Huuhkajat pelasi keskiviikkona vain harjoitusmaaottelun (lue raportti 3-2-tulokseen päättyneestä Sveitsi-Suomi -ottelusta täältä), mutta Suomen D-lohkossa taisteltiin samana päivänä myös MM-karsintapisteistä. Ranska lujitti asemiaan lohkon kärjessä, kun se haki Bosnia ja Hertsegovinasta 1-0-vierasvoiton Antoine Griezmannin puskumaalilla. Suomen kannalta kaikkein merkittävin – ja ilahduttavin – tulos oli kuitenkin Ukrainan jääminen 1-1-tasapeliin kotikentällään Kazakstania vastaan.

Ukrainan saldo kolmesta maaliskuun karsintaottelusta oli kolme tasapeliä. Vieraspiste Ranskasta oli kova suoritus, tasapeli Suomea vastaan vastasi melko hyvin kenttätapahtumia, mutta voiton lipeäminen käsistä Kazakstania vastaan oli Andriy Shevchenkon miehistölle selvä pettymys.

Maalintekoyritykset tilastoitiin ottelussa Ukrainan hyväksi 29-5 ja laukaukset kohti maalia 9-2, mutta tuloksena oli pistejako. Ukraina siirtyi johtoon 20. minuutilla Roman Yaremchukin maalilla keskialueen pallonriiston jälkeen. Kazakstan kuitenkin nousi tasoihin 59. minuutilla, kun vastahyökkäys päättyi Serikzan Muzhikovin kauniiseen laukaukseen maalin takakulmaan.

Päävalmentaja Shevchenko oli luonnollisesti pettynyt tulokseen.

– Kun ei käytä maalipaikkojaan, siitä voi saada rangaistuksen, valmentaja puuskahti.

– Olen joistain asioista huolissani. Virheistämme rangaistaan jatkuvasti. Loimme 8-10 maalipaikkaa, muttemme onnistuneet tekemään niistä maalia. Tiedän, mihin suuntaan meidän pitää liikkua, mutta tästä negatiivisesta tuloksesta – kahden kotipelin kahdesta pisteestä – minä kannan vastuun.

– Kazakstan taisteli hyvin loppuun asti. Vastustajan pelaajat tekivät kaiken voitavansa. Oli heiltä hyvää työtä hakea täältä piste.

Maailmanmestari Ranska on lohkon selvä suosikki, mutta kakkospaikasta on povattu kiivasta taistelua Ukrainan, Bosnia ja Hertsegovinan sekä Suomen välillä. Jokainen kolmikon pistemenetys Kazakstania vastaan antaa etulyöntiasemaa muille. Shevchenko tietää, että kehno saldo kahdesta kotipelistä heikensi joukkueen asemia selvästi.

– Kyllä, tehtävämme vaikeutui. En kuitenkaan näe tilannetta toivottomana. Menetimme joitain pisteitä kotona, mutta otamme ne sitten vieraissa.

– Monet johtavista pelaajistamme ovat loukkaantuneita. Tuloksemme ovat huonoja, mutta ottelut itse eivät olleet epäonnistumisia. En voi sanoa, että olisimme pelanneet huonosti hyökkäyksessä tai puolustaneet surkeasti. Sama pätee myös edelliseen otteluun.

– Oli joillain hetkillä huonoja, ja sitä asiaa meidän täytyy käsitellä. Puhuimme siitä jo Suomi-pelin jälkeen. Nyt menetimme pallon, ja Kazakstan pääsi vastahyökkäykseen. Loimme 10-12 maalipaikkaa ja teimme vain yhden maalin, vaikka yleensä ottelun voittamiseen pitäisi riittää 3-4 paikankin, Shevchenko luonnehti.

[readmore from=MM-karsinnat]

Kazakstan osoitti ottelussa, ettei se aio tyytyä lohkossa vain heittopussin asemaan. Päävalmentaja Talgat Baysufinovin lausuntojen perusteella parantamisen varaakin on.

– Ensimmäisellä puoliajalla joukkueeni pelasi heikosti. Se johtui luultavasti pitkästä lennosta, sopeutumista ja aikaerosta. Toisella jaksolla kuitenkin osoitimme, että halutessaan kaiken voi muuttaa. Tähän suuntaan me aiomme edetä, Baysufinov kommentoi.

MM-karsinnat jatkuvat syyskuussa. Suomi kohtaa 4.9. kotikentällään Kazakstanin ja 7.9. vieraissa Ranskan.

Lähde: Ukrainan jalkapalloliiton kotisivut