Julian Nagelsmann, 33, siirtyy ensi kaudeksi Bayern Münchenin päävalmentajaksi Saksan jalkapallon A-maajoukkueen päävalmentajaksi väistyvän Hansi Flickin tilalle. Bayern tiedotti asiasta tiistaina.

Nagelsmann on jalkapallon ja etenkin saksalaisen jalkapallon ihmepoika, monien asiantuntijoiden suosikki sekä tuleva suurnimi, mitä tulee jalkapallovalmentamiseen absoluuttisella huipputasolla.

Aikoinaan Hoffenheimissa valmentajauransa alkuvaiheessa alle kolmekymppistä Nagelsmannia pidettiin PR-temppuna, mutta sittemmin ääni kellossa on muuttunut. Tänä päivänä Nagelsmann on das einzig Wahre, the real deal.

Nagelsmannilla oli vielä noin pari vuotta jäljellä sopimustaan RB Leipzigin kanssa. Flickin lähdöstä maajoukkueen peräsimeen alkoi liikkua vahvoja huhuja Bayernin pudottua Mestarien liigasta, ja sen jälkeen dominot alkoivat kaatua.

Oli selvää, kenet Bayern haluaisi Flickin seuraajaksi. Nagelsmannia parempaa nimeä ei löydy Bundesliigasta eikä välttämättä edes ulkomailta. Näkemyksiä on mausta riippuen, mutta ei ole liioiteltua todeta, että Nagelsmann oli Bayernille täydellinen valinta Pep Guardiola-Jürgen Klopp -korin ulkopuolelta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

FC Bayern Munich

@FCBayernEN
Julian Nagelsmann to join FC Bayern as head coach. Hansi Flick's contract will be terminated upon request.

Nagelsmann on syntyjään bavarialainen, alueen oma poika, 1860 Münchenin pelaaja, kaupungissa kiinteistön yhä omistava nuori ja nälkäinen valmentajalahja. Nagelsmann jätti Münchenin jalkapalloilullisessa mielessä hetkeksi, mutta kuitenkin samalla tietäen palaavansa ennemmin tai myöhemmin kotiin. Kaikki oli pedattu tälle sopimukselle – sen ajankohta oli vain epäselvä ennen tätä viimeisintä käännekohtaa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Bujamies ➉

@Bujamies
Bundesliiga kun Väistämätön tapahtui. Nagelsmann ja Bayern 🔥

Rohkeus, maanläheisyys, loistava vuorovaikutus sekä avoin pelikirja ovat olleet muun muassa niitä asioita, joilla Nagelsmann on niittänyt nimeä viime vuosien aikana. Hoffenheimista lähtien hänestä on tullut yhä vain kuumempi ja kuumempi nimi, mutta myös parempi ja parempi valmentaja.

Nagelsmann haluaa valmentaa ihmisiä, jotka jakavat samat arvot ja tavoitteet hänen kanssaan. Kuuluisa fraasi Nagelsmannilta kuuluu: ”Valmentaminen on 30 prosenttia taktiikkaa ja 70 prosenttia sosiaalista kompetenssia”.

Tässä piilee yksi syistä, miksi Nagelsmann on menestyvä urallaan: hän ymmärtää vuorovaikutuksen merkityksen poikkeuksellisen hyvin. Kun mietitään jalkapallovalmentajan mallia, Nagelsmann sopii kuvaan. Hän on kuin matriisista.

Viime vuosina on todettu ja huomattu, ettei moderni peli ole enää samalla tavalla tiukkoihin pelillisiin sääntöihin ja muotteihin asetettava kokonaisuus. Nagelsmann on yksi heistä, joka on osoittanut tätä asiaa todeksi. Jalkapallo, ja menestyksekäs sellainen, voi olla yhdistelmä eri pelitapoja. Nagelsmannin rakentama peli on kuin jalkapallon avantgardea.

Julian Nagelsmann punoo juonia ja taktiikoita seuraavaksi Bayern Münchenissa. Getty Images.

Nagelsmannilla on tiettyjä peruspilareita, joiden varaan hänen filosofiansa rakentuu. Tästä huolimatta on välillä mahdotonta sanoa, missä formaatiossa hänen joukkueensa pelaa tai millä muodostelmalla joukkue lähtee otteluun liikkeelle.

Tämä joustavuus on yksi osoitus Nagelsmannin tavasta implementoida Guardiolaa, Johan Cruijffia sekä realismiin pohjautuvaa, puolustusvoittoisempaa, filosofiaa. Puolustuspelissä on havaittavissa palasia Diego Simeonen Atlético Madridista.

Nagelsmannin joukkue pakottaa vastustajansa takaisin omalle kenttäpuoliskolleen ja tukkii syöttölinjat. Kun joukkue prässää yhtenä yksikkönä, vastustaja menettää palloja alueilla, joista oman joukkueen on optimaalisinta kääntää pelin virta edukseen. Nagelsmannin luoma pelitapa on tehokas, viihdyttävä ja tuloksellinen.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen täältä.

Bujamies ➉

@Bujamies
Marco Rose & Julian Nagelsmann: 14,000,605 versiota 4-4-2sta

Joukkue käyttää perusmuotona esimerkiksi 4-4-2- ja 4-3-3-muotoja, mutta Nagelsmannin reagoidessa taidokkaasti otteluiden sisällä nähdään usein jopa kuusi tai seitsemän formaatiota. Voittavan reseptin täydentää Ralf Rangnickin lanseeraama ja Kloppin kuuluisaksi tekemä Das Gegenpressing, vastaprässi.

Manifesti, josta Nagelsmann on ammentanut jalkapalloajatteluunsa, iskettiin hänen jalkapallokirkkonsa oveen juurikin Reignickin toimesta. 2015 hän antoi The Blizzardille haastattelun, jossa avattiin Red Bullin pelilliset periaatteet.

Joukkueen tulee olla proaktiivinen pallollisena ja pallottomana, luoda numeerista ylivoimaa, tehdä nopeita paikan- ja puolenvaihtoja ja prässätä aggressiivisesti. Kun pallo voitetaan takaisin, pelataan se nopeasti ylös vertikaalisesti kohti vastustajan maalia. Näin yllätetään epäorganisoitu vastustaja ja sen puolustuslinja murtuu. Hyökkäys päättyy 16-alueen sisälle ja kaikki kuvattu tapahtuu kymmenessä sekunnissa.

On siis sanomattakin selvää, kuinka intensiivistä on katsoa Nagelsmannin peluuttamaa jalkapalloa. Kuitenkin myös pallokontrolli on Nagelsmannin vaalima asia. Ihanuus onkin, ettei Nagelsmann ole vain yhden systeemin poni.

Hänen joukkueensa pystyy puolustamaan syvällä tai matalalla, mutta se pystyy myös pitkään ja hyvin laadukkaaseen pallokontrolliin. Nagelsmann omaa guardiolamaista ajattelua, jossa keskiössä on näkemys ”ettei vastustaja tee maalia silloin, kun pallo on meillä”.

Tie on auki tälle saksalaisen jalkapallon ihmelapselle, nuorelle nälkäiselle pedolle. Bayern teki Nagelsmannille viisivuotisen sopimuksen, mikä on varsin poikkeuksellista seuran historiassa.

Viimeksi viisi vuotta pestissä on vaikuttanut Ottmar Hitzfeld vuosina 1998-2004. Guardiola valmensi Bayernia kolme vuotta. Nagelsmannilla on mielestäni kaikki eväät tehdä vastaava ura Bayernissa, miksei pidempikin. Bayern ei ole tunnettu pitkistä valmentajaurista, mutta tässä voisi olla raikas tuulahdus ja poikkeus sääntöön.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen täältä.

Bujamies ➉

@Bujamies
Nagelsmann on Bavarian poika ja Bayern-pesti oli tapahtuva ennemmin tai myöhemmin. Tästä tulee hyvä tarina

Bayern maksoi lopulta noin 25 miljoonaa euroa Nagelsmannin palveluksista. Tämä on herättänyt keskustelua. Onhan se poikkeuksellista, että valmentajasta maksetaan muutakin kuin erorahoja. Kyseessä oli kuitenkin sopimuksen ulososto, mieltäkää se sitten siirtokorvaukseksi tai klausuuliksi.

Nagelsmann on sen verran poikkeuksellinen valmentajaprofiili, että teki tässäkin tietynlaista historiaa. Tuo 25 miljoonaa on kuin irtokarkkipussi, kun summaa verrataan pelaajien siirtohintoihin. Uskon Nagelsmannin tuovan tosin pidempiaikaisempaa hyvää kuin sokeri. Mutta kyllä tämä sokerilta maistuu, ainakin modernin pelin faneille ja Bayernin kannattajille.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Bujamies ➉

@Bujamies
Nagelsmann voi hyvinkin osoittautua Bayernin historian parhaaksi investoinniksi. Odotusarvoni on että tekee menestyksekkään keskipitkän aikavälin projektin ja todellisen läpimurtonsa.

Kuten kirjoitin, uskon Nagelsmannin tekevän komean uran Bayernin teknisellä alueella. Unelmani olisi, että hän saisi valmentaa ainakin viisi vuotta, miksei pidempäänkin.

Näin päästäisiin näkemään, mihin asti Nagelsmann pystyy valmentamaan eliittiä – kuinka täydelliseksi hän kykenee jalostamaan ainutlaatuisia ajatuksiaan nykyaikaisesta jalkapallosta? Odotan tätä kuin kynttiläillallista perjantai-iltana.