Huuhkajille jo neljäs peräkkäinen voitto! Ensi viikolla pelataan noususta A-liigaan

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen kolmen ottelun vieraskiertue jatkui sunnuntaina vierasottelulla Bulgariassa. Vasil Levski -stadionilla pelattiin ilman katsojia Bulgariankin koronatilanteen pahennuttua viime aikoina tuntuvasti. Tasaiseksi kääntyneen ottelun voittajaksi selviytyi Suomi, jonka voittoputki miesten A-maaotteluissa venyi jo neljään peliin.

Suomi kaatoi keskiviikkona pelatussa harjoitusottelussa ikimuistoisesti Ranskan maalein 2-0Markku Kanervan tämänpäiväiset pelaajavalinnat vahvistivat kuitenkin tuon voiton tulleen ”B-miehistöllä”, sillä yksikään Ranskaa vastaan avanneista pelaajista ei Bulgariassa avauskokoonpanossa pelannut.

Huuhkajien avauksesta yhdeksän avasi Bulgariaa vastaan myös lokakuun kotiottelussa. Ilmari Niskanen sai tehdä tilaa maajoukkuetehtäviin palanneelle Robin Lodille ja Nikolai Alho otti polvivaivaisen Jukka Raitalan paikan.

Bulgarian avauskokoonpanossa pelasi puolestaan vain viisi samaa pelaajaa kuin Helsingin ottelussa. Vaihtuvuus selittyy pitkälti loukkaantumisilla ja joukkueen monilla koronatartunnoilla.

Suomi otti ottelussa ohjat heti alussa, eikä avausmaaliakaan tarvinnut odottaa edes seitsemää täyttä minuuttia. Joel Pohjanpalo jatkoi nopeasti pallon keskialueelta ylöspäin, ja Robert Taylor oli älykkäänä ja sukkelana puolustajan katkon jälkeen. Taylor lähetti pallonriistonsa jälkeen puolustajien välistä nappisyötön Teemu Pukille. Pukki pääsi kasvotusten maalivahti Martin Lukovin kanssa ja sijoitti pallon vuorenvarmasti alanurkkaan.

Pari minuuttia myöhemmin Joel Pohjanpalo päätti kokeilla laukaustaan paristakymmenestä metristä, mutta Pohjanpalon kuti meni pari metriä maalin ohi.

Liettualaiserotuomari Donatas Rumsas osoitti jo pelin alkuvaiheissa pitävänsä melko tiukkaa linjaa. Galin Ivanov sai varoituksen taklattuaan Tayloria, ja Nikolai Alholle puolestaan nousi lappu hänen hypättyään ilmakaksintaisteluaan kyynärpää korkealla. Molemmat varoitukset nostettiin jo ennen Pukin maalia.

Lähellä puolen tunnin täyttymistä Bulgariakin sai luotua pieniä vaaranpaikkoja. Paras tilanne syntyi 28. minuutilla, kun oikealta laidalta lähtenyt keskitys tavoitti rangaistusalueella Galin Ivanovin pään. Ivanovin pusku suuntautui kuitenkin vähän maalin ohi. Hieman myöhemmin Spas Delev kokeili kaukolaukausta, mutta se ei tuottanut Lukas Hradeckylle pieniäkään vaikeuksia.

Ensimmäisen puoliajan ikävin tapahtuma koettiin 32. minuutilla. Joel Pohjanpalo riisti pallon ja rynni kohti rangaistusaluetta. Vasil Bozhikov rikkoi häntä varoituksen ja vapaapotkun arvoisesti, ja Pohjanpalon vasen nilkka vääntyi ikävästi nurmen pintaa vasten. Pohjanpalo jäi nurmen pintaan ilkeästi irvistellen ja nilkutti lopulta vaihtoon. Pohjanpalon tilalle tuli toista A-maaotteluaan pelannut Marcus Forss.

42. peliminuutilla hyvin esillä ollut Jere Uronen pääsi kokeilemaan maalintekoa rangaistusalueen nurkasta, mutta laitapuolustajan yritys meni muutaman metrin maalin ohi.

Aivan lisäajan alkajaisiksi Bulgarian verkko kuitenkin taas soi. Martin Lukov torjui vielä Pukin maalintekoyrityksen, mutta paluupallo kimposi suoraan hyvässä maalintekosektorissa odotelleelle Robin Lodille. Lodin volley painui lopulta puolustajan pään ja maalivahdin sormenpäiden kautta maaliin, ja tauolle mentiin Suomen 2-0-johdossa.

Suomen esitys ensimmäisellä puoliajalla oli hyvä, vaikka tilastot hyvin tasaisesta jaksosta puhuvatkin. Bulgaria pidettiin kuitenkin erinomaisesti poissa laadukkailta tekopaikoilta, ja Suomen tehokkuus maalipaikoissa oli parempaa.

Toinen puoliaika

Vaihtoja ei kumpikaan joukkue tauolla tehnyt. Bulgaria joutui rikkomaan usein, ja jo ennen tunnin täyttymistä isännille oli nostettu jo neljä varoitusta. Suomi puolestaan sai toisen varoituksensa juuri 60. minuutilla, kun kapteeni Tim Sparv veti Suomen omassa boksissa bulgarialaispelaajalta jalat alta. Tuomarin ratkaisu oli armoton, ja täysin oikea: pallo pilkulle.

Huuhkajien tolppien välissä pelaa kuitenkin loistava viimeinen lukko Lukas Hradecky, joka otti Galin Ivanovin yrityksestä loistavan torjunnan. Ivanovin kuti oli kova, mutta suomalainen nosti vasemman kätensä pallon tielle. Paluupalloon ehti ensimmäisenä bulgarialaispelaaja, mutta veto suuntautui sivuverkkoon.

Ilo torjutusta rankkarista jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä vain kahdeksan minuuttia myöhemmin pallo vietiin taas pilkulle. Tällä kertaa rangaistuspotku oli seurausta siitä, että pallo osui Paulus Arajuuren käteen. Nytkin Hradecky oli laukauksessa hyvin mukana, mutta juuri kentälle vaihdetun Dimitar Ilievin kuti oli tarkka ja painui alanurkkaan. Bulgaria kavensi numeroiksi 1-2.

Pian maalin jälkeen 70. peliminuutilla Suomi teki tuplavaihdon. Kentän sivuun otettiin keskiviikon Wales-peliin pelikiellon varoituksellaan ansainnut Tim Sparv, sekä avausmaaliin esityön tehnyt Robert Taylor. Sisään tulivat Rasmus Schüller ja Pyry Soiri.

84. minuutilla Suomi rakenteli hyvää hyökkäystä Teemu Pukin, Marcus Forssin ja Robin Lodin toimesta, mutta syötöistä puuttui viimeinen tarkkuus eikä vetopaikkaan ikinä päästy.

Viimeisen vaihtonsa Suomi teki 89. minuutilla, kun Teemu Pukki jätti kentän ja teki tilaa Ilmari Niskaselle.

Toisella puoliajalla Bulgaria oli pelissä jonkin verran niskan päällä ja vaaranpaikkoja syntyi. Sen näki kahdesta rankkaristakin. Hradecky ohitettiin kuitenkin vain kerran, joten Suomi jatkaa vieraskiertuettaan kolme pistettä rikkaampana Pukin ja Lodin maalien ansiosta. Voittolukemat kirjattiin maalein 2-1.

Kun Wales voitti samaan aikaan Irlannin 1-0 David Brooksin maalilla, ovat asetelmat Walesin ja Suomen keskinäiseen ensi keskiviikkona Cardiffissa selvät. Wales johtaa lohkoa pisteen erolla ennen Suomea, joten sille riittää tasapeli lohkovoittoon ja A-liigaan nousuun. Jos Huuhkajat puolestaan venyttää keskiviikkona voittoputkeaan viiteen peliin, nousee Suomi lohkovoittaja A-liigaan.