Norjalaisseurat Tromsø IL ja Strømsgodset ovat ryhtyneet boikotoimaan Qatarissa vuonna 2022 järjestettäviä jalkapallon MM-kilpailuja.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on saanut valtavasti kritiikkiä siitä lähtien, kun se myönsi kisat Qatariin. Väitteitä on ollut muun muassa korruptiosta sekä kelvottomista työolosuhteista stadionien rakentamisessa. Jälkimmäisestä väitteestä löytyy myös tänä päivänä todisteita.

Eri toimijat ovat vuosien saatossa raportoineet hyvin monista kuolemista, jotka liittyvät tuleviin MM-kilpailuihin. Järjestelmää on kuvattu moderniksi orjuudeksi.

Strategia tätä vastaan ​​on ollut käydä vuoropuhelua ja kritisoida, mutta kritiikki ja vuoropuhelu ei ole kuitenkaan johtanut toivottuihin tuloksiin.

Guardian julkaisi tällä viikolla raportin, josta käy ilmi, kuinka valtava määrä ulkomaalaisia ​​työntekijöitä on kuollut Qatarin MM-kisojen valmisteluissa.

Lehden selvityksen mukaan yli 6 500 työntekijää Intiasta, Pakistanista, Nepalista, Bangladeshista ja Sri Lankasta on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun maalle myönnettiin MM-kisat 10 vuotta sitten.

Kun mikään muu ei tunnu auttavan, on otettava käyttöön se viimeinen oljenkorsi: boikotointi.

Tromsø IL julkaisi tänään verkkosivuillaan lausunnon, jossa se kertoi boikotoivansa MM-kisoja. Seura toivoo, että mikäli Norja selviytyy kyseisiin kisoihin, maan jalkapalloliitto osallistuu boikottiin eikä Norjan maajoukkuetta lähetetä kisoihin.

– Olemme iloisia siitä, että monet ihmiset rakastavat jalkapalloa ja että monet sijoittavat urheiluumme. Raha tulee aina olemaan osa urheilua. Tämä ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että hyväksymme samanaikaisesti korruption, hengenvaaralliset työolot ja käännämme katseemme, kun tapahtuu julmuuksia, Tromsø IL:n lausunnossa sanottiin.

– Tromsø IL uskoo, että jalkapallon on aika pysähtyä ja ottaa muutama askel taaksepäin. Meidän pitäisi miettiä, mikä on jalkapallon idea ja miksi niin monet ihmiset rakastavat urheilua. Se, että korruptio, moderni orjuus ja suuri määrä kuolleita työntekijöitä ovat tärkeimmän asiamme, jalkapallon MM-kisojen, perusta, ei ole lainkaan hyväksyttävää.

– Emme siis voi enää istua ja katsella ihmisten kuolemaa jalkapallon takia. On aika lopettaa tämä ja siirtyä eteenpäin. Jalkapallo ei voi hallita kaikkien kansojen politiikkaa ja sisäisiä asioita. Mutta se, mitä voimme tehdä, on asettaa selkeät vaatimukset itse järjestämillemme jalkapalloturnauksille.

– Tromsø IL kehottaa Norjan jalkapalloliittoa tukemaan maailmanmestaruuskilpailujen 2022 boikottia. Uskomme, että jos Norja pääsee tulevan karsinnan kautta kisoihin, meidän tulisi kieltäytyä matkustamasta Qatariin.

Lähes välittömästi Tromsø IL:n lausunnon jälkeen Strømsgodset tiedotti myös boikotoivansa kisoja.

Finsvenskan

@Finsvenskan
Nyt rintamaan on liittynyt toinen Norjan pääsarjajengi Strømsgodset. Tuskinpa jää ainoaksi, eiköhän muitakin nähdä #mmkisat #wc2022 dt.no/stromsgodset-s…
dt.no

Strømsgodset støtter krav om VM-boikott – ber NFF komme på banen

Strømsgodset støtter Tromsø i kravet om en boikott av fotball-VM i Qatar og ber Norges Fotballforbund komme på banen.

Finsvenskan

@Finsvenskan
Tromso vaatii Norjan futisliittoa boikotoimaan Qatarin 2022 MM-kisoja, eli kieltäytyä matkustamasta paikalle mikäli Norja selviäisi kisoihin. TIL ei myöskään meinaa mainostaa MM-kisoja omissa kanavissaan millään tavalla #mmkisat #wc2022

Lisää norjalaisseuroja saattaa lähiaikoina hypätä samaan kelkkaan, sillä Rosenborg, Odd ja Stabæk päättävät vuosikokouksissaan, boikotoivatko myös he Qatarin MM-kisoja.

Finsvenskan

@Finsvenskan

Finsvenskan

@Finsvenskan
Nyt rintamaan on liittynyt toinen Norjan pääsarjajengi Strømsgodset. Tuskinpa jää ainoaksi, eiköhän muitakin nähdä #mmkisat #wc2022 dt.no/stromsgodset-s…
dt.no

Strømsgodset støtter krav om VM-boikott – ber NFF komme på banen

Strømsgodset støtter Tromsø i kravet om en boikott av fotball-VM i Qatar og ber Norges Fotballforbund komme på banen.

Finsvenskan

@Finsvenskan
Tromso vaatii Norjan futisliittoa boikotoimaan Qatarin 2022 MM-kisoja, eli kieltäytyä matkustamasta paikalle mikäli Norja selviäisi kisoihin. TIL ei myöskään meinaa mainostaa MM-kisoja omissa kanavissaan millään tavalla #mmkisat #wc2022
Rosenborg, Odd ja Stabæk päättävät vuosikokouksissaan liittyvät Strømsgodset ja Tromsøn rintamaan.

Jo vuonna 2019 HJK:ta nykyisin edustava Riku Riski teki päätöksen siitä, että hän boikotoi kisoja. Turkulaislähtöinen laitahyökkääjä kieltäytyi tuolloin Suomen A-maajoukkueleirityksestä, joka järjestettiin Qatarissa.

LUE MYÖS: