Tässä varmat valinnat Suomen kisaryhmään – Huuhkajien EM-joukkuespekulaatiot, osa 1

© Kuva: Juha Tamminen

72 päivää. Niin paljon on vielä aikaa Huuhkajien avausotteluun ensi kesän EM-lopputurnauksessa. Lopulliset joukkueet kisoihin täytyy ilmoittaa viimeistään kymmenen päivää ennen kisojen avauspeliä, eli toisin sanoen korkeintaan 61 päivän kuluttua, 1. kesäkuuta mennessä.

Markku Kanervan suunnitelmat kisaryhmän suhteen lienevät jo varsin pitkällä, mutta viimeiset ratkaisut joistain paikoista joukkueessa tehtäneen vasta loppukeväällä. SuomiFutis ennakoi kuitenkin tulevaa ja esittää oman arvionsa EM-kisajoukkueesta jo nyt.

Tärkeimmät lisänäytöt annetaan joka tapauksessa enää seurajoukkueissa. Joitain viimeisiä kokeiluja saatetaan vielä tehdä pienen pakonkin edessä 29.5. pelattavassa harjoitusottelussa Ruotsia vastaan, sillä Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa pelaavat pelaajat ovat tuskin ottelussa käytettävissä. Tuossa vaiheessa puhutaan kuitenkin enää pienistä nyansseista.

EM-kisajoukkueeseen saa nimetä 23 pelaajaa, joista kolme on maalivahteja. Sveitsin päävalmentaja Vladimir Petkovic tosin vihjasi, että UEFA saattaa kasvattaa joukkueiden sallittua pelaajamäärää vielä 25-26 pelaajaan. Pelaajavaihtoja saa tehdä viisi per peli, kuten korona-aikaan on jo totuttu. On hyvin loogista, että monipuolisuus on valinnoissa valttia. Samalla viivalla olevista pelaajista valinta saattaa osua sellaiseen, jolla on selkeämmin käyttöä useissa eri rooleissa.

Monikäyttöisyys lienee valttia myös Markku Kanervan EM-kisavalinnoissa. Kuva: Juha Tamminen

Jaamme kisajoukkuespekulaatiomme kolmeen eri osaan. Tässä ensimmäisessä käsittelemme niin sanotusti pomminvarmoja EM-kisapelaajia. Varmakaan ei silti ole varmaa, sillä harva jalkapallojoukkue maailmassa on juuri koskaan ilman loukkaantumisia. Vaikka kuinka toivoisimme toisin, on hyvin mahdollista, että joku tai jokunen pelaaja joutuu jäämään ryhmästä sivuun terveyssyistä.

Toisessa osassa käsitellään puolestaan kisajoukkueen kynnyksellä olevia pelaajia ja viimeisistä paikoista taistelijoita (juttuun tästä). Heistäkin suurin osa tulee mahtumaan mukaan, mutta joidenkin kohtalona on jäädä rannalle.

Kolmannessa ja viimeisessä osassa esillä on yllättäjiä, tai selkeitä mustia hevosia (juttuun tästä). Voi olla, ettei heistä kisapaitaan pukeudu kukaan, mutta kokoamme senkin listan, jottei kukaan nousisi kisaryhmään täysin tutkan ulkopuolelta. Melko usein eri maiden arvokisajoukkueisiin mahtuu jopa maajoukkuedebytantteja.

Kisojen lykkääntyminen vuodella on tietysti asetelmia jonkin verran muuttanut. Joillekin nuoremmille pelaajille kisojen siirto avasi oven EM-ryhmään, kun taas joillekin toisille takapakki oli kohtalokas. Muutaman sellaisenkin pelaajan, joka oli suuressa roolissa vuonna 2019 pelatuissa EM-karsinnoissa, uran tähänastiseksi kohokohdaksi saikin nyt jäädä kisapaikan varmistuminen eikä sittenkään itse kisat.

Mutta nyt siis kisajoukkueen rungon kimppuun. Näitä pelaajia ei Huuhkajien EM-joukkueesta pudota kuin terveydelliset syyt.

Maalivahdit:

Lukas Hradecky, 31, Bayer Leverkusen – Suomen Vuoden Urheilija 2020 on täysin selvä valinta joukkueeseen, ja ehdottomasti koko ryhmän tärkeimpiä palasia. Huuhkajat on altavastaaja jokaisessa alkulohkon ottelussaan, ja ”Luken” torjuntoja tullaan varmasti tarvitsemaan. Maalivahtiosasto on Suomella kunnossa, sillä korkeintaan puolella kisajoukkueista on joukkueessaan Bundesliigan eliittivahteihin kuuluvan Hradeckyn tasoinen tai parempi maalivahti. Pelaa lähtökohtaisesti kaikki Suomen pelit.

Lukas Hradecky on Huuhkajien tärkeimpiä pelaajia kesän EM-turnauksessa. Kuva: Juha Tamminen

Jesse Joronen, 28, Brescia – Tällä kaudella Serie B:ssä pelaava maalivahti sai kolme näyttöpaikkaa maaliskuussa Hradeckyn toipuessa akillesjännevammastaan. Jos sitä nyt kukaan ikinä epäilikään, niin viimeistään nyt kaikkien tiedossa on, että Suomella on riveissään kaksi aivan erinomaista maalivahtia. Joronen on selkeä kakkosvahti, mutta varsin pätevä sellainen. Ansaitsee ensi kaudella taas paikan Euroopan TOP 5 -maiden pääsarjatasolta. Pelasi mainiosti viime kaudella Serie A:ssa.

Puolustajat:

Jere Uronen, 26, Genk – Vaikka Uronen kuuluu Suomen puolustuslinjaan nuorimpiin pelaajiin, on hän pelannut jo 47 A-maaottelua. Hyvin nouseva ja keskittävä turkulainen saa suuren vastuun puolustuksen vasemmalla laidalla. Hieman pienikokoinen pelaaja, jonka ajoitus on rautaa.

Jukka Raitala, 32, Minnesota United – Raitala on yksi niitä pelaajia, jotka ovat kuuluneet valmentaja Markku Kanervan luottopelaajiin aina vuoden 2009 alle 21-vuotiaiden EM-kisoista lähtien. On hallinnoinut Huuhkajissa viime vuosina puolustuksen oikeaa laitaa, mutta sopeutuu vähintään yhtä hyvin myös vasemmalle. MLS:ssä myös topparin tontti on tullut hyvin tutuksi.

Paulus Arajuuri, 32, Pafos FC – Kyproksen pääsarjasta ei luultavasti kovin montaa pelaajaa EM-kisoissa nähdä, mutta Suomen joukkueessa ainakin yksi, ja mahdollisesti kaksikin. Joku saattoi pohtia, miten siirto suhteellisen vaatimattomaan sarjaan vaikuttaisi Arajuuren pelin tasoon, mutta ainakaan maaotteluissa tällaisesta ei ole ollut mitään merkkejä. Arajuuri on edelleen alakerran päällikkö, ja varakapteenina myös suuri johtaja. Taistelijaluonne ja hengenluoja. Arajuuren leveää hymyä kansallislaulurivistössä odottanee innolla jokainen.

Kansallislaulu ja Arajuuren leveä hymy lienee monille sykähdyttävä hetki kesän EM-kisoissa. Kuva: Juha Tamminen

Joona Toivio, 32, Häcken – Arajuuren tavoin myös Toivio on täysin varma pelaaja Suomen avauskokoonpanoon. Pitkään yhdessä pelannut kaksikko täydentää toisiaan hienosti ja tietänee unissaankin, missä toinen liikkuu. Toiviosta on tullut vuosi vuodelta vain luotettavampi, suoritusvarmuus erittäin korkeaa luokkaa. Saattaa saada myös topparille harvinaisesti vapaapotkuvastuuta.

Keskikenttäpelaajat:

Tim Sparv, 34, AE Larisa – Joukkueen kapteeni ja henkinen selkäranka on täysin selvä valinta joukkueeseen, vaikkei kausi Kreikassa olekaan sujunut hyvin. Helmi-maaliskuussa Sparv pelasi Kreikassa vain minuutin, ja istui useimmiten katsomossa. Lisää takapakkia tuli, kun polvileikkaus vesitti koko huhtikuun. Älykäs ja aina hyvällä asenteella pelaava Sparv on erittäin tärkeä palanen Huuhkajissa, mutta puutteellinen pelituntuma voi asettaa avauskokoonpanon paikan hieman kyseenalaiseksi.

Glen Kamara, 25, Rangers – Tampereella syntynyt ja Espoossa varttunut Kamara on ollut viime vuodet Huuhkajien ehdottomasti tärkeimpiä ja parhaita pelaajia. Arsenalin akatemian läpikäynyt Kamara on noussut kunnolla parrasvaloihin Skotlannissa, ja saanee pelata EM-kisoissa aivan niin paljon kuin itse jaksaa. Ja yleensä Kamara jaksaa. Todella hyvin liikkuva Kamara on maailmanluokan pallorosvo, joka vain parantaa itseluottamuksen kasvaessa viikosta toiseen. Klassinen keskikentän dynamo, jolta aletaan hiljalleen odottaa myös hyökkäyssuuntaan vähän isompaa panosta.

Robin Lod, 27, Minnesota United – Myös Suomen ehdottomia urakkamiehiä. Lod pelasi loistavan kauden 2020 MLS:ssä – ehkä koko seurajoukkueuransa parhaan – ja järjestelee tavallisesti eniten Suomen maalipaikoista. Ymmärtää Teemu Pukin liikkeitä täydellisesti. Pelintekijänä Suomella ensiluokkaisen tärkeä.

Robin Lod on itsestäänselvä valinta paitsi Huuhkajien kisaryhmään, niin myös avauskokoonpanoon. Kuva: Juha Tamminen

Fredrik Jensen, 23, Augsburg – 16 maaottelua, 7 tehtyä maalia. Se on porvoolaislähtöisen Jensenin mahtava saldo Huuhkajissa. Jensen oli Suomen tehomies viime syksyn Nations Leaguessa. Hanakka maalipaikkojen haistelija, nopea jaloistaan ja iän karttuessa myös koko ajan fyysisempi. Useat loukkaantumiset ovat jarruttaneet vähän kehitystä, mutta jos pääsee terveenä EM-kisoihin, voi olla jopa Suomen ”salainen ase”.

Robert Taylor, 26, SK Brann – Norjan pääsarjassa erittäin hyvin pelannut Taylor on vallannut viime vuosina ennakkoluulottomuudellaan yhä suuremman ruudun Huuhkajissa. Taylorin valttina on ehdottomasti monipuolisuus, sillä hän voi pelata keskikentän keskustassa niin puolustavassa kuin hyökkäävässäkin roolissa, tai sitten laitahyökkääjänä, jos Huuhkajat käyttää joskus 4-4-2-pelitapaa. Jopa laitapakin paikka onnistuu tarvittaessa. Rautainen itseluottamus.

Hyökkääjät:

Teemu Pukki, 31, Norwich – Pukin meriiteistä voisi listata yhtä sun toista, mutta mainitaan nyt EM-kisoihin liittyen vaikkapa huikeat kymmenen tehtyä maalia EM-karsinnoissa. Sillä saatiin koko karsinnoissa maalipörssin jaettu neljäs tila, edellä vain Englannin Harry Kane, Portugalin Cristiano Ronaldo ja Israelin Eran Zahavi. Pukki on pelannut huikeaa kevättä niin Englannin Mestaruussarjassa kuin Huuhkajissakin, ja tullee nousemaan tänä vuonna Suomen kaikkien aikojen maaottelutilaston parhaaksi maalintekijäksi ohi Jari Litmasen. Tapahtuuko se sitten itse EM-kisoissa, kenties? Huuhkajien tähtiosaston kirkkain tähti.

Joel Pohjanpalo on varmasti mukana kisajoukkueessa, mutta pääseekö myös avauskokoonpanoon? Kuva: Juha Tamminen

Joel Pohjanpalo, 26, Union Berlin – Se, että Suomella on jättää vaihtopenkille bundesliigahyökkääjä, kertoo, että hyökkäysosasto on mukavalla mallilla. Alustavasti ”Jolle” nimittäin lienee vaihtopelaaja, mutta super-subina vastuuta lienee paljonkin tarjolla. Samassa roolissa hän on mättänyt läjäpäin maaleja Saksan pääsarjassakin, joten penkiltä aloittaminen on tuttua puuhaa. Erittäin tärkeä tässä roolissa. Hyvä merkki on sekin, että yhteispeli Pukin kanssa toimii hienosti. Vankisti vankkoja asemiaan entisestään kahdella maalillaan Sveitsiä vastaan.

LUE MYÖS:

He kärkkyvät viimeisiä paikkoja Suomen kisaryhmään – Huuhkajien EM-joukkuespekulaatiot, osa 2

Nähdäänkö Suomen kisaryhmässä todellisia yllätyksiä? – Huuhkajien EM-joukkuespekulaatiot, osa 3

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.