Suuri ennakkopaketti Ranska–Suomi-otteluun: Mistä näet pelin ilmaiseksi, arvioidut avaukset ja valmentajien kommentit

© Kuva: Juha Tamminen

Keskiviikkona Huuhkajat mittaa tasoaan hallitsevaa maailmanmestaria vastaan Pariisissa, kun Ranska isännöi harjoitusmaaottelussa Suomea. Panoksia ei pelissä ole, mikä näkyy luultavasti jonkin verran molempien joukkueiden kokoonpanoissa. Molempien joukkueiden osalta Nations League jatkuu ensi viikonloppuna.

Mistä näet pelin?

Huuhkajien ottelut näkyvät tuttuun tapaan maksullisilta V Sportin kanavilta ja maksullisesta suoratoistopalvelu Viaplaysta. Ranskan ja Suomen välinen kamppailu käynnistyy vasta kello 22.10 Suomen aikaa.

Ottelua voi seurata V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä Viaplaysta. V Sport Jalkapallo -kanavalla ja Viaplayssa lähetys alkaa studio-osuudella kello 21.30.

Lisäksi ottelu näkyy ilmaiseksi lineaarisen television puolelta JIM-kanavalta ja Ruutu-suoratoistopalvelusta. JIM-kanavalla lähetys alkaa kello 22.

Arvioidut avaukset

Suomi

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa, ettei halua ottaa riskejä Ranska-ottelussa. Se on ymmärrettävää, kun lyhyen ajan sisään Suomi kohtaa Nations Leaguen ratkaisevissa otteluissa vielä Bulgarian ja Walesin. Suomi taistelee yhä jopa oman lohkonsa voitosta, joten avainpelaajien loukkaantumisiin ei yksinkertaisesti ole varaa.

Näin ollen Ranska-ottelussa peliaikaa on luvassa laajalla säteellä ja mitä ilmeisemmin debytantit Marcus Forss ja Onni Valakari saavat tulikasteensa A-maajoukkueessa. Melko varmalta vaikuttaa myös se, että tolppien välissä aloittaa Brescian Jesse Joronen. Ensimmäistä kertaa tänä vuonna Huuhkajien mukana oleva Robin Lod saattaa myös saada minuutteja, mutta hänen kohdallaan vastuuta on varmasti luvassa enemmän virallisissa otteluissa.

Syyskuussa debyytin tehnyt Niko Hämäläinen saattaa saada jälleen näyttöpaikan Ranskaa vastaan. Vasemman laitapuolustajan paikalle ykkösvaihtoehtona olevaa Jere Urosta luultavasti lepuutetaan tulevia otteluita silmällä pitäen.

Suomen keskikentän keskustassa vastuuta ovat pitkälti kantaneet Glen Kamara ja Tim Sparv. Luultavasti Sparville halutaan antaa lepoa Ranska-ottelussa, eikä Kamara luultavasti pelaa ainakaan täyttä peliä. Viimeksi Puolaa vastaan pelatussa harjoitusottelussa lokakuussa Kamara tuli toiselle puoliajalle sisään. Samankaltainen suunnitelma voi olla myös Ranskaa vastaan.

Kamara istui viikonloppuna vaihtopenkillä, kun Rangers jyräsi Hamiltonin yli peräti maalein 8-0. Kamara on saanut huilata Rangersin paidassa viimeiset kolme Skotlannin Valioliigan ottelua, ja hän on pelannut pääasiassa viikolla Eurooppa-liigan otteluissa. Tämä lienee kuormituksen kannalta hyvä asia myös Huuhkajien kannalta.

Oletettavaa on, että Suomi lähtee otteluun 5-3-2- tai jopa 5-4-1-ryhmityksellä. Kanerva on suosinut kovia maita vastaan puolustavampaa pelitapaa, ja nyt siitä saataisiin tärkeää oppia maailman huippumaata vastaan.

Huuhkajat kohtaa viikon päästä Nations Leaguen päätösottelussa Walesin, ja viimeksi Suomi lähti myös Walesia vastaan 5-3-2-ryhmityksellä. Näin ollen joukkue saisi Ranskaa vastaan arvokasta kokemusta puolustavammasta peliryhmityksestä, jos sama muoto nähdään myös ensi viikolla Walesin vieraana.

Arvio: Puolustaessa Suomen muoto tulee olemaan 5-4-1, jossa keskikenttä pyritään miehittämään mahdollisimman tiiviisti. Hyökätessä vasen wingback nostaa ylemmäs ja oikea wingback laskee alas, jolloin puolustukseen jää neljän linja. Hyökätessä vasemman laidan keskikenttäpelaaja nostaa kymppialueelle ja keskikentän oikea laita nostaa ylöspäin.

Suomen arvioitu avaus Ranskaa vastaan.

Ranska

Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps lähestyy Suomi-ottelua melko lailla samanlaisista lähtökohdista kuin Kanerva. Ranskalla on edessään kaksi tärkeää Nations Leaguen ottelua Suomi-pelin jälkeen.

Se kohtaa Portugalin jo lauantaina, ja tuossa ottelussa saatetaan ratkaista A-liigan kolmoslohkon voitto. Ranska ja Portugali ovat tasapisteissä komoslohkon kärjessä. Lisäksi Ranska kohtaa vielä ensi viikolla Nations Leaguen päätösottelussaan Ruotsin.

Siksi ykkösmiehiä jonkin verran säästellään, mutta laatua joukkueesta löytyy niin paljon, ettei kokoonpano olennaisesti heikkene, vaikka esimerkiksi PSG:n Kylian Mbappélle on lepovuoro tulossa.

Vähäisemmälle vastuulle seurajoukkueissaan jääneet Paul Pogba (Manchester United) ja Olivier Giroud (Chelsea) ovat näillä näkymin avauksessa, uskoo ranskalainen RMC Sport.

Myös erinomaisesti kauden aloittanut Marcus Thuram saanee vastuuta Suomea vastaan. Marcus Thuram on Lilian Thuramin poika. Isä-Lilianilta löytyy Ranskan maajoukkuepaidassa eniten maaotteluita, joten siinä riittää pojalle tavoitetta. Marcus sen sijaan odottaa vasta debyyttiään A-maajoukkueessa.

Viime hetkillä Ranskan joukkueesta jäi pois loukkaantumisen takia Bayern Münchenin laitapuolustaja Benjamin Pavard. Hänen tilalleen nostettiin Monacon laitapuolustaja Ruben Aguilar.

Arvio: Ranska lähtenee melko perinteisellä 4-4-2-ryhmityksellä, jossa laitapelaajat nostavat korkealle hyökätessä, ja muoto kääntyy jopa 2-4-4-muotoon.

Ranskan arvioitu avauskokoonpano Suomea vastaan.

Valmentajien kommentit

Markku Kanerva, Suomi:

– Jos katsotaan Ranskan pelaajalistaa, niin heillä on melkein 30 laatupelaajaa. Minun mielestäni joukkueen niin sanotuilla ”A- ja B-joukkueilla” ei ole kovin paljon eroa. He ovat Euroopan huippuseuroissa pelaavia maailmanluokan pelaajia. Keitä tahansa Ranska peluuttaakin, on heidän joukkueensa vahva.

– Pelaajille se (kolme peliä reilussa viikossa) on varmasti rankkaa, ja siksi luulen, että kaikkien joukkueiden täytyy kierrättää pelaajistoaan jonkin verran.

– Joukkueessa on nyt kolme uutta pelaajaa ja kaksi ensikertalaista, Onni Valakari ja Marcus Forss. Robin Lod saatiin myös vihdoin ja viimein pitkän tauon jälkeen Huuhkajiin. Kyllä tässä peliaikaa täytyy jakaa näiden kolmen pelin kesken, se on ihan selvä

– Totta kai ajatus avauskokoonpanostakin on jo olemassa. Mitään riskejä ei haluta ottaa, sillä Bulgaria- ja Wales-pelit ovat edessä ja toivomme, että kaikki ovat niissä peleissä mahdollisimman hyvässä kunnossa.

LUE LISÄÄ Kanervan mietteistä tästä.

Didier Deschamps, Ranska:

– On mahdollista, että debytantit Marcus (Thuram) ja Ruben (Aguilar) saattavat aloittaa tai tulla ainakin vaihdosta kentälle.

– (Kurt) Zouma on usein ollut mukana, mutta hän on pelannut vähän. Mielestäni hän on tehokkaampi tuolla paikalla (keskuspuolustajna) kuin moni muu. Pitkästä aikaa hän on saanut kaiken sen urheillullisen potentiaalin ja rauhallisuuden ulosmitattua. Kurt tulee pelaamaan kaikissa kolmessa ottelussa.

– Jos pelaaja on valittu mukaan, hän luultavasti tulee myös pelaamaan. On tärkeää seurata uusia pelaajia sen jälkeen, kun heidät on nostettu A-maajoukkueeseen. Osa pääsee uudestaankin mukaan ja osa ei. Mikään ei ole varmaa. Tiedämme, että jotkut pelaajat eivät välttämättä pääse EM-kisoihin, joten on hyvä nähdä pelaajia etukäteen. Maaliskuussa valinnat voivat olla hyvin toisenlaisia.

LUE LISÄÄ Deschampsin mietteistä tästä.

Ranska–Suomi-ottelu pelataan keskiviikkona Pariisissa, ja ottelu käynnistyy kello 22.10.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen