TOP 5: Ykkösen kausi käyntiin – tässä sarjan kiinnostavimmat pelaajat

© Kuva: Juha Tamminen

Ykkösen kausi 2021 pääsee vauhtiin tänään keskiviikkona. Heti sarja-avauksessa vastakkain ovat nousijasuosikeiksi povatut TPS ja VPS. Kahdeksan muuta joukkuetta avaa kautensa ensi sunnuntaina ja helsinkiläiset PK-35 ja Gnistan viikon päästä keskiviikkona.

Olemme alustaneet Ykkösen kautta kahdessa osassa. Täältä voi lukea jutun yläloppusarjaan ennustamistamme joukkueista ja täältä sijoille 7-12 veikkaamistamme ryhmistä. Täältä puolestaan löytyvät Ykkösen joukkueiden pelaajabudjetit. TPS:n apulaisvalmentaja Jon Dalyn mietteitä voi puolestaan lukea täältä.

Tässä TOP 5 -jutussa nostamme kauden alun kunniaksi esille vielä viisi erittäin kiinnostavaa seurattavaa. Mielenkiintoisia pelaajia on Ykkönen pullollaan, mutta ainakin näitä kavereita kannattaa seurata silmä kovana. Jokainen kärkiviisikkoon nostamamme pelaaja saa lisäksi verrokikseen yhden tai kaksi muuta seurattavaa.

5) Mehdi El Moutacim, EIF

Sarjanousua hamuava EIF sai täksi kaudeksi takaisin maalin suulle oman kasvattinsa Mehdi El Moutacimin. 20-vuotias maalivahti vietti viime vuoden SJK:ssa. Veikkausliigassa ei kokemusta kuitenkaan karttunut, vaan El Moutacim sai paiskia täysillä hommia Kakkoseen pudonneen SJK Akatemian maalilla.

Nuoresta iästään huolimatta El Moutacimilla on takanaan jo 46 Ykkösen ottelua. Hänellä on kaikki eväät olla sarjan parhaimmistoa alkavalla kaudella.

Mehdi El Moutacim on nuoresta iästään huolimatta Ykkösessä jo todella kokenut maalivahti. Kuva: Mikko Mäkelä

Tarkkaan kannattaa seurata myös kesäkuun alussa 18 vuotta täyttävää superlupausta Hemmo Riihimäkeä. KuPS:n kasvatti hakee läpimurtoa aikuisten tasolle lainapestillä KPV:ssä.

4) Kai Meriluoto, HJK Klubi 04

18-vuotias poikien maajoukkuehyökkääjä ei välttämättä pitkään Suomessa pelaa, jos kehitys jatkuu samaan malliin. Meriluoto teki viime kaudella Kakkosessa 14 maalia 15 ottelussa, ja jo toissa kaudella seitsemän maalia 12 pelissä, vaikka oli tuolloin vain 16-vuotias.

Meriluoto pelasi jo viime kaudella 25 minuuttia Veikkausliigaa ja teki jo pääsarjauransa ensimmäisen maalinkin. Vaikka verkot heiluvat tiuhaan, alkaa kausi kuitenkin Ykkösen eikä Veikkausliigan puolella, sillä kilpailutilanne HJK:n edustusjoukkueessa on erittäin kova. HJK kuitenkin osoitti sen, kuinka paljon se Meriluotoon luottaa, tekemällä jo varhain hänen kanssaan vuoteen 2023 ulottuvan jatkosopimuksen.

Kakkosen 18-vuotias Kai Meriluoto on jo ”pelannut läpi”. Nyt odotetaan kovia maalilukemia Ykkösessä. Kuva: Juha Tamminen

Läpimurtoa tällä kaudella Ykkösessä hakee myös TPS:n keskikentän suurlupaus Jasper Jalonen, joka on kauden alkaessa vasta 15-vuotias. Yksi kauden yllättäjistä voi olla ensi viikolla 18 vuotta täyttävä EIF-toppari Oliver Pettersson, joka värvättiin Tammisaareen Kakkosesta pudonneesta Espoon Palloseurasta. Pettersson on noussut jo mukaan poikamaajoukkuerinkiin, ja on saanut heti EIF:ssä merkittävän roolin.

3) Guillermo Sotelo, Jaro

Argentiinalainen laitapuolustaja muutti Pietarsaareen viime heinäkuussa ja pelasi vahvan tulokaskauden Ykkösessä. 30-vuotiaan Sotelon tilastoihin kirjattiin kaksi maalia ja kaksi maalisyöttöä. Ensimmäistä kertaa Argentiinan ulkopuolella pelaava Sotelo teki myös Suomen Cupissa tänä vuonna kaksi maalia.

Viime kauden sarjaottelussa tuuletuksensa yhteydessä naisystäväänsä kosinut Sotelo nousi nopeasti Jaro-fanien suosikiksi. Toivotaan, että yleisö pääsee pian katsomoihin, jotta Sotelokin saa ansaitsemaansa kannustusta.

Guillermo Sotelo teki Jarossa hyvän vaikutuksen viime kaudella. Kuva: Mikko Mäkelä

Kovan luokan laitapakki löytyy myös KPV:stä, sillä vahvoja otteita esittänyt yhdysvaltalainen Kyle Curinga jatkaa joukkueessa edelleen.

2) Jonathan Vervoort, RoPS

Veikkausliigasta pudonnut RoPS teki takalinjoilleen melko nimekkään kiinnityksen, kun sen riveihin siirtyi Belgian poikamaajoukkueessakin pelannut Jonathan Vervoort, 27. Yksitoista ottelua Belgian pääsarjassakin pelannut Anderlechtin kasvatti teki selvästi välittömästi pelikavereihinsa vaikutuksen, sillä hänet äänestettiin joukkueen uudeksi kapteeniksi.

RoPS lähtee kauteen yhdellä sarjan nuorimmista joukkueista, joten Vervoortin kokemukselle on varmasti käyttöä.

Jonathan Vervoort on esiintynyt myös Belgian maajoukkueasussa: Kuva: Getty Images

RoPS:n tavoin myös Gnistan lujitti takalinjojaan pätevän oloisella kaverilla, sillä Helsinkiin siirtyi 23-vuotias brasilialainen Fabian de Abreu. De Abreu pelasi viimeksi Hollannin toisella sarjatasolla FC Dordrechtissa.

1) Kalle Multanen, VPS

Ykkösen kaikkien aikojen maalintekijä (98 maalia 164 ottelussa), ja sarjan kaksinkertainen maalikuningas. Lisäksi yksi maalikuninkuus sekä Kakkosesta että Kolmosesta.

32-vuotiaalla Kalle Multasella on takanaan seitsemän kautta Ykkösessä, ja kuudella näistä hän on takonut kaksinumeroiset maalilukemat. Kaikista hurjinta vauhti oli kaudella 2014, kun hän tykitti 27 ottelussa 30 maalia.

Kauden 2019 jälkeen Multanen lähti ensi kerran urallaan kokeilemaan elämää ulkomailla, kun hän sai sopimuksen Italian viidennelle sarjatasolla. Elämä ja pelaaminen Italiassa olisivat ehkä saattaneet maistua pidempääkin, mutta koronapandemia mutkisti vähän kaikkea, ja niinpä Multanen palasi Suomeen, ja tällä kertaa Vaasaan.

Armoitettu maalitykki on Ykkösen kirkkain tähti ja varmasti sarjan mielenkiintoisimpia pelaajia. Ruuti oli kuivaa heti Suomen Cupissa, jossa hän teki Vepsulle kolme maalia kolmessa ottelussa. Suurin suosikki maalikuninkaaksi jälleen kerran.

Kalle Multanen on tuulettanut maaleja myös veikkausliigatasolla, mutta alemmilta sarjaportailta on plakkarissa peräti neljä maalikuninkuutta. Kuva: Juha Tamminen

Kovalla CV:llä Ykköseen saapui myös Kongon entinen maajoukkuehyökkääjä Dominique Malonga. 32-vuotias Malonga on pelannut 43 ottelua Serie A:ssa ja vuosia Serie B:ssä, Espanjan toisella sarjatasolla ja Skotlannin pääsarjassa. Malongaan kohdistuu KPV:ssä erittäin kovat odotukset.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.