Chelsean 34-vuotias ranskalaishyökkääjä Olivier Giroud pääsi keskiviikkona ensimmäisen kerran tällä kaudella avauskokoonpanoon joukkueensa Valioliiga- tai Mestarien liiga-otteluissa. Chelsea kohtasi vieraissa Sevillan, ja Giroud teki joukkueensa kaikki maalit lohkovoiton ratkaisseessa 4-0-voitossa.

Valioliigassa Giroud on saanut tällä kaudella peliaikaa vain 47 minuuttia ja Mestarien liigassa ennen eilistä 48. Nyt hän nousi Mestarien liigan maalitilastossa aivan kärjen taakse tehtyään yhteensä viisi maalia kaikkiaan 132 peliminuutin aikana. Edellisellä kierroksella Giroud’n maali ratkaisi Chelsealle voiton Rennes’stä.

Giroud’n entinen pelikaveri, nykyisin AS Monacoa edustava Cesc Fábregas twiittasi pelin jälkeen ranskalaista vuolaasti kehuvan viestin.

– Millainen todellinen ammattilainen oletkaan, kaveri. Sinun pitäisi olla kaikkien nuorten pelaajien roolimalli. Hienosti tehty jälleen kerran. Ja edelleen ihmetellään, miten pääset aina vain pelaamaan!! Kova työ, intohimo, omistautuminen ja aito luonne kääntävät aina tilanteet, Fábregas kirjoitti.

Cesc Fàbregas Soler

@cesc4official
@_OlivierGiroud_ what a real pro you are mate. All young players should have you as a rol model. Well done once again. And people still wonder why you always end up playing!! Hard work, passion, dedication and real character to always turn things around. 👏🏻

Ranskan maajoukkueessa Giroud’n luotto on ollut koko ajan entisellään, sillä hän pelasi kaikissa Ranskan tämän vuoden kahdeksassa maaottelussa, ja viidessä niistä avauksessa. Giroud on viimeistellyt tänä vuonna maaotteluissa neljä maalia ja syöttänyt yhden.

– Neljä maalia, ja kaikella kunnioituksella muita joukkueita kohtaan, Sevilla ei ole mikään mikkihiiri-joukkue, vaan todella kova joukkue. Siihen päälle vielä se, että hän teki vasemmalla jalalla, oikealla jalalla sekä päällä, eli täydellinen hattutemppu, ja siihen vieä yksi ekstramaali. Hän on perinteinen ysipaikan maalintekijä. Upea suoritus, luonnehti Giroud’n mahtavaa iltaa C Moren studiossa Mikael Forssell. C Moren studiotiimi valitsi Giroud’n myös illan parhaaksi pelaajaksi.

Giroud teki samalla myös Mestarien liigan historiaa, sillä hänestä tuli kilpailun historian vanhin hattutempun tehnyt pelaaja. Giroud oli eilen 34 vuotta ja 63 päivää vanha. Sulan hattuunsa hän sai rangaistuspotkusta viimeistelemästään neljännestä maalista.

Kun mukaan lasketaan myös Mestarien liigan edeltäjä Euroopan Cup, teki Giroud’takin vanhempana hattutempun legendaarinen unkarilaishyökkääjä Ferenc Puskás, joka teki Real Madridilla hattutempun Feyenoordia vastaan vuonna 1965, ollessaan 38 vuotta ja 173 päivää vanha.

OptaJoe

@OptaJoe
34y 63d - Olivier Giroud is the oldest player in Champions League history to score a hat-trick, while he's the oldest to do it in the European Cup since Real Madrid's Ferenc Puskás in September 1965 (38y 173d v Feyenoord). Glorious.

Mikään järin suuri ei ole myöskään ”neljä maalia yhdessä ottelussa tehneiden” klubi, sillä ennen Giroud’ta vain 14 pelaajaa oli tehnyt Mestarien liigassa vähintään neljä maalia yhdessä ottelussa. Kuten alta näkyy, kyseessä on melkoinen eliittikerho, sillä nimilista on todella kova.

Squawka

@Squawka
15 players have scored 4+ goals in a #UCL game:

🇳🇱 M. Van Basten
🇮🇹 S. Inzaghi
🇭🇷 D. Pršo
🇳🇱 R. van Nistelrooy
🇺🇦 A. Shevchenko
🇦🇷 L. Messi x2
🇫🇷 B. Gomis
🇩🇪 M. Gómez
🇵🇱 R. Lewandowski x2
🇸🇪 Z. Ibrahimović
🇧🇷 Luiz Adriano
🇵🇹 C. Ronaldo
🇩🇪 S. Gnabry
🇸🇮 J. Iličić
🇫🇷 O. Giroud

Squawka

@Squawka
Olivier Giroud's game by numbers against Sevilla:

37 touches
17 total duels contested (most)
9 total aerial duels (most)
5 shots (most)
4 shots on target (most)
4 goals (most)
3 fouls won (most)
2 recoveries
1 tackle
1 clearance

Going home with the match ball.

Giroud’n edellä Mestarien liigan maalitilastossa ovat vain kuusi maalia tehneet Erlind Braut Håland (Borussia Dortmund), Marcus Rashford (Manchester United) ja Álvaro Morata (Juventus), ja heistä Hålandilta jää lohkovaiheen viimeiset kaksi peliä väliin loukkaantumisen takia. Giroud’n tavoin viidessä maalissa on myös Borussia Mönchengladbachin Alassane Plea. Giroud on saanut peliminuutteja reilusti alle puolet muiden neljän peliajasta.

Chelsean tavoin varmoja lohkovoittajia Mestarien liigassa ovat Bayern München, Manchester City ja Liverpool. Tämän nelikon lisäksi paikkansa pudotuspeleissä ovat varmistaneet Porto, Sevilla, Borussia Dortmund, Barcelona ja Juventus.

Lohkovaiheen viimeinen kierros pelataan ensi viikolla, ja auki on siis vielä seitsemän jatkopaikkaa. Tiistaina näistä ratkeaa kolme. Kaikki Mestarien liigan tulokset, otteluohjelman ja lohkotulokset löydät täältä SuomiFutiksen erikoisosiosta.

Lazio ja Club Brugge ratkaisevat yhden jatkopaikan keskinäisessä pelissään. Kotijoukkue Laziolle riittää tasapeli, mutta Brugge nousee jatkoon vierasvoitolla. H-lohkossa Manchester United, PSG ja RB Leipzig ovat puolestaan kutkuttavasti tasapisteissä. PSG:n tilanne on paras, sillä sille riittää jatkoon tasapelikin kotikentällä Basaksehiriä vastaan – tai tappiokin, jos United ja Leipzig eivät pelaa Saksassa tasan. Leipzig menee jatkoon, jos se kukistaa Manchester Unitedin, mutta Unitedille riittää tasapelikin.

Keskiviikkona ensimmäinen jatkopaikkaa ratkeaa Ajaxin ja Atalantan keskinäisessä kohtaamisessa. Ajax tarvitsee kotipelistään voiton, mutta Atalantalle riittää tasapelikin.

[readmore from=Mestarien-liiga]

A-lohkossa Salzburg voi nousta jatkoon, jos se voittaa kotikentällään Atlético Madridin. Atléticolle riittää jatkopaikkaan tasapelikin.

B-lohkon tilanne on kutkuttava, sillä kaikilla neljällä joukkueella on vielä mahdollisuus jatkoon. Päätöskierroksen ottelut ovat Real Madrid-Borussia Mönchengladbach ja Inter-Shakhtar Donetsk.

Inter nousee jatkoon, jos se voittaa Shakhtarin ja Real Madrid samalla Mönchengladbachin. Real Madrid jatkaa voitolla varmasti, ja tasapelilläkin, jos Inter voittaa Shakhtarin. Shakhtar menee jatkoon voitolla, tai tasapelilläkin, jos Real Madrid ei voita kotipeliään. Lohkokärki Mönchengladbachille riittää jatkoon tasapeli, ja tappiokin siinä tapauksessa, jos Inter ja Shakhtar pelaavat tasan.