Veikkausliigakausi 2020 on nyt saatu päätökseen. SuomiFutis-sivusto purkaa kautta jälleen totuttuun tapaan atomeiksi päätösvihellyksen jälkeen. Tässä juttusarjassa nostamme esiin veikkausliigakauden suurimpia ilmiöitä, parhaimpia pelaajia ja valmentajia sekä unohtumattomia hetkiä.

Juttusarjan jokainen artikkeli on jaettu kolmeen aiheeseen, ja aiheet ovat jaettu omille sivuilleen. Pääset sivulta toiselle sivun alalaidasta valitsemalla seuraavan sivun. Ensimmäisessä osassa pureudutaan kauden pahimpaan alisuoritukseen, kauden upeimpaan otteluun sekä kauden suurimpaan yllätykseen. Arvionsa ensimmäisen osan aiheista antavat SuomiFutis-sivuston toimittajat Juho Hirvonen sekä Heikki Kuparinen.

Kauden pahin floppi

RoPS keräsi vain viisi pistettä koko kaudella. Kuva: Juha Tamminen.

Juho Hirvonen: RoPS:n surkeus ja SJK:n alakulo

– Rovaniemellä tuntui kaikki menevän pieleen tällä kaudella. Talous oli jo ennestään huonolla tolalla, ja sen päälle iski vielä koronakriisi. Joukkue oli todella kokematon, ja se näkyi karulla tavalla tulostaululla ottelusta toiseen. Viisi pistettä 22 ottelussa on silti todellinen rimanalitus, vaikka RoPS:lta ei ihmeitä odotettu alun perinkään.

– Ensi kaudella ilmasilta Helsingistä luultavasti myös katkeaa, kun HJK:n reservijoukkue Klubi 04 pelaa RoPS:n kanssa samassa sarjassa. HJK:n merkitys RoPS:n joukkueenrakentamisessa on ollut jopa kohtuuttoman suuri. Tällä kaudella Rovaniemellä pelasi HJK:sta lainalla peräti neljä pelaajaa.

– Myös SJK:n kausi oli varsinkin joukkueen pelaajistoon nähden alisuoritus. Jani Honkavaaran prosessi nytkähti kuitenkin vasta liikkeelle Seinäjoelle, joten liikoja ei tältä kaudelta vielä odotettu. Ensi kaudella Honkavaaran SJK mitataan sitten toden teolla.

Heikki Kuparinen: RoPS putosi ansaitusti

– ”Sori etelä, RoPS ei putoa ikinä”. No, nyt putosi, ja täysin ansaitusti. RoPS:lle povattiin vaikeaa kautta, mutta harva tuskin odotti näin surkeaa suoritustasoa. Vain yksi voitto ja viisi pistettä 22 ottelusta on yksi Veikkausliigan historian kehnoimmista kausista, eikä maalierossa 15-51 ole myöskään hurrattavaa.

Enoch Banza, Youness Rahimi ja Aleksandr Kokko pystyivät yhteensä neljään maaliin, eikä pelaajistosta noussut oikeastaan kukaan positiivisesti esiin. Kumpikaan RoPS:ia kauden aikana valmentaneista valmentajista – Vesa Tauriainen tai Mikko Mannila – eivät saaneet peliä uomiinsa, ja kuin pisteeksi i:n päälle SJK vielä hieroi suolaa märkiviin haavoihin päätöskierroksen lisäajan voittomaalillaan. RoPS tekee Napapiirillä mainiota juniorityötä, mutta organisaation talous ei ole vakain mahdollinen. Edessä voi olla pitkäkin korpivaellus Ykkösessä, sillä pääsarjaan nousua himoitsee moni muukin.

Seuraavalla sivulla käsitellään kauden kauden suurinta yllätystä. Pääset toiselle sivulle vaihtamalla sivua tämän tekstin alapuolelta.

Kauden suurin yllätys

Ilir Zeneli teki erinomaista työtä Lahdessa. Kuva: Juha Tamminen.

Juho Hirvonen: Hongan jääminen mitalien ulkopuolelle

– Honka jätti itsestään hieman vaisun kuvan kaudella 2020. Loppusijoitus oli neljäs, mikä takaa joukkueelle kuitenkin pääsyn Euroopan konferenssiliigan karsintoihin ensi kesänä. Tulos ei silti missään tapauksessa ollut sitä, mitä Tapiolassa odotettiin. Honka lähti kauteen HJK:n vahvimpana haastajana, mutta peräti kymmenen tasapeliä pudotti seuran mestaruustaistosta.

– Toinen asia, mikä itseäni Hongan kohdalla mietityttää on seuran suunta isommassa kuvassa. Joukkueen keski-ikä oli yli 27 vuotta kaudella 2020. Omat juniorit ovat lähteneet viime vuosina Espoosta hippulat vinkuen. Maximo Tolonen lähti jo aikaa sitten ja päättyneellä kaudella Arlind Sejdiu jätti Hongan. Lisäksi Honka oli ensimmäisten joukossa katkaisemassa kokonaan palkanmaksua pelaajilta, kun koronavirus iski maaliskuussa voimalla Suomeen. Onko Espoossa kaikki kunnossa? Onko pelaajien hyvä olla Hongassa?

Heikki Kuparinen: FC Lahden positiivinen kausi

– Lahti operoi Veikkausliigassa melko kepoisin resurssein ja kasasi kaudelle joukkueen, jossa ei materiaalin leveydellä juhlittu. Lahti kuitenkin voitti enemmän otteluita kuin hävisi ja sijoittui sarjan ylemmälle puoliskolle, vaikka jotkut povasivat sitä kauden alla putoamistaisteluunkin. 33 maalia oli hyvä työnäyte, kun vaikkapa hopeajoukkue Interkin teki vain kolme maalia enemmän. Puolustuslinja oli läpi kauden erinomaisessa tasapainossa, hyökkäyksessä riitti luovuutta ja Jasin Assehnoun löi yhdeksän maalinsa myötä lopullisesti läpi.

– FC Lahden arveltiin ottaneen pienen riskin, kun se palkkasi valmentajakseen suurelle yleisölle tuntemattoman Ilir Zenelin, joka oli aiemmin valmentanut Kakkosessa. Riski kannatti, sillä kuudes sija debyyttikaudella oli vakuuttava näyttö 36-vuotiaalta Zeneliltä. Tämän kauden perusteella nuorella Lahden joukkueella voi olla valoisa tulevaisuus edessään. Ensi kaudella jo mitalitaistelussa?

Seuraavalla sivulla käsitellään kauden hienointa ottelua. Pääset kolmannelle sivulle vaihtamalla sivua tämän tekstin alapuolelta.

Kauden hienoin ottelu

Stadin derbyssä tunnelma oli koronarajoituksista huolimatta upea. Kuva: Juha Tamminen.

Juho Hirvonen: Stadin derby 10.9.2020

– Kirjoitin jo heti ottelun jälkeen, että Stadin derby tarjosi kaikkea sitä, mitä moni luulee näkevänsä vain Valioliigassa. HIFK teki tuolloin todeksi sanonnan, että derbyssä voi tapahtua aivan mitä tahansa. HJK vei ottelua pelillisesti ja Klubin päävalmentaja Toni Koskela piti täysin käsittämättömänä sitä, että HJK hävisi ottelun. HIFK hyödynsi paikkansa tehokkaasti ja venyi upeaan voittoon lisäajalla.

– Kauden ensimmäinen Stadin derby oli kentällä ja katsomossa todellinen trilleri. Tunnelma oli hieno, vaikka otteluun saatiinkiin ottaa koronarajoitusten takia vain 2 900 katsojaa. Mikä tunnelma olisikaan ollut, jos ottelu olisi pelattu loppuunmyydyllä Bolt Areenalla tai vaikkapa loppuunmyydyllä Olympiastadionilla!

Heikki Kuparinen: Stadin derby 10.9.2020

– Katson vain melko harvoin futismatseja jälkilähetyksenä, mutta kauden ensimmäinen Stadin derby oli pakko katsoa kaiken hehkutuksen jälkeen, kun en sitä livenä ehtinyt seurata. Eikä totisesti tarvinnut katua. Bolt Arenalle otettiin koronarajoitusten takia vain 2 900 katsojaa, joten täysi tupa jäi haaveeksi. Siitä huolimatta tunnelma pelissä oli hieno, ja draama loistavasti käsikirjoitettu. Kansalle tarjottiin seitsemän maalia, loistavia torjuntoja ja upeita tilanteita.

– HIFK hallitsi avausjaksoa ja vei sen maalein 3-1. Toisella puoliajalla tuleva mestari HJK sai ison vaihteen silmään ja nousi jo rinnalle. Olisi kenties noussut ohikin, ellei olisi törmännyt Arnold Origiin. Katsomossa valmistauduttiin jo pistejakoon, mutta aivan lopussa Eero-Matti Auvinen sai nimensä historiaan puskettuaan HIFK:lle takatolpalta ikimuistoisen 4-3-voittomaalin. HJK hävisi kauden aikana vain kaksi ottelua, mutta tämä tappio varmasti sattui.