Helmarit kohtaa sunnuntai-iltana vieraskentällä pelattavassa harjoitusottelussa Itävallan. Yle Areena näyttää kello 21.30 alkavan ottelun suorana lähetyksenä.

Suomella on allaan maaotteluista viiden ottelun voittoputki. Mikä parasta, EM-karsinnat päättyivät Suomen osalta neljään peräkkäiseen voittoon ilman takaiskumaaleja, ja siten Suomi lunasti paikkansa historian neljänteen EM-lopputurnaukseensa.

Kisoja siirrettiin vuodella koronapandemian takia kesään 2022, joten niiden alkuun on vielä aikaa lähes 15 kuukautta. Vaikka Englannissa pelattavista EM-kisoista varmasti hieno tapahtuma tuleekin, halusi kokenut maajoukkuepuolustaja Anna Westerlund osoittaa arvostusta myös koko onnistuneelle karsintaprojektille.

– Totta kai kisapaikan saavuttaminen oli hienoa. Sanoin täällä yhtenä päivänä jollekin, että onhan se iso saavutus päästä kisoihin. Ihan sama, mitkä kisat, perjantaina 32 vuotta täyttänyt Westerlund totesi puhelimitse SuomiFutikselle.

– Se tie kisoihin pitäisi aina muistaa myös. Oli mahtava fiilis olla kentällä pelaamassa niissä otteluissa. Se tulee varmaan aina jäämään mieleeni. Haluttiin tietysti päästä kisoihin, mutta se tapa, millä me tehtiin se, oli mielestäni iso saavutus Suomen joukkueelta.

Westerlund on yksi Suomen harvoista pelaajista, jotka ovat pelanneet jo kahdessa EM-turnauksessa, sillä hän oli mukana myös vuoden 2009 EM-kotikisoissa sekä neljä vuotta myöhemmin Ruotsissa pelatussa turnauksessa. Kaikkiaan 12 vuotta sitten maajoukkueuransa aloittaneella Westerlundilla on pelattuna jo 130 A-maaottelua, ja sunnuntain Itävalta-pelissä hän voi nousta yksin kaikkien aikojen eniten maaotteluita pelanneeksi suomalaiseksi naispelaajaksi.

Helmarien helmikuinen EM-karsintojen ratkaisupeli pelattiin koronatilanteen vuoksi valitettavasti tyhjille katsomoille, mutta kisojen siirto voi merkitä sitä, että Englannissa otetaankin kesällä 2022 stadioneille jo kunnolla väkeä sisään – kenties kokonaan rajoituksettakin. Westerlund ei halua olla liian optimistinen, ja on samalla kiitollinen siitä, että katsojat ovat löytäneet Helmarit mukavasti myös TV:n kautta.

– Ikinä ei tiedä, mitä koronatilanteen kanssa tapahtuu, puolustaja muistutti.

– Vaikka yleisöä ei päässyt ratkaisupeliin paikalle, silti tuntuu siltä, että media on seurannut meitä tarkasti ja kotisohvilla ihmiset ovat katsoneet pelejä.

– Vaikka yleisö on aina se ekstrapelaaja, niin jotenkin siihen on jo tottunut, ettei katsojia ole. Katsotaan sitten, tuleeko sokki, kun yleisö pääsee taas paikan päälle. Onhan se kivaa, jos yleisö pääsee taas stadioneille, koska minusta tuntuu, että kiinnostus on kasvanut tämän viimeisen parin vuoden aikana reilusti.

Helmarien seuraava iso haaste on ensi syyskuussa alkavat MM-karsinnat vuonna 2023 Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattavaan laajennettuun MM-turnaukseen. Alkulohkot arvotaan vappuaattona, ja Suomi on raivannut tiensä arvontojen kakkoskoriin.

MM-karsinnat pelataan loppuun vasta EM-kisojen jälkeen, joten jos karsintoihin saadaan hyvä startti, voi joukkueen kokenutta kaartia edustavilla Westerlundilla, maalitykki Linda Sällströmillä ja kapteeni Tinja-Riikka Korpelalla olla syksyllä 2022 iso, uusi, houkutteleva porkkana edessään.

Suomi ei ole päässyt aikuisten MM-turnaukseen koskaan sen paremmin miehissä kuin naisissakaan, ja Euroopan maakiintiö on kasvanut seuraavaan turnaukseen kolmella. Nyt naisten MM-kisoihin pääsee Euroopasta 11,5 maata. Lupaava merkki on, että Suomen karsintasaldo helmikuussa päättyneissä EM-karsinnoissa oli kaikkien maiden joukosta kahdeksanneksi paras.

– Totta kai EM-kisat on nyt ensin kiikarissa, mutta olemme me käyneet täällä läpi myös MM-karsintojen arvontakoreja. Minusta tuntuu silti, että MM-kisoihin on vielä pitkä matka, Westerlund toteaa.

– Olisi se tietysti vielä yksi iso saavutus, jos me sinne päästäisiin. Katsotaan, mitä tapahtuu, mutta EM-kisat on EM-kisat ja MM-kisat on MM-kisat. Vaikeaa sinne tulee olemaan päästä, mutta tiedämme, että kaikki on mahdollista.

Jo mainitun Tinja-Riikka Korpelan kanssa Westerlund on kulkenut pitkän tien. Seurajoukkuetasolta naiset tuntevat toisensa jo yli puolentoista vuosikymmenen takaa, sillä he pelasivat yhdessä jo vuosina 2005-2009, ensin SC Raisiossa ja sitten FC Hongassa. Myöhemmin Westerlund jatkoi Korpelan jalanjäljillä myös norjalaiseen Lilleströmiin. Korpela debytoi Helmareissa kaksi vuotta Westerlundia aiemmin vuonna 2007.

– Tinni on ollut matkalla mukana jo kauan, ja hän on vähän sellainen äitihahmo kaikille. Hän pitää huolen siitä, että kaikki tulee ajoissa ja tietää, mitä sen päivän ohjelmassa on. Tinni on aina mukana ja jotenkin vain kuuluu minun uraani, Westerlund luonnehti pitkäaikaista maajoukkuetoveriaan.

– Seurasin Tinniä myös Norjaan, vaikkemme samaan aikaan siellä pelanneetkaan. Jos tuntee Tinnin, niin voi vain sanoa, että Tinni on sellainen Tinni, hyvällä tavalla.

Helmarien joukkueessa Itävallan-leirillä on myös kaksi ensikertalaista, Pikkuhelmarien vuoden 2018 EM- ja MM-joukkueen kantaviin voimiin kuuluneet maalivahti Anna Koivunen sekä hyökkääjä Dana Leskinen. Koivunen siirtyi täksi kaudeksi HJK:sta ruotsalaiseen Linköpingiin ja Leskinen puolestaan Westerlundin joukkuekaveriksi Åland Unitediin. Näin Westerlund kuvailee 19-vuotiaita maajoukkuetulokkaita:

[readmore from=Helmarit]

– Todella hyvin he ovat joukkueeseen tulleet. En ole heidän kengissään, joten en tiedä, miltä heistä tuntuu, mutta näkemäni perusteella he ovat tulleet hyvin mukaan.

– Sama se, mitä papereissa lukee, niin otamme heidät vastaan kuten kaikki muutkin. Heiltä myös vaaditaan yhtä paljon kuin muiltakin, Westerlund sanoi tulokkaiden nuoreen ikään viitaten.

– Olen pelannut Danan kanssa pari kolme kuukautta Ålandissa, joten kivaa, että hekin saavat tulla tänne katsomaan, mitä täällä vaaditaan.