Huuhkajat loistaa myös toisella Nations League -kaudella – tämä merkitys menestyksellä on

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat todella viihtyy Nations Leaguessa. Kilpailun historian ensimmäisessä painoksessa syksyllä 2018 Suomi voitti ikimuistoisesti lohkonsa, jossa pelasivat myös Kreikka, Unkari ja Viro. Nyt, Nations Leaguen toisella kaudella Suomi jatkoi voittoputkeaan jo kolmeen peliin, kun se kaatoi Irlannin Helsingissä maalein 1-0.

Kolmas perättäinen voitto varmisti Suomen säilymisen B-liigassa, sillä ero Irlantiin ja Bulgariaan kasvoi jo tavoittamattomaksi. Marraskuussa Suomi pelaa kaksi vieraspeliä, ensin Bulgariassa ja sitten lohkojohtaja Walesin vieraana. Wales on Suomea pisteen edellä, mutta jo nyt voidaan sanoa, että voittamalla molemmat marraskuun pelinsä Suomi voittaisi lohkonsa ja nousisi A-liigaan. Kaikki on siis tässä vaiheessa ”omissa käsissä”.

Minkälaista merkitystä Nations Leaguella sitten tällä kaudella on? Asia oli hieman yksinkertaisempi kaksi vuotta sitten, kun lohkovoitto toi Suomelle ”varapatruunan” EM-karsintoihin – jota se ei lopulta edes tarvinnut. Käymme nyt läpi, mitä merkitystä menestyksellä syksyllä 2020 on – ja mitä lohkovoitto vielä toisi tullessaan.

Menestys poikii jälleen rahaa

Yksi asia on tietenkin raha, sillä joukkueiden kansallisille lajiliitoille maksetaan pelaamisesta Nations Leaguessa. Summat ovat sitä suurempia, mitä tasokkaammassa liigassa pelataan. Kun C-liigan maille taataan osallistumisesta 1,125 miljoonan euron korvaus, saavat B-liigalaiset jo 1,5 miljoonaa euroa. Sarjapaikan säilyttämisen arvo oli siis vähintään 375 000 euroa.

Kunkin lohkon voittaja saa summan kaksinkertaisena. Jos Suomi siis onnistuu nousemaan marraskuussa Walesin edelle sarjataulukossa, kuittaa se 1,5 miljoonaa euroa lisää kasvattaen pottinsa kolmeen miljoonaan euroon.

Koska lohkovoitto merkitsisi myös sarjanousua A-liigaan, toisi se vielä 0,75 miljoonaa euroa lisää, sillä A-liigassa pelaamisesta maksetaan 2,25 miljoonaa euroa per maa. Toisin sanoen 1,5 miljoonaa euroa voi paisua marraskuussa parhaimmillaan 3,75 miljoonaksi euroksi. Tällaiset summat tekisivät mille tahansa jäsenliitolle hyvää keskellä koronakriisiä.

A-liigan lohkovoittajille tarjolla on sitten vielä paljon suurempia summia, sillä Final Four -lopputurnauksessa liikkuvat isot rahat. Puolustava mestari Portugali kuittasi tuolloin 10,5 miljoonan euron palkintopotin ja turnauksen neljäs Sveitsikin 7 miljoonaa euroa. Alun perin Final Four piti pelata kesäkuussa 2021, mutta EM-kisojen siirrosta johtuen turnaus siirrettiin pelattavaksi ensi vuoden lokakuussa.

Kaksi merkitystä MM-karsintoihin

Menestyksellä Nations Leaguessa on merkityksensä myös tuleviin, vuoden 2022 Qatarin MM-karsintoihin jopa kahta eri kautta. Nations Leaguessa menestyville joukkueille on nytkin tarjolla varapatruuna MM-karsintojen playoff-vaiheeseen, joskin merkitys on pienempi kuin EM-karsinnoissa.

Koko vuoden 2021 ajan Euroopassa pelataan MM-karsintoja. Karsinnat pelataan viidessä kuuden ja viidessä viiden maan lohkossa (Final Four -maat pelaavat automaattisesti viiden maan lohkoissa). MM-karsintalohkoista voittajat selviytyvät suoraan MM-kisoihin ja kymmenen lohkokakkosta pääsee tavoittelemaan Euroopan kolmea viimeistä kisapaikkaa jatkokarsintojen kautta.

Nuo kymmenen maata saavat seurakseen Nations League -rankingin mukaiset kaksi parasta lohkovoittajaa, jotka eivät saaneet kisa- tai jatkokarsintapaikkaa suoraan MM-karsinnan kautta. Vertailussa otetaan siis huomioon vain lohkovoittajat. Playoffin voi siis teoriassa päästä vaikkapa C-liigan lohkovoittaja jonkin B-liigan lohkokakkosen jäädessä rannalle.

Tällä hetkellä A-liigan lohkoja johtavat Puola, Belgia, Portugali ja Espanja, ja niistä moni voi napata MM-kisapaikan tai vähintään playoff-paikan suoraan karsinnoista. Voittamalla kaksi marraskuun peliään Suomi voisi hyvinkin kiilata B-liigan parhaaksi lohkovoittajaksi. MM-jatkokarsinnat pelataan kolmella neljän joukkueen playoff-polulla maaliskuussa 2022.

Oma merkityksensä Nations League -otteluilla on itse MM-karsintojen arvontakorijakoon. Suomi on tuoreimpien ottelutulosten jälkeen neloskorin ykköspaikalla ja hamuaa vielä nousua kolmoskoriin. Suomen ulottuvilla kolmoskorissa ovat lähimpänä Bosnia ja Hertsegovina, Kreikka ja Skotlanti. Nousu kolmoskoriin ei riipu toki ainoastaan itsestä, mutta voitot marraskuussa nostaisivat Huuhkajien osakkeita selvästi.

Suomi kohtaa kahdessa viimeisessä Nations League -ottelussaan 15.11. Bulgarian ja 18.11. Walesin. Vieraskiertueen on määrä alkaa jo 11.11. Ranskassa pelattavalla harjoitusottelulla, jos vain koronavirustilanne sen sallii. Ranskan tautitilanne on juuri nyt erittäin vakava ja maassa julistettiin jälleen poikkeustila ensimmäisen kerran sitten kesäkuun. Pariisiin ja kahdeksaan muuhun kaupunkiin asetettiin muun muassa ulkonaliikkumistila välille 21-06.

Marraskuun maaotteluiden jälkeen MM-karsintojen arvontakorit lyödään lukkoon. Karsintalohkot arvotaan 29. marraskuuta, ja niiden korijaon pohjana on FIFA-ranking, johon edellä jo viitattiin.

Milloin seuraava Nations League sitten pelataan, kun vuonna 2022 marras-joulukuussa pelataan MM-kisoja Qatarissa? Kyllä, samana vuonna siitä huolimatta. Suunnitelmana on, että vuonna 2022 kesäkuussa pelataan peräti neljä Nations Leaguen ottelukierrosta ja loput kaksi syyskuussa. Myös tuolloin Nations League -menestys vaikuttaa suoraan vuoden 2024 EM-karsintojen arvontakorijakoon sekä tarjoaa väylän kisoihin playoffien kautta. Vuoden 2024 EM-turnaus pelataan Saksassa.

Lähde: ESPN


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.