12 maailman huippuseuran myöhään sunnuntai-iltana virallisesti julkaisema tiedote perustettavasta Euroopan Superliigasta on järisyttänyt jalkapallomaailmaa. Osittain suljettu Superliiga veisi Mestarien liigalta nykyisen hohdon, ja lisäksi muuttaisi Valioliigan, La Ligan ja Serie A:n luonnetta täysin.

Kaikki osallistujaseurat haluaisivat tiettävästi jatkaa pelaamista myös omissa kansallisissa sarjoissaan, mutta UEFA sanoi tälle jo sunnuntaina jyrkästi ei, niin Valioliigan, La Ligan kuin Serie A:nkin organisaatioiden tukemana. Voi siis olla mahdollista, että kaikki 12 loikkaavat ensi kaudeksi Superliigaan, ja vapauttavat paikkoja kansallisiin sarjoihinsa.

Mundo Deportivo kertoo, että kolme italialaista perustajajäsentä – Juventus, AC Milan ja Internazionale – pitivät maanantaina puhelinpalaveria Serie A -johdon kanssa. Ne ilmaisivat edelleen halunsa jatkaa edelleen pelaamista Italian pääsarjassa Superliigan ohella. Se, toteutuuko niiden toive, on kuitenkin hyvin epävarmaa, sillä Italian jalkapalloliitto ja Serie A ovat seisseet toistaiseksi UEFA:n tukena asiassa.

Kovaa kritiikkiä karkulaisia kohtaan on Italiassa esittänyt ainakin Torinon puheenjohtaja Urbano Cairo, joka hyökkäsi Interin ja Juventuksen johtajia vastaan Serie A:n kokouksen jälkeen. Cairon mielestä herrojen pitäisi ”olla häpeissään”.

– Tämä on hyökkäys Serie A:n kaltaisen instanssin terveyttä kohtaan. Kun Interin johtaja Marotta tekee jotain tällaista, hänen pitäisi erota välittömästi asemastaan (jalkapalloliitto) FIGC:n liigaseurojen edustajana ja hävetä, Cairo jyrähti.

– Projekti ei tule toimimaan. He, jotka ovat suunnitelleet tätä, pettävät Serie A:n ja heidän sietää hävetä. Sama pätee myös Agnelliin.

Juventus-pomo Agnelli sai osakseen erityisen ankaran ryöpytyksen tyttärensä kummisedän, UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferinin taholta. Ceferinin mielestä Agnelli on valehdellut hänelle sitkeästi ja kauan, ja elänyt melkoista kaksoiselämää rakentaessaan samaan aikaan formaattiuudistusta Mestarien liigaan sekä uutta Euroopan Superliigaa. Euroopan Superliigan johtokunnan varapuheenjohtaja Agnelli toimi maanantaihin saakka Euroopan seurajoukkueiden yhdistys ECA:n johtokunnan puheenjohtajana, mutta jätti jo paikkansa.

Serie A:n pelaajista Euroopan Superliigaa on ehtinyt kommentoida ainakin Atalantan pelaaja Robin Gosens. Atalanta on vahvasti menossa Mestarien liigaan kolmantena vuonna peräkkäin – varsinkin, jos karkulaistrio suljetaan jo ensi kaudelta pois – ja Saksan A-maajoukkuerinkiinkin kuuluva Gosens on julki tulleista aikeista tyrmistynyt.

– Tämä on valtava katastrofi jalkapallolle. Olen järkyttynyt, että tästä on tulossa totta, 26-vuotias Gosens sanoi Kickerille.

– Se, että pieni altavastaaja voi ylittää odotukset, on aina ollut jalkapallon perusta. Jos nyt syntyy Superliiga, johon Arsenal ja Tottenham pääsevät ikuisesti ilman mitään urheilullisia saavutuksia, vie jalkapallolta sen perustan.

– Kaikkien täytyy tiedostaa, että jalkapallo tulee muuttumaan pysyvästi eikä tule enää ikinä olemaan entisensä. Ihmisiä kuolee yhä kaikkialla maailmassa, ja rahaa puuttuu edestä ja takaa.

– Nämä 12 seuraa perustavat oman liigansa ja niiden takalistoon tuupataan 100 tai 150 miljoonaa. Sellaista etiikkaa on pakko kyseenalaistaa. Surullista on, että viime kädessä kaikessa on kyse vain rahasta, rahasta ja rahasta. Vauriot tulevat olemaan niin suuret, että toivottavasti monet fanit asettuvat tätä vastaan. Minä osallistuisin sellaisiin protesteihin, Gosens lupaa.

Football Tweet ⚽

@Football__Tweet
Atalanta's Robin Gosens has his say on the Super League.

NOTHING.
BUT.
FACTS.