Päävalmentaja Markku Kanerva julkisti keskiviikkona pidetyssä etätiedotustilaisuudessa Huuhkajien joukkueen maaliskuun triplamaaotteluun Bosnia ja Hertsegovinaa, Ukrainaa ja Sveitsiä vastaan. Suurimmat yllätysnimet joukkueessa olivat maalivahti Carljohan ”Saku” Eriksson sekä toppari Robert Ivanov. Mjällbyssä pelaavalle Erikssonille A-maajoukkuekutsu on uran ensimmäinen, kun Warta Poznanin Ivanov on pelannut yhden ottelun, Qatarin harjoitusleirillä tammikuussa 2019.

Yhtä toivottua debytanttia ei mukaan saatu, sillä Schalken 19-vuotias topparilupaus Malick Thiaw valitsi ainakin tässä vaiheessa edustusmaajoukkueekseen Saksan. Thiaw nimettiin maanantaina Saksan alle 21-vuotiaiden maajoukkueryhmään ensi viikolla alkavaan ikäluokan EM-turnaukseen.

Thiawin valinta ei tässä vaiheessa ratkaissut vielä tulevaa mahdollista A-maajoukkue-edustusta, vaan sitä valintaa hän voi pohtia rauhassa. Perinteisesti kaksoiskansalaiset kiinnittyvät johonkin A-maajoukkueeseen vasta, kun he ovat pelanneet kilpailullisen ottelun valitsemansa maan edustusasussa. Vielä A-maajoukkueen harjoitusottelukaan ei tätä valintaa sinetöisi.

Kaiken lisäksi FIFA höllensi kansainvälisiä maajoukkuepelaajien edustussääntöjään viime syyskuussa hieman. Sääntömuutoksen myötä pelaaja, joka on pelannut korkeintaan kolme A-maaottelua yhden maan paidassa ennen kuin on täyttänyt 21 vuotta, voi vaihtaa myöhemmin toisen maan paitaan, johon hänellä edustusoikeus on. Edellisestä ottelusta ”vanhan” A-maajoukkueen paidassa pitää kuitenkin olla kulunut vähintään kolme vuotta.

Merkittävää on, että sääntömuutoksen myötä nämä ottelut saavat olla myös arvokisakarsinta- tai Nations League -otteluita. Yksittäinen ottelu aikuisten MM- tai maanosan mestaruusturnauksessa sitoisi kuitenkin valinnan heti.

Näin ollen Malick Thiaw voisi teoriassa pelata vaikkapa syyskuussa Saksan paidassa kaksi MM-karsintaotteluakin, ja olla silti edelleen tulevaisuudessa Suomen A-maajoukkueen käytettävissä. Tämä on tietenkin vasta hyvin hypoteettinen spekulaatio, mutta nykyhetken kannalta kiinnostavampaa voisi olla, että esimerkiksi Nottinghamin 29-vuotias laitapuolustaja Carl Jenkinson saisi mahdollisesti edelleen vaihtaa Huuhkajiin, jos hänen ja maajoukkueen intressit kohtaisivat.

Mitenkään yksiselitteisen selkeä FIFA:n sääntö ei kuitenkaan ole. Säännöissä lukee vapaasti suomennettuna näin: ”Pelaaja saa, ainoastaan kerran, anoa edustusoikeuden vaihtoa sellaisen toisen maan edustusjoukkueeseen, jonka kansallisuus hänellä on.”

Säännöissä ei kuitenkaan selkeästi ilmaista, koskeeko tämä ”kerran vaihtaminen” vain A-maajoukkuetasoa, vai lasketaanko mukaan myös pelatut juniorimaaottelut. Jenkinson kun pelasi ensin Englannin juniorimaajoukkueessa, sitten Suomen juniorimaajoukkueessa, ja sen jälkeen mainitun ottelun Englannin A-maajoukkueessa.

FIFA:n sääntömuutoksen keskeisiä kohtia pääsee tavaamaan itse tämän dokumentin sivuilta 30-32.

SuomiFutiksen Jaakko Perttilä kysyi etäpressissä Markku Kanervalta, onko hän harkinnut Jenkinsonia Huuhkajiin sääntömuutoksen seurauksena. Kanervan vastaus kuului näin:

– Ei ole oltu yhteydessä Jenkinsoniin. Tietenkin meidänkin täytyy selvittää, mikä tämä sääntömuutos on.

– Tilanne joukkueessa on ylipäätään aika hyvä. Huutavaa tarvetta kaivaa pelaajia ei ole, mutta kaikki vaihtoehdot on tietenkin huomioitava, koska mitä vain voi sattua.

– Tsekataan tuo tilanne. Olen Callea seurannut ja tiedän, että hän on jäänyt Nottinghamissa penkkimieheksi. Varmaan on tietysti tsekattava, mitä tuo sääntömuutos tarkoittaa, ja että olisiko hänellä vielä mahdollisuus edustaa Suomea.

Arsenalin akatemian kasvatti Carl Jenkinson pelasi Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa neljä ja Pikkuhuuhkajissa yhden ottelun. Hän kuitenkin lukittui Englannin A-maajoukkueeseen, kun Roy Hodgson valitsi silloin 20-vuotiaan nuoren miehen pelaajaryhmäänsä syksyllä 2012.

Jenkinson pelasi 14.11.2012 noin 20 minuuttia Friends Arenan avausottelussa Solnassa, kun Ruotsi kaatoi Englannin maalein 4-2. Zlatan Ibrahimovic viimeisteli pelissä kaikki Ruotsin maalit, joista yhden satumaisella ja kuuluisalla ”skorpionipotkullaan”.

Carl Jenkinson on kärsinyt urallaan useista vakavista loukkaantumisista, ja on ollut sivussa pitkiä jaksoja niin polvi-, olkapää- kuin nilkkavammojenkin vuoksi. Hän on pelannut urallaan Arsenalin ja West Hamin joukkueissa kaikkiaan 93 valioliigaottelua. Nykyisellä sarjatasolla Englannin Mestaruussarjassa pelejä on kertynyt 18. Lisäksi Jenkinson on pelannut kymmenen peliä Mestarien liigaa ja kolme Eurooppa-liigan ottelua.

Loukkaantumiset ovat suistaneet Jenkinsonin uran alamäkeen, sillä viimeisten viiden kauden aikana hän on pelannut yhteensä vain 22 sarjaottelua. Tällä kaudella Jenkinson on ollut terve, mutta hän on pelannut Nottinghamin joukkueessa vain kolmessa Mestaruussarjan ja kahdessa FA Cupin ottelussa.

[readmore from=Huuhkajat]

FIFA:a ajoi muuttamaan sääntöjään erityisesti Marokko ja Munir El Haddadi. 25-vuotias Espanjassa syntynyt Sevillan kärkimies pelasi 13 minuuttia Espanjan 5-1-voittoon Pohjois-Makedoniasta päättyneessä EM-karsintaottelussa syksyllä 2014. Hän oli tuolloin 19-vuotias.

Lisää näyttöpaikkoja Espanjan maajoukkueessa ei ole herunut, ja Munir on vuosien ajan halunnut vaihtaa toisen kotimaansa Marokon paitaan. Syksyllä tehdyn sääntömuutoksen myötä toive myös toteutunee, sillä FIFA vahvisti Munirin edustusoikeuden vaihdon helmikuussa.

LUE MYÖS:

Tässä on Huuhkajien joukkue MM-karsintojen avauspeleihin – kaksi uutta nimeä mukana

Markku Kanervalta hämmentävä paljastus Roman Eremenkosta: ”Olisi kiva tietää”

Markku Kanerva kehottaa Glen Kamaraa uusiin haasteisiin: ”Eväät riittävät kyllä”