen pitää olla valmiina, Saxman arvelee.

Kuopion Palloseura

@KuPS1923
"Tämä on varmasti se oman uran isoin peli tähän mennessä."

Haastattelussa Saxman, Purje ja fysiikkavalmentaja Lähderinne: youtu.be/f6t529k0RqI

#KuPS #UELfi #veikkausliiga #ponsse

Illan panos on tietysti päivänselvä. Voittaja saa kuusi kovaa europeliä Eurooppa-liigan lohkovaiheessa ja muhkean, vähintään 2,9 miljoonan euron palkintopotin, vaikka häviäisi lohkovaiheessa kaikki pelinsä. Oman ongelmansa KuPS:n lohkovaihepaikka toisi Veikkausliigan loppukauden ohjelmaan, mutta sitä ehtinee murehtia tarpeen tullen myöhemminkin.

Eurooppa-liigan lohkovaiheen arvonta suoritetaan huomenna perjantaina.