FC Haka -kausiennakko 2021: Isä ja poika haluavat vielä isoihin valoihin – Teemu Tainion joukkue kauden suurin mysteeri

Olet kausiennakon sivulla 4.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Valmentajaura vasta alkanut – mihin se johtaa?

Teemu Tainio on tehnyt Valkeakoskella hyvää työtä vaikeasta viime kaudesta huolimatta. Kuva: Juha Tamminen.

Valmennusryhmä

  • Päävalmentaja: Teemu Tainio
  • Valmentaja: Mikko Manninen
  • Fysiikkavalmentaja: Alejandro Peris Mora
  • Maalivahtivalmentaja: Pauli Jussila

Teemu Tainio hyppäsi kaudella 2019 päävalmentajaksi työskenneltyään ensin Keith Armstrongin apuvalmentajana kaudella 2018. Ja mikä debyyttikausi päävalmentajana se olikaan. Haka oli ylivoimainen Ykkösessä ja nousi suoraan Veikkausliigaan. Katseet kääntyivät pitkästä aikaa Valkeakoskelle. Kyseltiin, onko Hakalla käsissään Suomen uusi valmentajatoivo.

Ehkäpä, mutta työ on vasta alkanut. Tainio sai kokea viime kaudella Veikkausliigan raadollisuuden. Tainion ajatus aktiivisesta futiksesta törmäsi Veikkausliigan kovaan tasoon. Haka ei enää ollutkaan se joukkue, joka vei peliä mielin määrin. Tainion kannalta huono merkki oli se, että pitkästä harjoituskaudesta huolimatta Hakan pelin organisointi oli melko puutteellista.

Tainio toki ottaa vasta ensimmäisiä askeleitaan valmentajana, joten jokainen kausi tuo valtavan määrän oppeja reppuun. Pelaajalähtöinen valmentaja saa siitä kiitosta, että joukkueessa on ollut erinomainen henki. Kaikki pelaajat tuntevat olevansa merkityksellisiä. Sitä auttoi viime kaudella myös melko pieni rinki, koska Tainio ei halua tilanteeseen, jossa pelaajat ovat tyytymättömiä peliaikaansa.

Tällä kaudella ringin koko on kasvanut. Miten Tainio pitää nyt uudet hankinnat tyytyväisinä? Tainio on myös muuttamassa ryhmitystään Veikkausliigan trendien mukaisesti kolmen topparin linjaan. Miten organisointi nyt onnistuu?

Haka jäi Suomen Cupissa tylysti alkulohkoon, jonka jälkeen Tainio on pitänyt visusti korttinsa piilossa. Selvää on se, että Tainio lähestyy uutta kautta huomattavasti inhorealistisemmin. Puolustus on miehen mukaan laitettu paremmalle tolalle, ja hankinnat on tehty tarve edellä.

On erittäin mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan Tainio lähtee peliä kehittämään. Vaikuttaisi siltä, ettei Tainiolle ole vielä muodostunut mitään pysyvää pelitapaa tai muotoa. Se voi olla hyvä asia, onhan esimerkiksi Bayern Müncheniin siirtyvä – yksi jalkapallomaailman lupaavimmista valmentajista – Julian Nagelsmann tunnettu nimenomaan pelin dynaamisuudesta ja monipuolisuudesta.

Toisaalta, onko Tainio todella jo valmis opettamaan pelaajilleen peliä monipuolisuuden kautta vai pitäisikö perussapluuna saada ensin mahdollisimman hyvälle tolalle? Ensi kausi antaa paljon vastauksia. Tainio on joka tapauksessa hyvällä tiellä.

Peliryhmitys – muoto

Viime kaudella Tainio käytti otteluissa monia eri ryhmityksiä, mutta tähän kauteen joukkue on lähtemässä 3-4-3-muodolla, vaikka muutakin on varmasti luvassa.

Kauteen valmistavissa otteluissa Haka on aloittanut prässäämisen väliajoin todella ylhäältä ja aggressiivinen pelityyli onkin ollut osalle vastustajista myrkkyä. Hakasta on saatu nyt enemmän päävalmentajansa näköinen, ja peliväline halutaan saada riistettyä aina nopeasti omalle joukkueelle. Peli on rohkeaa ja aktiivista, eikä Haka todellakaan lukeudu ainakaan sarjan tylsimpiin joukkueisiin.

Myös laidoille on tullut valtavasti lisää jalkoja, joten palloa tuodaan nyt monipuolisemmin ylös, kun viime kaudella se tapahtui lähes poikkeuksetta Popovitšin kautta.

Talven aikana Hakalla on ollut ongelmia etenkin pelinavaamisessa ja erikoistilannepelaamisessa molemmissa päissä kenttää, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka valmiina joukkue astelee sarja-avaukseen.

Tainion mukaan tilanteesta ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä hän on jättänyt erikoistilanneharjoittelun tarkoituksella kauden kynnykselle.

Jami Kyöstilällä on iso rooli Hakan oikealla laidalla. Kuva: Juha Tamminen.

Tällä kaudella Haka pelaa monen muun joukkueen tavoin kolmen pelaajan alakerralla, jonka muodostavat Auvinen, Luiyi de Lucas ja Niklas Friberg. Wingbackeina viilettävät vasemmalla Mohamed ja oikealla Jami Kyöstilä.

Puolustaviin rooleihin kilpailua tuovat muun muassa vasemmalla pelaava Henri Malundama, oikealla viihtyvä Seth Saarinen sekä toppariksi hankittu Ndukaku Alison.

Keskikentän keskustaan Hakalla on puolestaan useampiakin vaihtoehtoja, eikä kenelläkään ole kausikorttia avaukseen. Talvikaudella peliä ovat pyörittäneet Tainio, Jacob Bushue, Youri Loen sekä Janne-Pekka Laine.

Tällä kaudella myös hyökkäyspäähän löytyy hyvin kilpailua, mutta hyökkääjänä nähtäneen ainakin alkukaudesta Ojala, vasemmalla laidalla Yartey ja oikealla laidalla Samuel Chidi. Myös Antto Hilska on potentiaalinen nimi aloittavaan kokoonpanoon.

Maalilla Hilander toimii selkeänä ykköstorjujana.

FC Hakan ihanneavaus (3-4-3)

Hakan ihanneavauskokoonpano kaudella 2021.

Monenneksi Haka sijoittuu ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.