Norjan A-maajoukkue järjesti eilen keskiviikkona mielenosoituksen Qatarin ihmisoikeusrikkomuksia vastaan ennen MM-karsintojen avausotteluaan Gibraltarin vieraana.

The Guardianin helmikuussa 2021 julkaiseman raportin mukaan MM-kisojen rakennustöissä on menehtynyt jo yli 6 500 rakennustyöntekijää. 37 heistä on saanut surmansa rakentaessaan stadioneita talven 2022 lopputurnausta varten.

Ihmisoikeusrikkomuksista raivostuneet norjalaispelaajat päättivät ottaa asiaan kantaa pukeutumalla ennen ottelua t-paitoihin, joissa luki sanat ”HUMAN RIGHTS – on and off the pitch” sekä ”RESPECT – on and off the pitch”.

LUE MYÖS: Näkökulma: Veren maku suussa karsintoihin – kuka edes haluaa ruumiskasojen päällä pelattaviin MM-kisoihin?

Kapteeni Martin Ødegaard ja päävalmentaja Ståle Solbakken olivat ilmoittaneet ennen ottelua, että Norja tekisi lausunnon ennen peliä.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Fotballandslaget

@nff_landslag
Human rights - On and off the pitch. #GIBNOR

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Fotballandslaget

@nff_landslag
Oppvarmingen unnagjort. Et knapt kvarter til avspark. Se kampen på TV 2 fra klokken 20.45! #gibnor

– Minulla on sellainen käsitys, että suuri osa pelaajistamme on kiinnostunut, välittää ja haluaa tehdä jotain vaikuttaakseen asiaan hyvällä tavalla, kertoi Arsenalissa lainalla pelaava Ødegaard.

Norjan maajoukkueessa on tiettävästi käyty totisia keskusteluita MM-kisojen boikotoinnista. Kesäkuussa järjestettävä kokous Norjan jalkapalloliiton kanssa määrittänee maan lopullisen päätöksen.

[readmore from=Qatar]

– Teemme töitä jonkun konkreettisen asian eteen. Nyt tavoitteenamme on laittaa enemmän painetta FIFA:lle, jonka pitäisi olla entistä suorempi ja päättäväisempi Qatarin viranomaisten kanssa tiukempien vaatimusten asettamiseksi, kertoi Solbakken ennen keskiviikon peliä.

Norja ei ole selvinnyt jalkapallon arvokisoihin sitten vuoden 2000 EM-kisojen. Norja voitti keskiviikkona Gibraltarin lukemin 3-0 ja on MM-karsintalohkossaan nyt ykkösenä Turkin, Hollannin, Montenegron ja Latvian edellä.

LUE MYÖS: