Teemu Pukki baby. Norwich ja suomalaisen jalkapallon ystävät ovat päässeet jälleen tällä kaudella nauttimaan siitä Teemu Pukista, jonka näimme jo 2018-19 kaudella, jonka päätteeksi Norwich nousi Valioliigaan.

On myös hyvin mahdollista, että tämä Pukki on paras versio itsestään. Siksi on hyvä ottaa hetki ja tarkastella Pukkia ja numeroita tämän ilmiön keskellä – kirvoittihan viimeisin maaliputki tämän tekstin kirjoittamiseen.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

NCFC Numbers

@ncfcnumbers
Teemu Pukki is the first player to score in every game in a run of five consecutive wins for Norwich City for 62 years, since Terry Bly in February 1959 #ncfc 🔰 🐐 🇫🇮

Jos katsotaan ajassa taaksepäin voidaan todeta, että Brøndbyssä Pukista kuoriutui se pelaaja, joksi hän viimeistään Norwichissa on kehittynyt. Samalla hänestä kuoriutui myös urheilija. Pukista on myös tullut isä.

En ole nähnyt asiasta virallisia tutkimuksia, mutta olen kiinnittänyt monen pelaajan kohdalla huomiota asiaan: kun pelaajasta on tullut isä, hänen pelinsä on vapautunut ja muuttunut rennommaksi. Lionel Messi pelasi elämänsä jalkapalloa, kun perheeseen oli saapumassa ensimmäinen lapsi ja myös saapumisen jälkeen – sattumaa tai ei, mutta vaikutusta sillä on.

Tilastojen mukaan Pukki pelasi jo Brøndbyssä lähes Norwich-tasollaan. Hän pelasi yhteensä 91 sarjaottelua vakipestillään, joissa teki 46 maalia. Ennen tätä Pukki pelasi lainapestillä 27 sarjaottelua viimeistellen yhdeksän maalia. 0.51 ja 0.33 maalin ottelukohtaiset tahdit kalpenevat toki Norwich-tilastoille, mutta etenkin tuo kausi ennen Norwich-siirtoa kertoi siitä mitä oli tulossa. Ja sen tiesi myös Norwich, joka hankki Pukin ilmaisella siirrolla.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Tästä puuttuu Pukin viimeisin maaliputki. Voidaan sanoa että varsin kelvollinen Norwich-ura

Pukin tilastot eivät valehtele

Norwichin ensimmäisellä nousukaudella Pukki kirjasi 0.69 maalia per 90 minuuttia. G+A 0.90 kertoo Pukin olleen vahvasti mukana Norwichin maaleissa ja otteluissa – ja olihan jo pelkästään maalimäärä aivan huikea.

Tällä kaudella Pukki on kirjannut 31 ottelua, 29 starttia ja 28 täyttä ysikymppistä. Näissä on tullut 20 maalia ja kaksi maalisyöttöä. Kun rangaistuspotkut otetaan laskuista pois, Pukki on tehnyt 16 pelitilannemaalia. Pukki on tehnyt 0,69 maalia ysikymppistä kohden.

  • Per 90 -tilastot: 0.69 G/90, 0.76 G+A (maalit+syötöt).
  • Maaliodottama, xG: 17.32 (Infogol)

Infogolissa Pukin maaliodottama kirjataan tällä hetkellä lukemaan 17.32, kun toteutuma on 20 osumaa. Hän laukoi 2018-19 kaudella 140 kertaa, tällä kaudella tilastoituna on 101 laukausta.

Pukin tehokkuus nousi uusiin ulottuvuuksiin viikonloppuna, kun suomalaishyökkääjä teki kaksi maalia Lutonin verkkoon. Pukki nousi Norwichin seurahistorian tehokkaimmaksi hyökkääjäksi. Huomionarvoista on myös se, että viikonlopun jälkeen taakse jääneet Ralph Hunt ja Roy Hollis pelasivat 1950-luvulla kolmatta divisioonaa.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Canaries Caption It

@Saund65
Teemu Pukki - 60 goals in 110 league games - now the best league games to goal ratio of any #NCFC player *ever*.

Norwich tulee nousemaan takaisin Valioliigaan kauden päätteeksi. Kun näin käy, ei pitäisi olla vaikeaa valita sarjan tärkeintä ja parasta pelaajaa. Pukin kohdalla keskiarvo ansaituille pisteille ottelua kohden (ppm) oli jo ennen Luton-ottelua 2,20. Vertailun vuoksi lukema oli kaudella 2018-19 Norwichissa 1.98 ja parhaalla Brøndby-kaudella 2.25.

Toisin sanoen Pukin pelatessa Norwich kirjaa keskimäärin yli kaksi pistettä ottelusta – eli voittaa tai vähintään pelaa tasan. Tätäkin mykistävämpi tilasto on se, että Pukin maalit olivat tuottaneet Norwichille 20 lisäpistettä jo ennen viikonlopun Luton-kohtaamista. Kaudella 2018-19 maalit toivat saman määrän lisäpisteitä, mutta koko kauden aikana. Nyt puhutaan vielä kesken olevasta kaudesta, ja olemme samassa lukemassa.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

NCFC Numbers

@ncfcnumbers
Teemu Pukki's 29 Championship goals in 2018/19 gained Norwich City an extra 20 points.

Teemu Pukki's 17 Championship goals so far in 2020/21 have gained Norwich City an extra 20 points.

#ncfc 🔰 🐐 🇫🇮

Pukin tahti lupaa paljon paitsi Norwichin kannalta mutta myös maalitilastoissa nousemisen suhteen. Pukki on tehnyt neljänneksi nopeiten 50 maalia Norwichille seuran historiassa. Tässäkin on syytä huomioida aikakausi – vaikka en 50-luvulta otakaan mitään pois. Pukin verran vain, koska tässä tehdään nyt uutta seuralegendaa.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Pukin tahti lupaa paljon tulevalta jos mietitään maalitilastoissa nousemista: Neljänneksi nopeiten 50 maalia Norwichille seuran historiassa - ja aikakausi on hieman eri.. (data: The Athletic)

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Sikäli kun moni asia osuu kohdalleen niin Pukki tekee itsestään todellista seuralegendaa.

Itseluottamus ja oikea-aikaiset liikkeet

Pukki on vähintäänkin mahtava Championship-pelaaja. Sen lisäksi on jo laajalti todettu, että hän pääsee Norwichissa pelaamaan omilla vahvuuksillaan, on arvostettu ja nauttii olostaan perheen kanssa. Miksi siis lähteä mihinkään?

Voi olla, että Valioliigan suuremman seuran soittaessa kieltäytyminen olisi hankalaa, mutta se on toisen tekstin asia. Norwichissa jatkaessaan, terveenä pysyessään ja yhä maalinteossa säännöllisesti onnistuessaan voi Pukki hyvin nousta todella korkealle esimerkiksi seurahistorian maalipörssissä.

Miten Pukki on sitten tehnyt comebackin Valioliigassa nähdyn pienen suvantovaiheen jälkeen? Ympäristö on eri. Pukki nauttii Mestaruussarjan otteluista ja pääsee pelaamaan vapaammin. Puolustukset ovat heikompia, mutta pidetään keskiössä pelaaja. Hyökkääjä elää itseluottamuksesta, ja sen Pukki on saanut takaisin. Hyvä ruokkii itseään.

Teemu Pukki on saanut tuulettaa Norwichissa. Kuva: Getty Images.

Pukin rentous ja maalinälkä näkyvät konkreettisesti. Kieli keskellä suuta, sisäsyrjä auki ja vapaaksi, sitten yhdellä kliinisellä kosketuksella pallo vastustajan maaliin ja sen alimpaan kolmannekseen. Tämä on se yleisin viimeistely. Pukin 50 ensimmäisestä Norwich-maalista puolet tuli yhdellä kosketuksella, 19 läpiajosta ja 15 toisella kosketuksella. 62% näistä maaleista sijoittui maalin alimpaan kolmannekseen.

Kotkalaisesta on kehittynyt täydellinen poacher. Näemme, että hän operoi pääasiassa hyökkäyskolmanneksen keskellä, mutta myös jonkin verran laidoilla sekä keskiympyrän tuntumassa. Pukki tekee maaleistaan yli 80% boksista tai sen rajalta, ja pääasiassa oikealla jalalla.

Mutta on Pukki myös uhka kauempaa tai toisenlaisilla viimeistelyillä – muistammehan muun muassa komean maalin Newcastlea vastaan Valioliigassa. Pukki hakeutui pois vastustajan puolustamalta alueelta ja sijoittui täydellisesti saadakseen jälkitilanteen itselleen viimeisteltäväksi volleylla boksin rajan tuntumasta 15 metristä.

Norwich pelaa Pukille pallon tyypillisesti keskittämällä tai viistosyötöllä boksiin tai boksin sisällä. Pukki tekee paljon vertikaalisia juoksuja selustaan puolustajien sokeita kulmia ja hartioita hyödyntäen (cover shadow). Näillä teoilla Pukki karkaa joko puolustajien välistä tai toisen puolustajan harhautuessa toisaalle. Sama kaava toistuu myös Huuhkajissa.

Pukki on saanut nauttia Emiliano Buendían (vas.) tarjoilusta. Kuva: Getty Images

Ehdoton vahvuus Pukin pelissä on hakeutuminen pois puolustajastaan silloin kun pallollinen on päässyt murrolle ja valitsee laukooko itse vai syöttääkö Pukille. Pukin teko petaa paikkaa hänelle itselleen mutta myös pallolliselle sekä toisen aallon, kakkosvaihtoehdon pelaajille. Liikkuminen on kehittynyt Pukin parhaaksi ominaisuudeksi, ja näinhän sen pitääkin sikäli kun haluaa menestyä hyökkääjänä. Älykäs liikkuminen ja sijoittuminen takaa maalit.

Näissä tilanteissa, joissa Pukille pelataan palloa hetki ennen viimeistelyä on tärkeä. Pallon vastaanottamisessa Pukki on kehittynyt ainakin silmämääräisesti erittäin paljon. Siitä nähtiin erinomainen esimerkki Lutonia vastaan ensimmäisessä osumassa.

Yhden ja kahden kosketuksen viimeistelyt eivät valehtele kosketuksen pehmeydestä ja laadusta. Tähän kun yhdistetään juoksujen ajoitus, suojaaminen ja sijoittuminen on meillä nyky-Pukki valmiina.

Kun Pukista kuoriutui urheilija Tanskassa, hän varmisti, että voi menestyä Englannissa. Pukki on todella väkevä kaksinkamppailuissa, jotka tapahtuvat maassa. Hän voitti noin 80% näistä tilanteista 18/19 kaudella. Urheilullisuuden parantuessa Pukki pystyy prässäämään paremmin ja kestävyys kohenee – näin varmistetaan Norwichin pelille tärkeä elementti ja Pukille säännöllisiä 90-minuuttisia.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Ainakin on hyvin tiedossa mikä tandemi on 20-21 kaudella tuomassa Norwichille paluuta Valioliigaan.

Tällä kaudella on jälleen noussut esiin Pukin ja Emiliano Buendían välinen yhteistyö. Mainitut asiat toteutuvat tämän kaksikon pelaamisessa jatkuvasti. Pukki kirjaa paitsioita, mutta se johtuu siitä, että hän odottaa sitä parasta asetta: Buendáan vapauttavaa syöttöä, jota seuraa läpiajo ja viimeistely. Pukki hakeutuu sokeisiin kulmiin (cover shadow) joko topparien väliin tai odottaa syötön lähtemistä puolustajan hartiassa, juuri ja juuri paitsion välttäen.

Pukki on siis jälleen takaisin omilla vahvuuksillaan, suotuisassa ympäristössä ja entistä vahvempana. Onkin mielenkiintoista nähdä miten tämä kantaa Valioliigaan, jonne Pukki palaa joka tapauksessa ainakin Norwichin kanssa. Uskon, että sekä seura, joukkue että Pukki ovat parempia, kun korkein sarjataso kutsuu toistamiseen.

LUE MYÖS: