He kärkkyvät viimeisiä paikkoja Suomen kisaryhmään – Huuhkajien EM-joukkuespekulaatiot, osa 2

© Kuva: Juha Tamminen

SuomiFutis otti tehtäväkseen arvioida Huuhkajien EM-kisajoukkueen muodostumista, kun maaliskuun triplamaaottelu on pelattu. EM-kisajoukkueet pitää ilmoittaa viimeistään 1.6., mutta jo kaksi kuukautta ennen kisoja Suomen paletti on jo aika hyvin selvillä. Markku Kanervan aivoituksissa pelaajisto lienee päätetty jo miltei kokonaisuudessaan, mutta me uskalsimme nimetä varmoiksi EM-kisapelaajiksi tässä vaiheessa 13 pelaajaa.

Juttu varmoista valinnoista julkaistiin jo aiemmin (lue juttu tästä), mutta nyt käsittelemme pelaajia, jotka kärkkyvät viimeisiä paikkoja joukkueessa. Suurin osa tämänkin osion pelaajista tulee joukkueeseen mahtumaan, mutta muutamien kohtalo on jäädä kotikatsomoon. Kevään seurajoukkuenäytöt ja säännöllinen peliaika ovat varmasti edelleen tärkeitä.

Maalivahdit:

Anssi Jaakkola, 34, Bristol Rovers – Kokenut Jaakkola oli Huuhkajien luotettava kolmosvahti koko EM-karsintaprojektin ajan, ja saa suurella todennäköisyydellä saman sparraajan roolin myös lopputurnauksessa. Lupsakka ja pidetty kemiläinen hyväksyy mukisematta osansa, ja on varmasti mutkaton valinta ryhmään. Kolme A-maaottelua pelannut Jaakkola pelasi viime viikolla ensimmäisen ottelunsa 3,5 kuukauteen akillesjännevammasta toivuttuaan.

Puolustajat:

Niko Hämäläinen, 24, QPR
Nikolai Alho, 28, MTK Budapest
Albin Granlund, 31, Stal Mielec

Tästä kolmikosta luultavasti yhden katkera osa on jäädä ulos kisajoukkueesta, ja kilpailu on armottoman kovaa. Kaikkein vahvimmilla on kovaa nousua tehnyt Hämäläinen, jonka valmiudet hyökkäyssuuntaan ovat hyvät. Vaikka peliminuutit QPR:ssä ovat olleet tiukoilla, pelaa Hämäläinen Huuhkajissa jo kuin aikamies.

Viimeinen paikka ratkaistaan luultavasti Alhon ja Granlundin välillä. Molemmat ovat tottuneet myös viiden miehen puolustuslinjassa pelaamaan. Alho on kaksikosta vähän hyökkäävämpi vaihtoehto, mutta hän on haparoinut ajoittain puolustuspäässä. Ollaan makuasioiden äärellä, mutta artikkelin kirjoittajan papereissa Granlundilla on tässä vaiheessa ehkä lievä etulyöntiasema.

Löytyykö monivuotiselle luottopelaajalle Albin Granlundille paikkaa kisajoukkueesta? Kuva: Juha Tamminen

Leo Väisänen, 23, Elfsborg
Daniel O’Shaugnessy, 26, HJK
Juhani Ojala, 31, Vejle
Thomas Lam, 27, Zwolle

Tästä nelikosta mukaan EM-kisoihin pääsee todennäköisesti ainakin kaksi, ja mahdollisesti jopa kolme. Kilpailu on tälläkin osastolla tasaista, ja luultavasti Kanervankaan päätökset eivät vielä täysin varmoja ole.

Leo Väisänen on joukosta kenties pallollisesti etevin. Hän esiintyi edukseen viime vuoden maaotteluissa, mutta joutui joulukuussa jalkaleikkaukseen. Väisäsen pitäisi palata pelikuntoon huhtikuussa, mutta maaliskuun maaotteluissa hän ei päässyt esittelemään osaamistaan. Allsvenskanin alkukaudella on pakko onnistua ja saada minuutteja.

Daniel O’Shaughnessy on selvästi lähimpänä kisapaikkaa oleva veikkausliigapelaaja. Jos ulottuva puolustaja valitaan mukaan, saa HJK tulla ainakin neljän ottelun verran toimeen ilman kapteeniaan. O’Shaughnessyn vahvuuksiin kuuluu ainakin vasen jalka sekä erikoisuutena erittäin pitkät sivurajaheitot. Pääsi pelaamaan Joona Toivion ja Paulus Arajuuren rinnalle MM-karsintapeleihin, joten lienee lähellä kisapaikkaa.

Nähdäänkö Daniel O’Shaughnessyn pitkiä rajaheittoja myös EM-kisoissa? Kuva: Juha Tamminen

Kokenut Juhani Ojala on vahvana pääpelaajana ja kokeneena puolustajana myös vahvoilla kaavailuissa. Ojalan miinukseksi voidaan lukea se, että hän on joukosta eniten ”yhden pelipaikan mies”, kun muilla on kokemusta muiltakin pelipaikoilta.

Thomas Lam ei ole pelannut viime vuosina Huuhkajissa kovin paljoa, mutta Eredivisiessä hän on jo erittäin kokenut kettu. Ajoittain kapteenin nauhaakin Zwollessa kantanut Lam on ollut Hollannissa myös tehokas. Lamin selkeä vahvuus on siinä, että hän sijoittuu yhtä mutkattomasti niin topparin kuin keskikentän pohjapelaajankin tonteille.

Vahvimmilla juuri nyt ovat kenties Daniel O’Shaughnessy ja Leo Väisänen.

Keskikenttäpelaajat:

Joni Kauko, 30, Esbjerg
Rasmus Schüller, 29, Djurgården
Onni Valakari, 21, Pafos FC

Tämän kolmikon ei kovin paljon tarvitse jännittää, sillä kaikki ovat antaneet niin hyviä näyttöjä, että jokaisella on toinen jalka jo mukavasti kisaoven välissä. Kyse on ensisijaisesti siitä, joutuisiko joku luopumaan paikasta esimerkiksi yhden lisätopparin tai laitahyökkääjän kustannuksella.

Fyysinen Joni Kauko on ottanut suurempaa roolia myös hyökkäyssuuntaan, aivan kuten hän Tanskassakin on saanut. Kauko on vahva vääntäjä kaksinkamppailuissa ja osaa hyvin Kanervan laatimat taktiikat. Vain maajoukkuemaali puuttuu.

Rasmus Schüller on myös Kanervan pitkäaikainen luottopelaaja. Keskikentän pallorosvo on peräänantamaton pelaaja ja valmis tositoimiin millaisessa tilanteessa tahansa. Onni Valakari on puolestaan joukon hyökkäysvoittoisin pelaaja. Valakari on osoittanut tehonsa Kyproksella, ja on etevä monenlaisissa erikoistilanteissa. EM-kisajoukkueen kuopus?

Onni Valakari, Huuhkajien EM-joukkueen kuopus? Kuva: Juha Tamminen

Hyökkääjät:

Marcus Forss, 21, Brentford
Lassi Lappalainen, 22, Montréal
Rasmus Karjalainen, 24, Örebro

Suomi ottanee EM-joukkueeseen korkeintaan neljä nimellistä hyökkääjää, sillä keskikentälle listatuista pelaajista myös Fredrik Jensenin ja Robin Lodin roolit ovat varsin hyökkäysvoittoisia. Voi olla, että edellämainitusta triosta mukaan pääsee lopulta vain yksi.

Vahvimmilla on tässä vaiheessa nuori Marcus Forss, joka maalasi heti A-maajoukkuedebyytissään Ranskaa vastaan viime syksynä. Forss on ollut erittäin tehokas vähäisillä peliminuuteilla Englannin Mestaruussarjassa, ja voisi olla terävä haku EM-otteluiden loppuhetkillä.

Lassi Lappalainen on ollut erinomainen Huuhkajien EM-karsintaprojektissa ja Nations Leaguessa, mutta hän on ollut syksystä lähtien sivussa leikkausta vaatineen olkapäävamman vuoksi. Lappalaisen nopeus ja haastokyky voisivat kuitenkin olla Suomelle suurenmoisia voimavaroja. Jos toipuu täyteen kuntoon ja aloittaa MLS-kauden hyvin, voisi olla pirteä lisä kisajoukkueeseen.

Lassi Lappalainen oli ennen olkapäävammaansa jo Huuhkajien vakiokalustoa. Kuva: Juha Tamminen

Rasmus Karjalainen olisi varmasti kaivannut kipeästi näyttöpaikkaa maaliskuun maaotteluissa, mutta hän joutui valitettavasti jäämään sivuun verisuonen katkettua niskasta. Karjalainen on ehkä juuri nyt vähän sivuraitella, mutta kyttää varmasti tilaisuuttaan. Maalisuma Allsvenskanin alkukaudella tekisi kisahaaveille hyvää.

LUE MYÖS: 

Tässä varmat valinnat Suomen kisaryhmään – Huuhkajien EM-joukkuespekulaatiot, osa 1

Nähdäänkö Suomen kisaryhmässä todellisia yllätyksiä? – Huuhkajien EM-joukkuespekulaatiot, osa 3

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.