Tukholman AIK aloitti maanantaina historiansa 93. kautensa Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa (enemmän kuin mikään muu joukkue). Sarja-avauksen juhlittu sankari oli suomalainen Saku Ylätupa, joka teki yhden ja syötti toisen maalin, kun AIK kaatoi kotikentällään Degerforsin 2-0 (lue lisää).

Maali oli 21-vuotiaan Ylätuvan ensimmäinen Allsvenskanissa, ja se syntyi hänen 14. pelissään Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla. Ylätupa kuitenkin tuuletti maaliaan siten, että paidan selkämyksessä luki nimi ”Karlsson”. Miksi?

Taustalla ovat koronapandemian aiheuttamat tiukat yleisörajoitukset sekä perinteikkään AIK:n kulttuuriteko. Vaikka seura on myynyt noin 9 000 kausikorttia, ei peliin saanut päästää kuin kahdeksan katsojaa. Heidät arvottiin kausikortin omistajien joukosta. Kiitollisuuden osoituksensa pelaajien paitojen selkämyksiin kirjailtiin niin ikään kausikorttilaisten nimet, ja Ylätuvalle osui Karlsson.

Paavo Arhinmäki

@paavoarhinmaki
Saku Ylätupa tehnyt jo yhden ja syöttänyt toisen.
Tosin Sakun selässä lukee Karlsson.
AIK:lla n. 9000 kausikorttia.
Peliin pääsi heistä vain kahdeksan, arvonnan jälkeen.
Lisäksi pelaajien selkään arvottiin kausikorttilaisten nimet.
Näin huomioidaan uskolliset.

#Allsvenskan #AIK

AIK Fotboll

@AIKfotboll
Fullsatt.

70’ | #AIKDIF | 2–0

Kaikki paikalle päässeet kahdeksan kannattajaa kunnioittivat perinteen mukaisesti vuonna 2013 menehtynyttä AIK-maalivahti Ivan Turinaa nousten seisomaan 27. minuutilla. 27 oli Turinan pelinumero. Kroatialaisen kuolemasta lähtien fanit ovat olleet hiljaa jokaisen kotipelin 27. minuutilla ja laulaneet sen jälkeen Turinan nimeä.

AIK Fotboll

@AIKfotboll
Matchminut 27. De åtta supportrarna på plats står upp och hedrar Ivan Turinas minne.

27’ | #AIKDIF | 0–0

Hienon kunnianosoituksen sai myös sunnuntaina pois nukkunut AIK:n kannattaja Shahram Hatami, jonka nimi luki 81. minuutilla kentälle vaihdetun Henok Goitomin paidan selkämyksessä.

Henok Goitom

@henokgoitom
RIP true AIK supporter ❤️🙏🏾

Christopher Anderton Blomqvist

@Deluxive
Shahram Hatami gick ur tiden för en dag sedan. AIK-familjen är med er, och vi delar sorgen med familj och vänner.
@henokgoitom

SLO AIK Fotboll

@SLO_AIK
Vill rikta stort tack till er 8 supportrar som fick vara på plats idag.
Ni gjorde kvällen så mycket bättre.

AIK:n lippuarvonnassa jokainen onnekas kausikortin haltija sai kaksi lippua, jotta hän sai ottaa mukaansa ystävän tai perheenjäsenen. Kahdeksasta lipusta kaksi annettiin yhteistyökumppanien edustajille. Yhdessä arvonnassa voittaneet eivät saa enää osallistua tuleviin arvontoihin, joten tässä vaiheessa pandemiaa ottelu on kullekin paikallaolijalle ainutkertainen kokemus. Jos katsojarajoitusta nostetaan jossain vaiheessa yli tuhanteen, saa jokainen arvonnassa voittaja kolme lippua.

AIK julkaisi kotiavauksensa alla myös suorasanaisen tiedotteen, jossa todettiin, ettei seura ymmärrä, miksi sarjajalkapalloilussa on päätetty ottaa käyttöön näin tiukka katsojarajoitus, vaikka kauppoja, ravintoloita ja muuta yhteiskuntaa samaan aikaan avataan. Allsvenskanin koko kausi 2020 pelattiin tyhjille katsomoille, ja jalkapalloseuroissa toivottiin, että tilanne olisi uuden kauden alkaessa toinen.

AIK kirjoittaa laatineensa yhteistyössä stadiontoimijoiden ja Ruotsin jalkapalloliiton kanssa toimintasuunnitelman, jonka mukaan se voisi ottaa koronaturvallisesti katsomoon korkeintaan 12 000 katsojaa. Suunnitelman kerrotaan saaneen hyvän vastaanoton myös vastuullisilta poliitikoilta. AIK pelaa kotiottelunsa Ruotsin suurimmalla jalkapallostadionilla, yli 50 000 katsojaa vetävällä Friends Arenalla.

– Meillä on huolellisesti laadittu ja vastuullinen suunnitelma, jotta voisimme avata lehterimme minimaalisella tartuntariskillä. Silti meillä on sarja-avauksessa sama maksimikapasiteetti kuin silloin, kun Allsvenskan käynnistyi kesäkuussa 2020 ensi kertaa pandemian puhjettua. Samaan aikaan kun kaupat, ravintolat, koulut ja joukkoliikenne sopeutuvat todellisuuteen, me olemme edelleen lähtöviivalla, tiedotteessa sanotaan.

– Epäloogista on, että areenamme on merkittävästi suurempi kuin monet ostoskeskukset, koulut, metroasemat ja ennen kaikkea ravintolat.

Friends Arenan 40 aitioon voi ottaa yhteensä neljä henkilöä per aitio, eli kaikkiaan korkeintaan 160 henkilöä. Silti huomattavasti suurempaan katsomo-osioon päästetään vain kahdeksan henkilöä.

[readmore from=Koronavirus]

AIK vertaa tekstissään Friends Arenan kokoa muun muassa kuntosaleihin. Stadionin kentän koko on 7 140 neliömetriä. Jos se olisi kuntosali, sallisivat rajoitukset kentälle 714 henkilöä, yksi jokaista kymmentä neliömetriä kohti. Katsomon pinta-ala on vielä paljon suurempi, mutta silti katsomoon pääsi vain kahdeksan katsojaa, vaikka läheisessä Mall of Scandinavia -kauppakeskuksessa oleilee huomattavasti suurempia ihmismääriä.

– Vetoamme siksi Ruotsin kansanterveysviranomaisiin ja poliitikkoihin, jotta he kuuntelisivat Ruotsin huippujalkapalloilun huolella laatimia suunnitelmia katsomoiden turvalliseksi avaamiseksi. Antakaa meidän näyttää, että voimme kantaa vastuuta järjestelyistämme, vetoomus päättyy.