FIFA ja UEFA rajun kritiikin kohteina – Toni Kroosin mielestä pelaajia pidetään nukkeina, Goal-lehti yhtyi tylytykseen

© Kuva: Getty Images

Saksan maajoukkueen ja Real Madridin keskikenttäpelaaja Toni Kroos kritisoi marraskuun alkupuolella eurooppalaisen huippujalkapalloilun tiukkaa ottelukalenteria.

Kroos pelaa Real Madridin kanssa La Ligaa, Mestarien liigaa ja Copa del Reyn pelejä, minkä lisäksi otteluita tulee Saksan paidassa ystävyysotteluissa ja Nations Leaguessa. Viime kausi sisälsi myös EM-karsintoja, ja koronaviruksen takia uusi kausi alkoi hyvin pian edellisen jälkeen.

− Kaikkien näiden uusien ideoiden keskellä me tunnumme olevan vain nukkeja FIFA:lle ja UEFA:lle. Nämä kilpailut on suunniteltu vain nyhtämään niin paljon rahaa kuin mahdollista, ja ne imevät pelaajista kaiken energian, Kroos kritisoi saksalaislehti Bildille.

Jalkapalloon erikoistunut lehti Goal yhtyi Kroosin kritiikkiin. Goal kirjoitti tuoreeltaan, että maajoukkuetauon pitäminen tässä vaiheessa oli todella typerää, sillä Euroopassa koronavirustilanne on juuri nyt erittäin vaikea.

Pelaajat kuitenkin matkustivat ottelujen takia ympäri Eurooppaa pelaamaan jalkapalloa. Goal muistutti, että tällä hetkellä problematiikkaa lisää kysymys siitä, pitäisikö tällaisessa maailmantilanteessa pelata jalkapalloa lainkaan.

Goal nosti esimerkiksi Suomen Nations League -lohkosta Irlannin ja Bulgarian välisen pelin. Kummallakaan joukkueella ei ollut mahdollisuuksia nousuun, mutta panoksena oli B-liigan paikka ensi kaudelle.

Ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin, jota kuvailtiin myöhemmin turhaksi nyhjäykseksi. Goal nosti esille irlantilaisten kommentit pelin jälkeen.

− Tässä ei ollut mitään juhlan arvoista, Irlannin päävalmentaja Stephen Kenny sanoi.

Aston Villassa pelaava Irlannin maajoukkuepelaaja Conor Hourihane oli samoilla linjoilla. Hourihane kertoi menettäneensä yhden läheisensä koronaviruksen takia.

− Jotkut asiat ovat elämässä isompia kuin toiset. Haluamme voittaa pelejä, mutta tämä pandemia on suurempaa kuin jotkut maalit ja tulokset, Hourihane muistutti.

Goal kirjoitti lisäksi, että Bulgarian ja Irlannin välinen ottelu oli ”peli, jota ei koskaan olisi pitänyt pelata”, ja että se kuitenkin pelattiin ”maajoukkuetauolla, jota ei koskaan olisi pitänyt olla”.

Goal toki huomautti, että otteluita pelataan, koska jalkapallo ja sen rakenteet pysyvät pystyssä vain pelejä pelaamalla, sillä otteluihin on sidottuna paljon työpaikkoja. Pelissä on paljon rahaa myös esimerkiksi televisiointioikeuksien ja yhteistyösopimuksien takia.

Kritiikki ja viesti olivat kuitenkin selvät. Goalin ja lehden juttuunsa keräämien kommenttien mukaan jalkapalloa pelataan nyt pelaajien, valmentajien, taustahenkilöiden ja heidän läheistensä hyvinvoinnin kustannuksella.

Vinski Virtanen
Twitter: @vinskikistan