Jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen myöntämistä Qatarille ollaan arvosteltu laajasti jo vuosikausien ajan. Syyt kritiikkiin ovat moninaiset. Qatar on maajoukkueensa tason ja rankingin puolesta historian vaatimattomin MM-kisaisäntä, stadioninfrastruktuuri jouduttiin rakentamaan kokonaan valmiiden olosuhteiden puututtua ja maan ilmasto on niin tukalan kuuma, että kisat pelataan marras-joulukuussa. Se sotkee kansainvälisen ja kansalliset jalkapallokalenterit pahemman kerran.

Painavia syytöksiä on esitetty myös korruptiosta, sillä Qatarin – sekä neljä vuotta aiemmin MM-kisoja isännöineen Venäjän – on arveltu saaneen kisansa lahjusten myötävaikutuksella. Korruptiosyytösten takia on käyty eri maissa oikeuttakin.

Kaikkein raskain kritiikki Qatarin MM-kisojen suhteen kohdistuu kuitenkin maan surkeaan ihmisoikeustilanteeseen sekä kisojen infrastruktuurin rakentamiseen. Stadioneja rakentaneiden vierastyöläisten on kerrottu tehneen työtään lähes orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Ylipitkiä päiviä pienellä ravinnolla ahdistavissa olosuhteissa, mitättömän pienellä palkalla, ahtaissa asuinoloissa ja estäen maasta poispääsy passit takavarikoimalla.

Guardianin mukaan ainakin 6 500 rakennustyöntekijää on kuollut MM-kisoja rakennettaessa. Siksi pari Norjan pääsarjaseuraa onkin jo ilmoittanut boikotoivansa MM-kisoja, toivoen tukea myös maan jalkapalloliitolta.

Suomen Palloliitto otti kantaa Qatarin MM-lopputurnaukseen maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa. Asia on ajankohtainen, koska Huuhkajat aloittaa MM-karsintaurakkansa ensi viikon keskiviikkona 24.3., ja joukkue maaliskuun maaotteluihin julkaistaan ylihuomenna.

Palloliiton kanta kisoja kohtaan on tyly, mutta boikottia Suomi ei kuitenkaan suunnittele.

– Suomen Palloliitto pitää MM-lopputurnauksen kisojen myöntämistä Qatarille ongelmallisena ja huonona päätöksenä, tiedotteessa todetaan suoraan.

– Palloliitto pyrkii aktiivisesti rakentamaan maailmaa, jossa toteutuu yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeudet. Kansallisesti tätä työtä teemme yhdessä muiden lajiliittojen, SUEKin ja Olympiakomitean kanssa. Kansainvälisesti meille tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat etenkin muut pohjoismaiset lajiliitot sekä jalkapallon kansainväliset kattojärjestöt FIFA ja UEFA.

– On selvää, että monet asiat, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja työntekijöiden oikeuksiin ja oloihin, eivät ole Qatarissa hyväksyttävällä tasolla. Nykymaailmassa emme voi emmekä tahdo ummistaa silmiämme tilanteelta.

Palloliitto kertoo, ettei Suomi äänestänyt Qatarin MM-kisaisännyyden puolesta, koska tuolloin päätös kisaisännästä tehtiin FIFA:n hallituksessa. Suomi sai äänestää ensimmäistä kertaa MM-kisojen pitopaikasta vuonna 2018, ja äänesti tuolloin isännyyden voittaneen USA:n, Meksikon ja Kanadan yhteishakemuksen puolesta.

– Suomen Palloliitto on arvioinut Qatarin ja siellä järjestettävän MM-lopputurnauksen tilannetta yhdessä kotimaisten ja pohjoismaisten asiantuntijoiden kanssa vuodesta 2015 lähtien. Olemme vierailleet paikan päällä kahdesti ja käyneet aktiivista keskustelua FIFAn, Kansainvälisen työjärjestön (ILO), MM-kisojen järjestelytoimikunnan, Qatarin valtion, ihmisoikeusliittojen ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa, tiedote jatkuu.

– Me uskomme, että tämä valittu tie on rakentava ja tuloksia aikaansaava tapa parantaa meille tärkeitä arvoja ja ihmisoikeuksia. Tietoisuus Qatarin tilanteesta ja vakavista ihmisoikeusrikkomuksista on samaan aikaan kasvanut Suomessa ja maailmalla, mikä on vahvistanut kansainvälisen yhteisön ääntä ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Suomen maajoukkue sai laajaa kansainvälistäkin huomiota, kun HJK:n Riku Riski kieltäytyi Qatarissa järjestettävästä maajoukkueleirityksestä ihmisoikeustilanteeseen vedoten vuonna 2019. Riskin päätöksestä käynnistyi mittava keskustelu, jonka myötävaikutuksesta Suomi jätti maajoukkueleirin väliin niin Qatarissa kuin missään muuallakaan tammikuussa 2020. Nyt boikottia ei kuitenkaan suunnitella.

– Kisat Qatarissa tullaan järjestämään Suomen toimista riippumatta. Boikotoinnin sijaan me tulemme yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa jatkamaan aktiivista dialogiamme sekä FIFAn että paikallisten järjestäjien ja toimijoiden kanssa työolojen ja ihmisoikeuksien parantamiseksi, tiedotteessa todetaan.

– Tulemme korostamaan, että jo tehtyjä poliittisia päätöksiä siirtotyöläisten työolosuhteiden parantamiseksi on myös toimeenpantava ja seurattava. Vastuu asiaan vaikuttamisesta, kansainvälisten tahojen painostamisesta ja dialogin ylläpidosta on Palloliitolla. Toivomme, että urheilijat voivat keskittyä suoritukseensa.

[readmore from=jalkapallon-MM2022]

– Kuten Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta on lausunnossaan todennut, urheilun avulla on mahdollista parantaa asioita ja ylläpitää vuoropuhelua erilaisten kulttuurien välillä. Suomen Palloliitto toimii tämän tavoitteen ja arvojensa mukaisesti Qatarin siirtotyöläisten oikeuksien edistämiseksi.

– Palloliitto työskentelee aktiivisesti sen puolesta, että jatkossa päätökset arvokisoista tehdään eettisesti, ihmisoikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen.