Setelit pöytään! Tässä veikkausliigaseurojen pelaajabudjetit ja tavoitteet alkavalle kaudelle – HJK kestää vertailun jääkiekon Liigaan

© Kuva: Eetu Ikola

Veikkausliigakausi 2021 käynnistyy lauantaina, kun viime kauden neljä parasta starttaavat kauden. Kunnolla vauhtiin päästään viikon päästä 2.5. Tässä vaiheessa onkin hyvä perehtyä veikkausliigaseurojen taloudellisiin lukuihin ja tulevan kauden tavoitteisiin.

SuomiFutis-sivusto ennakoi kattavasti alkavaa kautta. Joukkue-ennakoista on julkaistu kaksi ja tänään, perjantaina, julkaistaan kolmas. Löydät joukkue-ennakot kootusti erikoissivultamme täältä.

Ennen kauden alkua seurat ovat ilmoittaneet julkisesti arvion alkavan kauden pelaajabudjetistaan ja kauden tavoitteensa sekä viime kauden taloudellisen tuloksensa. Kokosimme luvut ja tavoitteet samaan taulukkoon, jonka näet alta.

Seura Pelaajabudjetti (milj. €) Tavoite Tulos 2020 (€)
HJK 1,7 Mestaruus + 45 000
SJK 0,9 TOP 3 Tilinpäätös ei valmis
KuPS 0,8 Sijat 1-3 - 195 000
FC Honka 0,76 Sijat 1-3 +/- 0
FC Inter 0,67 Sijat 1-6 + europaikka Tilinpäätös ei valmis
Ilves 0,65 Euroopan kentät + 41 000
IFK Mariehamn 0,56 Haastaa europaikoista - 104 050
FC Lahti 0,52 TOP 3 + 39 562
FC Haka 0,45 TOP 6 + 40 000
AC Oulu 0,405 TOP 6 + 7 300
FC KTP 0,4 Sijat 8-10 + 27 000
HIFK 0,4 Parempi kuin viime kaudella - 700 000

HJK:lla on ylivoimaisesti suurin pelaajabudjetti, 1,7 miljoonaa euroa. HJK:n pelaajabudjetti on lähes kaksi kertaa suurempi kuin SJK:n, jolla on sarjan toiseksi suurin pelaajabudjetti (0,9 miljoonaa euroa). Pelaajabudjettien ilmoittamisessa seuroilla on hieman erilaisia käytäntöjä, joten ne eivät ole suoraan verrannollisia toisiinsa, mutta antavat suuntaa.

HJK:n pelaajabudjetti on sen verran suuri, että se kestää vertailun jääkiekon kotimaiseen Liigaan. HJK:n pelaajabudjetti olisi Liigassa sijalla 11 kauden 2020-21 pelajaabudjeteissa. HJK:n taakse jäävät Ässät, KooKoo, SaiPa sekä Jukurit. Toisaalta Kärppien ilmoittamaan kolmen miljoonan euron pelaajabudjettiin on vielä matkaa.

HJK:n liigajoukkue teki viime kaudella koronasta huolimatta 45 000 euroa voittoa. Tällä kaudella viime kauden mestari tavoittelee lohkovaihepaikkaa Euroopan kentillä sekä Suomen Cupin ja Veikkausliigan mestaruutta. Pelaajabudjettiinsa nähden kaikki muu olisikin suuri pettymys.

Toisiksi suurin pelaajabudjetti on SJK:lla, jonka viime kauden tilinpäätös ei ole vielä valmistunut. SJK lähtee kauteen 900 000 euron pelaajabudjetilla ja tavoitteena on sijoittua kolmen parhaan joukkoon.

Jani Honkavaaralla on käsissään Veikkausliigan toiseksi suurimmalla pelaajabudjetilla operoiva joukkue. Kuva: Juha Tamminen.

Viime vuosina SJK on alisuorittanut räikeästi pelaajabudjettiinsa nähden. Pelaaajabudjetti pysyy viime kaudesta samalla tasolla, mutta viime vuonna SJK sijoittui sarjassa vasta seitsemänneksi. Päävalmentaja Jani Honkavaaralla on iso tehtävä kiriä eroa kärkeen tällä kaudella. Rahasta se ei ainakaan jää kiinni.

KuPS teki viime kaudella ison potin etenemällä Eurooppa-liigan karsinnoissa aina playoff-vaiheeseen saakka. Se ei silti auttanut nostamaan KuPS:n taloudellista tulosta plussalle koronan sävyttämältä kaudelta. KuPS teki Veikkausliigan toiseksi suurimmat tappiot, 195 000 euroa (tähän asti ilmoitetuista tilinpäätöksistä). KuPS:n arvio alkavan kauden pelaajabudjetista on toiseksi suurin, 800 000 euroa. Ilmoitetussa luvussa on laskua viime kauteen 50 000 euroa.

Kuusi seuraa ylsi positiiviseen tulokseen

Vain Helsingin IFK latoi pöytään KuPS:a rumemmat talousluvut vuodelta 2020. IFK teki järisyttävät 700 000 euroa tappiota, jonka jälkeen seura lähti eri teille entisen omistajansa Lucas Chang Jinin kanssa. Tälle kaudelle IFK on ilmoittanut pelaajabudjetikseen sarjan pienimmän lukeman, 400 000 euroa. IFK:n osalta pelaajabudjetti laskeekin eniten veikkausliigaseuroista, peräti 300 000 euroa.

Ilmoitetusta pelaajabudjetista huolimatta HIFK:lla on varsin nimekkäitä pelaajia joukkueessaan, kuten Sakari Mattila, Matej Hradecky, Moshtagh Yaghoubi sekä brassihyökkääjä Erikson Carlos eli ”Tiquinho”.

HJK:n lisäksi FC Haka sekä FC Lahti nostavat pelaajabudjettiaan viime kaudesta. Hakalla pelaajabudjetti nousee viime kauden 375 000 eurosta 450 000 euroon. Lahden kohdalla kasvua viime kauteen tulee 55 000 euroa. HJK:n pelaajabudjetti kasvaa 100 000 euroa.

Sarjanousijat KTP ja Oulu kasvattavat pelaajabudjettiaan veikkausliigaseuroista eniten. KTP operoi Ykkösessä 210 000 euron pelaajabudjetilla, ja liigassa summa nousee 400 000 euroon. AC Oulun pelaajabudjetti kaudella 2020 Ykkösessä oli 200 000 euroa, ja liigassa lukema on 405 000 euroa.

Tähän mennessä tilinpäätöksen ilmoittaneista seuroista peräti kuusi seuraa kertoivat tehneensä vaikeasta koronavuodesta huolimatta voittoa. Sarjanousijat FC KTP ja AC Oulu onnistuivat molemmat tekemään positiivisen tuloksen Ykkösessä. KTP jäi plussalle 27 000 euroa, joista se maksoi talvella myös kompensaatiota pelaajilleen, joiden palkkoja leikattiin koronasta johtuvan kauden alun viivästymisen takia. Oulu teki voittoa 7 300 euroa.

KTP maksoi kompensaatiota pelaajilleen taloudellisesta voitostaan. Kuva: Juha Tamminen.

Lisäksi voittoa tekivät FC Lahti (39 562 euroa), Haka (40 000 euroa), Ilves (41 000 euroa) sekä HJK (45 000 euroa). Tappiolle jäivät HIFK:n ja KuPS:n lisäksi IFK Mariehamn (104 050 euroa). FC Honka ilmoitti nollatuloksen. SJK:n sekä FC Interin tilinpäätökset eivät olleet vielä valmiita.

Tavoitteet korkealla

Seurojen kertomien tavoitteiden valossa kaudesta on tulossa vähintäänkin kutkuttava. Peräti kymmenen seuraa ilmoitti tavoitteekseen yltää vähintään kuuden parhaan joukkoon.

Vain sarjanousija KTP asetti tavoitteekseen sijat 8-10, eli käytännössä säilymisen. HIFK haluaa parantaa viime kauden kahdeksatta sijaa.

HJK on ainoa joukkue, joka tavoittelee selkeästi mestaruutta. KuPS, SJK, Honka sekä FC Lahti ilmoittivat tavoitteekseen TOP 3 -sijoituksen.

Lisäksi Ilves, Inter ja IFK Mariehamn tavoittelevat europaikkoja. Veikkausliigan mestari etenee Mestarien liigan karsintoihin ja Suomen Cupin voittaja Konferenssiliigan karsintoihin. Cupin voittajasta riippuen sijat 2-3 tai 2-4 karsivat Konferenssiliigaan kaudeksi 2022-23.

 

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen