TPS:n irlantilaisvalmentaja innostui avantouinnista ja halajaa Jonatan Johanssonin kanssa pitkälle – mainosti yhtä TPS-nuorukaista skottilehdistölle

© Kuva: Getty Images

TPS:n viime kausi päättyi ankaraan pettymykseen. Kausi oli ollut vahvasti nousujohteinen, mutta kun Veikkausliigan loppusarjat päätettiin koronapandemiasta johtuvista syistä perua, jäi kiri kesken ja Tepsin tie vei Veikkausliigan karsintoihin. Niissä KTP oli vierasmaalin verran parempi, ja niinpä TPS saa jälleen hakea vauhtia Ykkösestä.

Viime heinäkuun lopussa TPS:n päävalmentajaksi palkattu Jonatan Johansson jatkaa joukkueen käskyttäjänä myös Ykkösessä. Täksi kaudeksi ”Tintti” sai Turkuun uuden apulaisen, kun TPS tiedotti lokakuun lopussa palkanneensa valmennustiimiin 38-vuotiaan irlantilaisen Jon Dalyn. Johansson ja Daly tuntevat toisensa etenkin yhteisiltä valmentajakursseilta.

Hyökkääjänä pelannut Daly edusti urallaan pisimpään Dundee Unitedia ja Rangersia, voittaen ensinmainitun riveissä Skotlannin Cupin vuonna 2010. Valmentajana hän on ehtinyt toimia skotlantilaisen Heartsin juniorijoukkueissa sekä kahden lyhyen pestin ajan myös Heartsin edustusjoukkueen väliaikaisena valmentajana.

Nyt hän on uuden kokemuksen edessä muutettuaan Suomeen ilman perhettään. Daly puhui tähän asti kokemastaan skotlantilaiselle The Courierille, ja nosti yhtenä mieleenpainuvana hetkenä esille avantouinnin, johon tilaisuus tarjoutui Eerikkilän urheiluopistolla.

– Maalivahtivalmentajamme Mikko (Känkänen) kertoi meille harjoituskaudella avantouintiharrastuksestaan. Hän paloi halusta päästä pulahtamaan, Daly kertoi.

– Olimme siellä (Eerikkilässä Ruostejärvellä) kolme iltaa, ja uimme avannossa kahtena viimeisenä iltana. Nautin siitä ja saattaisin tehdä sen uudestaankin. Se on taatusti kokemus, jota en olisi saanut Skotlannissa.

Daly myöntää harmitelleensa sitä, ettei pelannut uransa aikana koskaan Ison-Britannian ulkopuolella. Toiseksi parhaana vaihtoehtona hän pitää sitä, että sai tilaisuuden valmentajana, vaikka vaikea suomen kieli haasteensa asettaakin.

– Välillä urheilujohtaja Mika Laurikainen ja Jonatan puhuvat suomea ja pyytävät sitä anteeksi, mutta minusta se ei ole tarpeen. Minä olen vieraana heidän maasaan ja minun täytyy oppia sen minkä pystyn ja yrittää pysyä kärryillä siitä, mitä on tekeillä.

– Suomi on todella vaikea kieli, mutta alan jo päästä jyvälle avainsanoista ja lauseista, jotka auttavat minua seuraamaan keskusteluja. Latasin myös Duolingo-sovelluksen – se on ollut todellinen hengenpelastaja.

– Seuraavana päivänä kokeilen oppimiani juttuja pelaajien kanssa, ja he antavat minulle neuvoja. Ongelmani on yleensä ääntäminen. En usko, että suomen kieli ja Dublinin aksentti ovat parhaita petikavereita.

Vaikka Dalyn perhe onkin vielä kaukana, on hän nauttinut olostaan Turussa ja Aurajoen rannoilla.

– Olen tutustunut ympäristöön vapaapäivinäni. Kävin 22 kilometrin kävelyllä yhtenä päivänä, sillan yli ja rannalle. Se oli neljän tunnin suoritus, josta polveni eivät ole vieläkään toipuneet.

– Kun vaimoni ja lapseni tulevat tänne, odotan innolla että hekin pääsevät näkemään paikan ja nauttimaan samoista kokemuksista.

– En ole varmaan koskaan ollut näin pitkään ilman heitä. En ehkä käsittänyt, kuinka vaikeaa se voi olla, enkä varsinkaan tiennyt, kuinka pitkään olisimme erossa. Soittelimme äskettäin Shannonin syntymäpäivänä, eikä videopuhelu ole sama kuin kasvotusten näkeminen. Heillä oli etäjuhlansa, ja minä työskentelin tuhannen mailin päässä. Se oli kovaa, kahden tyttären isä jatkoi.

Johansson ja Daly ovat sikäli samassa veneessä, että myös päävalmentaja on erossa perheestään. Tintin vaimo, TV-juontaja Jean Johansson ja poika Jonatan Jr. jäivät Skotlantiin perheenisän saatua töitä Turusta. Daly vakuuttaa fokuksen olevan nyt TPS:ssä, mutta samalla hän pitää ovia avoimina tuleville työtilaisuuksille esimerkiksi takaisin Skotlannissa.

– Perheeni on yhä Skotlannissa, ja tunnen pelaajat ja liigan. Joten jos joitain tilaisuuksia aukeaa, voisi se silta olla ylitettävänä. Olen kuitenkin nauttinut ulkomailla työskentelystä, ja jos olosuhteet olisivat toisenlaiset – koronarajoituksiin viitaten – olisi sekin ollut helpompaa.

– Jos Jonatan ja minä pärjäämme hyvin, niin eihän sitä koskaan tiedä, millaisia tilaisuuksia tarjoutuu. Pohjoismaissa on joitain mahtavia liigoja ja todella isoja joukkueita, joten katsotaan.

– Olemme nyt ehdottoman keskittyneitä tähän työhön. Riippumatta siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, haluan käyttää tämän ajan tullakseni paremmaksi valmentajaksi, saavuttaa sarjanousun ja auttaa pelaajiemme rakentamaan hyvän uran, Daly listaa.

Daly valmentaa lisäksi TPS:n Kolmosessa pelaavaa reservijoukkuetta. Yhden organisaation suurista lupauksista hän tekee tutuksi myös skotlantilaislukijoille, sillä Daly kuvailee 16-vuotiasta Jasper Jalosta ”yhdeksi parhaista koskaan näkemistään nuorista pelaajista”.

TPS:n sarjakausi alkaa keskiviikkona kotiottelulla VPS:ää vastaan. Ykkösen kauden ennakkopakettiamme voi lukea kahdesta julkaisemastamme jutusta. Tässä käsitellään sijoille 7-12 povaamiamme joukkueita ja tässä sijoille 1-6 ennustamiamme ryhmiä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.