Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat järjestetään Qatarissa. MM-lopputurnauksen vieminen Qatariin on saanut valtavan määrän kritiikkiä. Myös Palloliitto julkaisi hiljattain oman kantansa, jonka mukaan turnauksen järjestäminen Qatarissa oli huono päätös. Suomalainen futiskansa toivoi Palloliitolta vielä järeämpiä toimia.

Suurin kritiikki on Qatarin MM-turnauksen osalta kohdistunut maan surkeaan ihmisoikeustilanteeseen sekä infrastruktuurin rakentamiseen. Guardian-lehden mukaan MM-kisojen stadioneiden rakennustöissä on kuollut peräti 6 500 työntekijää, joiden työoloja on kuvailtu orjatyöksi.

Kysyimme Suomen suurimmassa (yli 18 600 jäsentä) jalkapalloaiheisessa Facebook-ryhmässä, Jalkapallon Olohuoneessa, jäseniltä mielipidettä siihen, olisivatko he toivoneet Suomen Palloliitolta jopa MM-turnauksen boikotointia vai riittikö vahva kannanotto. Kyselyyn oli tullut keskiviikkona kello 10:een mennessä 486 vastausta. Peräti 68,9 prosenttia vastaajista olisi toivonut Palloliiton boikotoivan Qatarin MM-lopputurnausta.

Gallupissa kysymys oli seuraava: Olisitko toivonut Palloliitolta Qatarin MM-kisojen boikotointia vai riittääkö vahva kannanotto? Vastausvaihtoehtoja oli kolme: ”olisin toivonut boikottia”, ”en olisi toivonut boikottia” sekä ”en osaa sanoa”. Alta näet tulokset.

Selkeä enemmistö toivoi Palloliiton boikotoivan Qatarin MM-lopputurnausta. Kuva: Näyttökuva Facebook-ryhmästä Jalkapallon Olohuone.

Tulosta voidaan pitää merkittävänä. Huuhkajat aloittaa ensi viikolla karsinnat Qatarin MM-turnaukseen, kun se kohtaa Bosnia ja Hertsegovinan Helsingin Olympiastadionilla. Päävalmentaja Markku Kanerva ilmoittaa tänään, keskiviikkona, joukkueensa karsintojen avaukseen.

Qatarin turnauksen boikotointi nosti päätään, kun Norjassa useat pääsarjaseurat yhdistyivät boikotoimaan Qatarin kisoja. Keskustelu levisi nopeasti myös Suomeen. HJK:n hyökkääjä Riku Riski oli yksi edelläkävijöistä, kun hän kieltäytyi maajoukkuekutsusta Qatarin leirille vuonna 2019 vedoten nimenomaan maan ihmisoikeustilanteeseen. Tämän jälkeen Huuhkajat vietti kyseisen leirin Qatarissa, mutta Riskin vahvasta kannanotosta seuranneen keskustelun myötä uusia leirejä ei Qatariin olla enää suunniteltu.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kommentoi hiljattain Iltalehdelle Qatarin MM-turnauksen olleen ”korruption taidonnäyte”. Lahden mukaan moni asia on tämän jälkeen muuttunut parempaan suuntaan.

– Sellaista suljettujen ovien takana tapahtuvaa toimintaa ei enää ole. Vuoden 2026 kisojen valinta oli avoin äänestys, jossa jokaisen maan antama ääni näkyi siellä taululla, Lahti totesi IL:lle.

Boikotille vahva kannatus

SuomiFutis-sivuston teettämän kyselyn mukaan suomalaisten selkeä kanta on se, että Palloliitolta olisi toivottu boikotointia. Tuloksen painoarvoa korostaa se, että Suomi selvisi hiljattain ensimmäistä kertaa miesten arvoturnaukseen (EM-kisoihin), eikä MM-kisapaikka ole Huuhkajille mikään mahdottomuus, vaikka karsintalohko onkin todella kova. Siitäkin huolimatta monet olivat valmiita siihen, ettei Suomi osallistuisi MM-kisoihin, vaikka se turnaukseen pääsisikin.

[readmore from=huuhkajat]

– Lahjonta kisojen saannissa ja työntekijöiden syrjintä ja kuolemat sekä ihmisoikeusasiat. Ehdottomasti boikotoitava, Kyösti kommentoi Facebook-ryhmä Jalkapallon Olohuoneessa.

– Ehdottomasti boikotti. Jossain vaiheessa on pakko alkaa tervehdyttämään systeemiä, ja se aika voisi olla juuri nyt, Paulina kirjoittaa.

Mahdollisen boikotoinnin seuraukset ovat hämärän peitossa. Kansainvälinen jalkapalloliitto, FIFA, ei välttämättä katsoisi kovinkaan hyvällä, jos jokin yksittäinen maa vetäytyisi MM-lopputurnauksesta boikotoinnin takia.

– Olen tullut siihen tulokseen, että yksi tärkeimpiä vaatimuksia urheilupomoille on se, että on rosvo. Kuvottavaa sakkia, Ville totesi.

Suomen boikotti voisi olla esimerkki muille maille, mutta monen mielestä boikotoinnin teho olisi nimenomaan siinä, että mukaan lähtisivät isot jalkapallomaat laajalla rintamalla.

– Mielestäni noin korruptoituneen instanssin kisoja pitäisi boikotoida koko jalkapallomaailman, ainoa keino lopettaa tuo suhmurointi, Timo kommentoi.

– Vahva kannanotto kuulostaa aika höttöiseltä, jos silti lähtisi kisoihin pelaamaan. Boikotti varmasti ainoa keino, jolla mahdollisesti saisi jotain tapahtumaan. Jos ”boikottirintamassa” on tarpeeksi leveyttä, eli useamman maan jalkapalloliitot boikotoisivat yhdessä. Tätä liikettä näkisi mielellään muissakin lajipiireissä, Anton kirjoittaa.

– Jos useampi maa jää pois, alkaa se kiinnostaa myös sponsoreita, jolloin alkaa vaikutuksiakin näkyä. Vääryydet eivät korjaannu katsomalla hiljaa vieressä. Muutoksen aikaansaaminen saattaa tehdä kipeää, ja aiheuttaa esim. tilapäisiä taloudellisia vaikutuksia vaikkapa juuri Suomelle. Jälleen päästään kysymykseen kumpi on tärkeämpi, ihminen vai raha, Paulina perusteli.

[readmore from=mm-kisat]

Monet olivat myös sitä mieltä, että boikotointi tässä vaiheessa olisi myöhäistä, ja että Suomen kokoisen jalkapallomaan ei kannata yksin lähteä boikotoimaan.

– Vaikka kaikki Pohjoismaat boikotoisivat kisoja, sillä ei olisi mitään merkitystä muulle maailmalle. Ja ihan varmasti koko maailma ei boikotoi. Tärkeintä on, että tätä virhettä ei enää uusita. Nyt on liian myöhäistä enää yrittää peruuttaa/siirtää kisoja, mutta seuraavissa hakuprosesseissa nämä asiat tulee ottaa huomioon, Lari kommentoi.

Keskustelu Qatarin MM-lopputurnauksen järjestämisestä varmasti jatkuu. Tällä hetkellä vaikuttaa vääjäämättömältä, että kisat järjestetään suunnitellusti. Maan ihmisoikeustilanteen kehittymistä tullaan varmasti pitämään esillä, ja työ sen suhteen jatkuu monien eri tahojen osalta. On merkittävää nähdä, että suomalainen futiskansa olisi valmis nyt nähtyjä tekoja kovempiinkin ratkaisuihin, kuten lopputurnauksen boikotointiin.