”Henkilökohtaisesti hän on minulle vuoden 2020 kohokohta” – Stéphanie Frappart rikkoi jälleen kerran jalkapallon lasikattoja

© Kuva: Getty Images

36-vuotias ranskalainen Stéphanie Frappart on nainen, joka tietää, miltä lasikattojen rikkominen tuntuu. Nuoresta iästään huolimatta Frappart on ollut FIFA:n kansainvälisten erotuomarien listalla jo vuodesta 2009 lähtien. Vaikka hän jakoikin oikeutta muun muassa naisten MM-finaalissa vuonna 2019, on Frappart saanut huomiota erityisesti siksi, että hän on ollut ”ensimmäinen” monessa miesten kilpailussa.

Frappart toimi erotuomarina vuonna 2011 Ranskan miesten kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Vuonna 2014 hän jakoi ensimmäisenä naisena oikeutta toisella sarjaportaalla Ligue 2:ssa, ja huhtikuussa 2019 oli Ligue 1:n vuoro – ensimmäisenä naistuomarina Ranskan pääsarjassa.

Myös UEFA kiinnitti huomiota Frappartin hyviin suorituksiin, ja nimitti hänet tuomariksi elokuussa 2019 pelattuun Supercupin loppuotteluun Liverpoolin ja Chelsean välillä. Koko Frappartin tuomarikolmikko koostui naisista, ja trio sai onnistumisestaan pelissä varauksettomat kehut.

Lisäksi Frappart on tuomaroinut aiemmin kahdessa Eurooppa-liigan lohkovaiheen ottelussa sekä syyskuisessa Nations Leaguen pelissä Latvian ja Maltan välillä.

Tuoreimman lasikattonsa Stéphanie Frappart rikkoi keskiviikkona, kun hän toimi ensimmäisenä naisena erotuomarina miesten Mestarien liigassa. Frappart nimettiin tuomariksi Juventuksen ja Kiovan Dynamon väliseen otteluun, jonka Serie A -jätti voitti 3-0. Tällä kertaa avustavat erotuomarit olivat miehiä.

Vuolaimman ylistyspuheen Frappart sai 39-vuotiaalta kokeneelta urheilutoimittajalta, englantilaiselta Kate Abdolta, joka kuvaili hienosti sitä, millainen merkitys Frappartilla voi olla esikuvana pienille tytöille ja tyttölasten isille. Abdo kuvaili muutoksen olevan tulossa, ja nimesi Frappartin henkilökohtaiseksi ”vuoden 2020 kohokohdakseen”.

– Jokaisella areenalla tässä jalkapallobisneksessä on Stéphanie Frappart, jota minun kaltaiseni tytöt katsovat ylöspäin. Se antaa toivoa ja inspiroi itseluottamusta. 2020 on ollut epäilemättä surkea vuosi, mutta Stéphanie Frappart oli yksi kohokohdistani.

Frappartin suoritusta kuvailtiin muun muassa 24 Matins -lehdessä ”täydelliseksi suoritukseksi, jossa ei ollut mitään ongelmia”. Riemuun Frappartin Mestarien liiga -debyytistä yhtyivät myös Manchester Cityn Ílkay Gündogan ja entinen huippumaalivahti Iker Casillas.

– Oli jo aikakin. Mahtava saavutus ja inspiraatio muille. Toivottavasti tämä on hyvin pian säännöllinen tapahtuma, Gündogan kirjoitti.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.