Marcus Forss ja Onni Valakari nousivat sukujensa parhaiksi maalintekijöiksi A-maajoukkueessa heti debyyteissään

© Kuva: Juha Tamminen

Suomi teki keskiviikkoiltana äärettömän kovan tempun, kun se kaatoi vieraskentällä hallitsevan maailmanmestarin Ranskan maalein 2-0 (lue otteluraportti). Erityisen hieno ilta oli ensimmäistä A-maaotteluaan pelanneille Marcus Forssille ja Onni Valakarille, jotka voivat ikänsä puolesta pelata vielä alle 21-vuotiaiden maajoukkueessakin – ja ovat tähän saakka pelanneetkin. Kumpikin nimittäin onnistui heti debyytissään maalinteossa.

Forss ja Valakari eivät ole suinkaan sukujensa ensimmäisiä maajoukkuepelaajia, vaan heidän sukunimensä on lukenut Suomi-paidan selkämyksessä ennenkin. Molemmat nousivat kuitenkin heti kättelyssä omien sukujensa parhaiksi maalintekijöiksi.

Marcus Forssin isoisä Rainer Forss pelasi vuosina 1951-1960 kaikkiaan 18 A-maaottelua, mutta maaleja hän ei näissä tehnyt. Silloisessa B-maajoukkueessa Forss teki maalinkin. Rainer Forss voitti vuonna 1953 Suomen mestaruussarjan maalikuninkuuden, ja pelasi enimmäkseen hyökkääjänä, mutta joskus myös puolustajana.

Marcuksen isä Tero Forss on puolestaan Inter Turun seuraikoneita, ja hänet valittiinkin ensimmäisten joukossa lokakuussa 30-vuotiaan Interin Hall of Fame -kunniagalleriaan. 52-vuotias Tero Forss pelasi komean veikkausliigauran, mutta ei esiintynyt maajoukkueessa.

Onni Valakarin isä, KuPS:n valmentajaksi vastikään palkattu Simo Valakari puolestaan pelasi uransa aikana 32 A-maaottelua, muttei tehnyt näissä yhtään maalia. Keskikentän puolustavassa roolissa pelannut Simo Valakari oli kentällä muun muassa kesäkuussa 1998 Helsingissä pelatussa harjoitusottelussa, jossa Suomi taipui Ranskalle niukasti maalein 0-1.

Vain reilua kuukautta myöhemmin Ranska voitti kotikisoissaan maailmanmestaruuden. Samassa ottelussa pelasivat myös eilen Ranskan paidassa debytoineen Marcus Thuramin isä Lilian Thuram sekä Ranskan nykyinen päävalmentaja Didier Deschamps.

Simo Valakari oli mukana myös Markku Kanervan valmennustiimissä A-maajoukkueessa reilun puolen vuoden ajan vuonna 2017.

LUE MYÖS: Some meni sekaisin Huuhkajien sensaatiomaisesta Ranska-voitosta – ”Brasilia seuraavaksi!”

LUE MYÖS: Näin kansainvälinen media reagoi Huuhkajien historialliseen voittoon – hurjat tilastot paukkuivat Ranskan kustannuksella

LUE MYÖS: Maajoukkueessa maalitili auki Ranskaa vastaan – Marcus Forss kertasi V Sportille ikimuistoista debyyttiään: ”Ei sitä ehkä siinä hetkessä tajunnut”

LUE MYÖS: ”Saimme kunnon opetuksen” – Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps listasi syitä Huuhkajien yllättävälle voitolle