Huuhkajien arvosanat Bosnia-Hertsegovinaa vastaan – kentän parhaasta ei epäselvyyttä, laidoilla vaikeaa: ”Vähän liian kovassa paikassa”

© Kuva: Juha Tamminen

MM-karsinnat alkoi Huuhkajien osalta 2-2-tasapelillä Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan. Tasapeli oli lopulta jopa pettymys, sillä Suomi oli kiinni upean nousun myötä myös voitossa. Ketkä pelaajista onnistuivat ja kenellä jäi parannettavaa?

SuomiFutis-sivuston raati arvioi Huuhkajien pelaajien otteet ja antoivat arvosanan asteikolla 4-10. Raadissa tällä kertaa paikan päällä ottelua seurannut Jaakko Perttilä sekä etänä ottelua seuranneet Eetu Ikola ja Juho Hirvonen.

Suomen molemmista osumista vastasi Teemu Pukki. Toiseen osumaan syötön tarjoili vaihdosta sisään tullut Joel Pohjanpalo. Bosnian maaleista vastasivat Miralem Pjanic rangaistuspotkun jatkotilanteesta ja Miroslav Stevanovic, jonka laukaus kimposi Jukka Raitalan kautta ohi Jesse Jorosen.

Arvosanat

Jesse Joronen 9,5

Juho Hirvonen, arvosana 10: Ei oikein enempää voi maalivahdilta vaatia, vaikka kaksi menikin selän taakse. Otti tukun tärkeitä torjuntoja ja piti Suomen vaikeilla hetkillä pelissä mukana. Lisäksi torjui vielä rankkarinkin, mutta jatkotilanteelle ei enää mahtanut mitään. Lukas Hradeckyn ollessa loukkaantumisen takia poissa, Suomi voi rauhallisin mielin luottaa Brescian ykkösveskariin.

Jaakko Perttilä, arvosana 9: Päästi kaksi, mutta pelasti vastaantuloillaan, peitoillaan, torjunnoillaan Suomen kahdesti. Torjui rankkarinkin, mutta epäonnisesti pallo kimposi takaisin Pjanicille, joka puttasi tyhjiin.

Nikolai Alho 6

Hirvonen, 6: Puolustussuuntaan pelaaminen oli melkoista hakemista. Rankkariin johtanut tilanne lähti Alhon huonosta purkupallosta ja mies soimasi siitä itseään ottelun jälkeen. Hyökkäyssuuntaan väläytteli ja 1-1-tasoituksessa upea haasto, jalka vapaaksi ja pallo ylärimaan, jonka jälkeen lopulta Pukki laittoi karat sisään. Parannettavaa jäi roimasti.

Perttilä, 6: Vähän liian kovassa paikassa. Ekalla jaksolla menetti pallon oman boksin tuntumassa, jonka jälkeen Jorosen torjunta ja Arajuuren tuplablokki pelastivat takaiskulta. Tokalla jaksolla huono purkupallo johti Raitalan käsivirheeseen ja rankkariin. Toisaalta paikkasi virheitään rakentamalla Suomen maalia ylärimakudillaan, jonka paluupallosta 1-1.

Joona Toivio 6,5

Eetu Ikola, 6: Piti alakerran hyvin kasassa Arajuuren kanssa. Vapaapotkuyritys ensimmäisellä jaksolla ei tuottanut maalivahdille ongelmia.

Hirvonen, 7: Bosnia puolusti järkevästi Toiviota, kun Suomi lähti rakentamaan hyökkäystä alhaalta. Toivio ei päässyt avaamaan peliä niin kuin yleensä. Puolustuksessa väänsi ja käänsi muun muassa Edin Džekoa vastaan, mutta vahvuudet eivät tulleet parhaalla mahdollisella tavalla esiin.

Paulus Arajuuri 8

Ikola, 8: Johti joukkoja kuten kapteenin kuuluukin. Muutama erittäin tärkeä blokki avausjaksolla. Piti Džekon hyvin poissa pelistä.

Hirvonen, 8: Johti puolustuslinjaa kapteenina, kun Tim Sparv ja Hradecky olivat poissa. Kaksinkamppailuissa vahva ja teki elintärkeitä blokkeja. Arajuuri ehti uskomattoman usein Bosnian pelaajien laukausten eteen. Esti blokeillaan pari varmaa maalia.

Jukka Raitala 7

Hirvonen, 7: Pelasi ensimmäistä kertaa Huuhkajien alakerrassa vasempana topparina kolmen linjassa. Pelipaikka on kuitenkin tuttu jo Montreal-ajoilta. Ei loistanut, mutta ei pettänytkään. Olisiko Raitala voinut olla lähempänä Stevanovicia 2-2-tasoituksesta, jotta olisi ehtinyt peittämään laukauksen paremmin? Positiivinen esitys siihen nähden, että pelituntuma oli vähintäänkin kehno, koska MLS-kauden alku on viivästynyt.

Perttilä: 7: Ei huono, muttei erityisen loistavakaan. Topparilinjan avauspelaaminen kulki vahvimmin Raitalan kautta (75 syöttöä, joista 93,3% omille, molemmissa Suomen korkeimmat luvut). Raitalan käsivirheestä rankkari, joka tosin hieman kyseenalaisesti vihelletty.

Niko Hämäläinen 6,5

Hirvonen, 7: Ehkä hieman jopa yllättäen nousi avaukseen, vaikka QPR:ssä viihtynyt viime aikoina penkillä. Kohtalainen esitys. Nousi tukemaan hyökkäyksiä, mutta Ikävä kyllä Hämäläiselle ei palloa saatu kovinkaan usein laidalle vauhtiin, vaikka mies tekikin kiitettävästi nousuja.

Perttilä, 6: Ei päässyt kovin vahvasti pelin sisään. Suomi ei kunnolla kyennyt hyödyntämään kummankaan puolen wingbackia hyökkäyspelaamisessa.

Glen Kamara 7,5

Kamara oli jälleen Suomen parhaimmistoa. Kuva: Juha Tamminen.

Ikola, 7: Hukkasi avausjaksolla hyvän maalintekopaikan pitkän spurtin päätteeksi. Syötöt napsuivat kuitenkin tuttuun tapaan lähes joka kerta omille. Pallonriisto Bosnian kulmapotkun jälkeen käynnisti Huuhkajien vastaiskun, joka johti Pukin toiseen maaliin.

Hirvonen, 8: Sparvin oltua poissa, Kamaralla oli suurempi rooli puolustussuuntaan kuin aiemmin. Siitä huolimatta Suomen pallollinen pelaaminen kulki jälleen kerran Kamaran kautta, jonka lisäksi ikiliikkuja ehti myös tukemaan Suomen hyökkäyksiä. Väsymätön pelaaja, joka saa kanssapelaajat näyttämään paremmilta. Ehkä Kamarasta saisi enemmän irti, jos hänen ei tarvitsisi olla keskikentän keskustan puolustavin pelaaja. Ensimmäisellä puoliajalla joutui varmistamaan usein, kun Joni Kauko ja Onni Valakari nostivat ylemmäs. Teki jälleen erinomaisia pallonriistoja ja avasi Suomen positiivisia tilanteenvaihtoja. Kaikin puolin loistava pelaaja.

Joni Kauko 7,5

Perttilä, 8: Istutettiin hieman yllättäen avaukseen Sparvin tilalle. Toi sitä, mitä arvatenkin haluttiin. Repi, raastoi, teki Suomen joukkueesta eniten syötönkatkoja (5) ja syötti päälle 1-1-maalin.

Ikola, 7: Paikkasi Sparvia hyvin keskikentän keskustassa. Oli aktiivinen kentän kumpaankin suuntaan ja voitti tärkeitä kaksinkamppailuita. Nopeaa pelinlukua myös.

Onni Valakari 6

Hirvonen, 6: Muutama väläytys nähtiin ensimmäisellä puoliajalla, kuten erinomainen haltuunotto kymppialueen taskussa ja syöttö linjan taakse Pukille, josta ei maalia kuitenkaan syntynyt. Jäi kuitenkin liian paljon pelin ulkopuolelle.

Perttilä, 6: Yllättäen avauksessa, mutta vaihdettiin jo tauolla pois. Vain 13 syöttöä, joista 69,2% omille. Näkymätön.

Robin Lod 8

Ikola, 8: Petasi Pukille useamman hyvän maalipaikan ja voitti tärkeitä kaksinkamppailuita. Todella väkevä suoritus pitkästä pelitauosta huolimatta. Jälleen Suomen luovin pelaaja kentällä.

Hirvonen, 8: Joka kerta hämmentää se, ettei Lodille ole muka käyttöä MLS:ää kovemmassa sarjassa. Jos olisin Daniel Farke, hankkisin Lodin pikaisesti Pukin tutkapariksi Norwichiin. Saa ratkaisevien syöttöjen antamisen näyttämään niin helpolta ja vaivattomalta.

Teemu Pukki 8,5

Pohjanpalo tarjoili Pukin 2-1-osuman. Kuva: Juha Tamminen.

Perttilä, 8: Teki kaksi maalia, joista etenkin toisessa erinomainen liike. Toisaalta myös hukkasi pari hyvää tonttia. Pukki nostanut itse riman niin korkealle, ettei voi olla viimeistelyyn täysin tyytyväinen.

Hirvonen, 9: Kahden maalin ilta oli jälleen taattua Pukkia. Ensimmäisellä puoliajalla kolme hyvää tekopaikkaa jäi hyödyntämättä, joten ei silti ihan täyden kympin suoritus. Pukin juoksu 2-1-osumaan oli henkeäsalpaava.

Vaihtopelaajat

Rasmus Schüller 6,5

Perttilä, 7: Vaihdettiin tauolla Valakarin tilalle. Kanervaa myötäillen toi lisää ryhtiä keskikaistan puolustuspelaamiseen. Taklasi Suomen joukkueesta eniten (3).

Hirvonen, 6: Suorastaan vaarallisia harhasyöttöjä. Tuntui, ettei ollut aivan pelin ytimessä. Yleensä Schüller suorittaa perusvarmalla tasolla, mutta näkyikö sitten alkuviikon nuhaoireilut? Pallollinen pelaaminen oli pelokasta virheiden myötä.

Joel Pohjanpalo 7,5

Hirvonen, 8: Olin itse asiassa hämmentynyt, kun Lod otettiin pois ja Pohjanpalo tuli sisään. Oli toki selvää, ettei Lodin pelikunto ollu paras mahdollinen. Pelkäsin, ettei Pukille riittäisi tarjoilua. Mitä vielä, Pohjanpalo tarjoili lähes heti Pukin läpiajoon ja taululle 2-1. Oli muuten sitä ennen puolustamassa omassa boksissa voittaen pääpallon. Vahva sisääntulo vaihdosta.

Ikola, 7: Sai paljon aikaan lyhyessä ajassa. Vaihdosta tultuaan selvitti Bosnian kulmapotkun tiehensä, juoksi kakkospallon aikana ylemmäs ja pelasi Pukin läpi täydellisesti mitoitetulla ulkosyrjäsyötöllä. Hyvä sisääntulo.

Tim Sparv –

Ikola, -: Hyppäsi johtoasemassa loppuminuuteiksi kehiin, mutta ei onnistunut auttamaan Huuhkajia voittoon. Näkymätön.

Hirvonen, -: Piti tulla varmistamaan Suomen voittoa, mutta ei oikein tuonut jalkoja eikä rauhallisuuttakaan. Toivoa sopii, että Sparv saa pelituntuman paremmaksi pikaisesti.

Suomen seuraava ottelu pelataan ensi sunnuntaina kello 21.45, kun vastassa on vieraskentällä Ukraina.

Kaikki Suomen ottelut ovat nähtävissä Elisa Viihde Viaplaysta, V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä ilmaiseksi Viafreesta.

Juho Hirvonen, Eetu Ikola, Jaakko Perttilä