Suomen Palloliitto kertoo kotisivuillaan, että se on lähettänyt yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa kirjeen kansainväliselle jalkapalloliitolle FIFA:lle ennen FIFA:n perjantaista etäkongressia.

Kirjeessä Suomen, Tanskan, Färsaarten, Islannin, Norjan ja Ruotsin jalkapalloliitot vaativat vierastyöläisten ihmisoikeuksien ja työolojen parantamista. Lisäksi Pohjoismaat vaativat kuolemantapausten riippumatonta tutkintaa ja ihmisoikeusjärjestöjen pääsyä Qatariin.

Guardian arveli helmikuussa julkaisemassaan jutussa, että Qatarin ensi vuoden MM-kisojen stadionien, hotellien ja muun infrastruktuurin rakennustöissä on kuollut yli 6 500 rakentajaa, lähinnä maahan saapuneita vierastyöläisiä. Esillä ovat usein olleet myös alipalkkaus, liian pitkät työpäivät haastavissa olosuhteissa, kurjat asuinolosuhteet, vaatimaton ravinto ja kehno palkkaus. Monilta työntekijöiltä on myös takavarikoitu passi töihin tullessa.

Monet jalkapallon ystävät ovat peräänkuuluttaneet kisojen boikotointia (muun muassa Jalkapallon olohuoneessa), mutta Palloliitto kertoi maaliskuun puolivälissä, ettei Suomi boikotoi MM-kisoja eikä -karsintoja. Norjan jalkapallomaajoukkue otti maaliskuussa T-paidoillaan näkyvästi kantaa Qatarin ihmisoikeusloukkauksia vastaan.

– Meidän pohjoismaisten liittojen tavoitteena on varmistaa, että vuoden 2022 MM-kisat toteutetaan kaikkien tuhansien siirtotyöläisten ihmisoikeuksia ja työoikeuksia noudattaen. Qatarissa jo käyttöön otetuista parannuksista huolimatta siirtotyöläisten nykytilannetta on parannettava, pohjoismaisten jalkapalloliittojen puheenjohtajat kirjoittavat yhteisessä kirjeessään.

– Olemme huolissamme näistä asioista, koska me välitämme. Välitämme ennen kaikkea vierastyöläisten ihmisoikeuksista.

– Välitämme kaikista jalkapallon ystävistä, jotka odottavat kovasti jalkapallon MM-kisoja. Välitämme jalkapalloyhteisöstä ja kannamme vastuumme jalkapallon MM-kisojen jättämistä jalanjäljistä. Välitämme siitä perinnöstä, jonka Qatariin kisojen jälkeen jätämme.

[readmore from=Qatar-2022]

Kirjeen yhteydessä jalkapalloliitot pyytävät FIFA:a myös vaatimaan selvitystä kenialaisen siirtotyöläisen Malcolm Bidalin kohtalosta. Bidali on kansainvälisten järjestöjen mukaan vangittu ja sittemmin kadonnut Qatarissa.

Neljän A4-sivun pituinen avoin kirje löytyy kokonaisuudessaan täältä.